Följ oss

Nyheter

Minskade globala kaffeleveranser stödjer kaffepriset

Publicerat

den

Rostade kaffebönor

Minskade globala kaffeleveranser stödjer kaffepriset efter att International Coffee Organization (ICO) den 14 september rapporterade att den globala kaffeexporten under okt-juli sjönk 5,7 procent på årsbasis till 103 736 miljoner säckar. Dessutom rapporterade Colombian Coffee Growers Federation den 9 augusti att den colombianska kaffeexporten i juli sjönk 17 procent på årsbasis till 846 000 säckar. Colombia är världens näst största producent av arabica-kaffebönor. Honduras, det största kaffeproducerande landet i Centralamerika, rapporterade den 31 juli att landets kaffeexport ökade med 63 procent i juli till 828 499 säckar.

De nuvarande tillgängliga kaffet är knappt. De av ICE-övervakade arabica-kaffelagren hade den 20 september sjunkit till sin lägsta nivå på nästan elva månader, till 440 853 säckar. Dessutom föll ICE-övervakade lager av robusta kaffe den 31 augusti till rekordlåga 3 374 säckar, även om dessa lager sedan dess har återhämtat sig blygsamt till 4 307 säckar.

I fredags föll arabica-kaffe till den lägsta nivån på nästan nio månader efter prognoser för ytterligare regn i Brasiliens kaffeodlingsområden, vilket borde öka kaffeskörden. Somar Meteorologia rapporterade på måndagen att Brasiliens Minas Gerais-region fått 58,4 mm regn den senaste veckan, eller 188 procent av det historiska genomsnittet. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Conab, Brasiliens skördeprognosbyrå, höjde sin uppskattning av Brasilien arabica-kaffeskörd för 2023 den 20 september till 38,2 miljoner säckar från maj månads prognos på 37,9 miljoner säckar. 

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Nyheter

Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat

Publicerat

den

Spannmål

Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära