Följ oss

Nyheter

Kinas efterfrågan på olja och koppar blomstrar säger Goldman Sachs

Publicerat

den

Kinesiska muren

Kinas efterfrågan på många viktiga råvaror har vuxit i robust takt, sa Goldman Sachs i en ny analys. Banken observerade att Kinas efterfrågan på koppar har ökat med åtta procent från år till år, medan aptiten på järnmalm och olja har ökat med sju procent respektive sex procent, vilket alla slår Goldmans förväntningar för helåret.

”Denna styrka i efterfrågan har till stor del varit knuten till en kombination av stark tillväxt från den gröna ekonomin, nät och färdigställande av fastigheter” konstaterade Goldman-rapporten.

Medan Kinas krisdrabbade fastighetssektor fortfarande kämpar för att återhämta sig, noterade banken att Kinas gröna ekonomi har visat ”betydande styrka” hittills i år, vilket resulterat i en ökning av efterfrågan på metaller relaterade till den gröna omställningen, såsom koppar.

Goldmans ekonomer tillskrev Kinas gröna kopparrush till stor del till dess solenergiinstallationer på land, som 2023 hittills har varit mycket stark.

Kinas operativa solenergikapacitet har nått 228 GW, mer än resten av världen tillsammans, enligt en junirapport från Global Energy Monitor. Världens näst största ekonomi är på väg att fördubbla sin vind- och solkapacitet fem år före sina 2030-mål.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Enligt uppgifter som samlats in av Goldman Sachs ökade Kinas efterfrågan på koppar för gröna investeringar med 71 procent i juli jämfört med för ett år sedan.

”Den mest betydande styrkan har kommit på sidan för förnybar energi, där relaterad efterfrågan på koppar har ökat med 130 procent år/år hittills, ledd av ökande solenergirelaterad efterfrågan”, skrev Goldman i en separat rapport daterad den 25 augusti.

Återhämtningen i Kinas tillverkningssektor ökar också efterfrågan på basmetaller som aluminium.

”Förbättringen i tillverkningstrender hittills under tredje kvartalet har också sammanfallit med högre importnivåer av basmetaller”, heter det i rapporten.

Kinas industriproduktion växte med 4,5 procent i augusti jämfört med för ett år sedan, vilket slog förväntningarna på 3,9 procents tillväxt. Inom den kategorin ökade förädlingsvärdet för utrustningstillverkning med 5,4 procent från år till år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Goldman förutspådde att efterfrågan för dessa metaller kommer att fortsätta.

”Vi ser en ökad efterfrågan in i nästa år för efterfrågan på aluminium och koppar”, förutspår rapporten.

Kinas efterfrågan på olja har också ökat på grund av en ”snabb återhämtning” i oljeintensiva tjänstesektorer som transport, även om analytikerna sa att en nedgång kan vara i horisonten. 

”Kinas efterfrågan på olja har stöttats av rekordstor intern rörlighet, vilket indikeras av robusta trafikstockningar och inrikesflygdata”, observerade Goldman.

”Enligt vår uppfattning är denna robusta nivå hållbar, även om vi förväntar oss att tillväxten kommer att bromsa avsevärt nästa år”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära