Följ oss

Nyheter

Indien förbjuder export av ris för att dämpa prishöjningar

Publicerat

den

Ris på fältet

Indien har förbjudit export av allt vitt ris som inte är basmati i ett försök att avvärja hotande inhemska prisökningar. Kraftiga regn har skadat skördarna i landet vilket gjort att de indiska rispriserna har stigit med mer än elva procent under de senaste tolv månaderna.

Vitt, icke basmati-ris står för närvarande för ungefär en fjärdedel av Indiens risexport, sade ministeriet för konsumentfrågor när det tillkännagav policyändringen.

Experter varnade att beslutet skulle kunna pressa upp globala livsmedelspriser. ”Detta kommer att ha en ganska stor inverkan på de globala livsmedelspriserna”, säger Emma Wall på Hargreaves Lansdown.

Livsmedelsförsörjningen är redan under press, efter Rysslands tillbakadragande denna vecka från ett avtal som garanterar säker passage av ukrainskt spannmål, inklusive vete.

Indien är världens största exportör av ris och står för mer än 40 procent av de globala leveranserna. Vitt, icke-basmatiris exporteras främst till länder i Asien och Afrika.

Förra året införde den indiska regeringen en exportskatt på 20 procent för att försöka motverka försäljning till utlandet.

Men export kan vara mer lukrativt för indiska bönder än att sälja inhemskt. Regeringen sa att bönder fortfarande skulle kunna exportera andra sorters ris, inklusive långkornig basmati, för att se till att de ”får fördelen av förmånliga priser på den internationella marknaden”.

De stigande levnadskostnaderna har satt politisk press på regeringen i Indien, inför landets nationella val nästa år. Landet kommer också att se val på delstatlig nivå under de kommande månaderna.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära