Följ oss

Nyheter

Torkan i amerikanska mellanvästern är mest pressande för majs

Publicerat

den

Majsfält

Terminer för majs och sojabönor steg i förra veckan när ett bestående torrt mönster över det amerikanska majsbältet tog hårt på skördeförhållandena.

Analytiker sa att den förlängda torrperioden under viktiga utvecklingsperioder för radgrödor kan minska produktionen när grödorna skördas om några månader. Torkan hjälpte till att driva upp priset på veteterminerna.

Majsförhållandena är de värsta sedan början av 1990-talet” säger Erin Nazetta, en lantbruksanalytiker på Broadview Capital. ”Skörden var tidigt ute, så den kommer att gå igenom pollineringen, vilket är dess kritiska utvecklingsfas, tidigare än normalt i år. Och vi har sett jordfuktighetsnivåerna fortsätta att sjunka under de senaste veckorna. Inte bara kommer vi att behöva en stor mängd regn för att stabilisera västförhållandena, utan ännu mer för att börja se förbättringar.

Sojabönor, som också odlas i huvudsakligen arton amerikanska delstater, många på samma sätt som för majs, har också drabbats av torkan under senvåren. Femtiofyra procent av skörden var i bra till utmärkt skick den 18 juni, en minskning från 59 procent en vecka tidigare och 62 procent för veckan som slutade den 4 juni, den första veckan som USDA utvärderade grödans tillstånd. 

I Iowa var betygen från gott till utmärkt tillstånd 70 procent den 4 juni, 66 procent den 11 juni och 56 procent den 18 juni. Illinois sojabönor var 51 procent i bra till utmärkt skick den 4 juni. Den 18 juni betyg hade sjunkit till 33 procent.

”Om vi skulle se ”normalt” väder i juli, augusti, september, har vi fortfarande stor produktionspotential, säger Alex Norton, president för Beeson and Associates.

Sojabönsterminerna sköt också i höjden efter USDAs betyg för den tredje veckan i juni. Priset på sojabönor för leverans i augusti nådde 14,47 per bushel, en nivå som inte setts sedan mitten av mars. Sojabönsterminernas uppåtgående trend startade den 1 juni efter att ha sjunkit under 12 dollar per skäppa en dag tidigare.

”Torrheten ser lite värre ut för sojabönor än för majs, men sojabönornas viktigaste skördeavgörande fas är lite senare, i augusti. Men sojabönor klarar torka lite bättre och även om plantorna inte är stora i det här skedet av spelet kan vi se dem lägga på ett anständigt antal baljor och fylla dem om de får nederbörd i sin viktigaste utvecklingsfas” sa Nazetta.

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Populära