Följ oss

Nyheter

Tyskland inleder sin massiva satsning på att elda naturgas för att göra elektricitet

Publicerat

den

Naturgas brinner på spisen

Tyskland har efter förhandlingar om statsbudgeten nu gjort klart att man i slutet av 2024 eller början av 2025 ska hålla de första auktionerna för att bygga nya kraftverk på totalt 12,5 GW för att göra elektricitet genom att elda naturgas. Kraftverken kommer att få bidrag av staten och auktionerna är enligt modellen att de aktörer som kräver minst bidrag får uppdragen. Staten har valt att gå bort från att garantera ett visst pris på elektriciteten till att i stället ge investeringsstöd.

Det är dock för lite kapacitet, landets energimyndighet har tidigare sagt att det krävs så mycket som 21 GW av gaseldade kraftverk vid 2030. För att sätta detta i relation till något, 1 GW är ungefär vad en stor kärnkraftsreaktor producerar. Till 2030 måste Tyskland alltså bygga gaskraftverk motsvarande 21 stora kärnkraftsreaktorer.

Tyskland har lagt ner sina kärnkraftverk och ska inte bygga några nya. Landet har alltid gillat naturgas, det är den energiform som alla grupper i samhället kan komma överens om är ok. Till och med Greenpeace i Tyskland har tjänat pengar på att sälja denna fossila energi.

Vätgas är säljargumentet

De nya satsningarna på gaskraftverk säljs in med att de i ett senare skede ska gå över till att elda mer eller mindre koldioxidfri vätgas. Sannolikheten att det kommer att hända i någon större skala inom överskådlig framtid är dock låg.

I ett första steg är tanken att delvis använda blå vätgas. Det vill säga vätgas som gjorts av fossil energi men där koldioxiden skiljs av och lagras under jord. Det är ett klart dyrare alternativ än naturgas.

I nästa steg är tanken att att använda grön vätgas. Denna produktion av vätgas finns ännu så länge inte. Tyskland planerar att importera vätgas från Australien, Saudiarabien och länder i Afrika. Idag är denna typ av produktion ännu så länge väldigt mycket dyrare än naturgas och har därför inte byggts ut. Det är en sak att producera mindre mängder för att göra grönt flygbränsle, men att producera enorma mängder elektricitet från väldigt dyr gas för att driva ett helt land, det är svårt att införa i praktiken.

För att grön vätgas ska produceras i stora mängder till rimliga priser krävs teknologiska framsteg, som ska göras till kommersiella produkter och sedan byggas i stor skala. Det är alltså inte någonting som kommer att finnas i närtid.

Tyskland satsar på fusionskraft

Tyskland har valt att lägga ner sin kärnkraft, vilket gör att man i stället använder fossil energi. Man ska inte heller bygga någon ny kärnkraft, vilket innebär att man får krångla sig fram med sitt gasspår även under minst hela 2030-talet.

Tyskland har dock valt att satsa på fusionskraft, den formen av kärnkraft är landet bekväm med och där satsar man forskningspengar. Utvecklingen inom fusionskraft går snabbare än någonsin i världen just nu, även i Sverige. Det finns företag som hoppas kunna ta en första testreaktor i bruk inom kort. Men ännu så länge finns det inte en enda i världen. Och från testreaktor till kommersiell reaktor är det ytterligare steg. Och därifrån till att kunna bygga i stor skala är det ytterligare steg.

Sannolikheten är stor att Tyskland kommer elda naturgas för att göra elektricitet under lång tid. Det ligger också i linje med att Tyskland ingått stora avtal om att köpa LNG från Qatar som sträcker sig in på 2040-talet.

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar

Publicerat

den

Skogsplantor hos Stora Enso

Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.

Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära