Följ oss

Nyheter

Steady Energy i Finland ska producera koldioxidfri fjärrvärme med små kärnkraftsreaktorer

Publicerat

den

VD Tommi Nyman och CTO Hannes Haapalahti på Steady Energy.

Steady Energy, en avknoppning från det statliga finska forskningscentret VTT, har fått 2 miljoner euro i såddfinansiering i en investeringsrunda ledd av VTT, Yes VC och Lifeline Ventures. Företaget arbetar med att utveckla en SMR-reaktor för att producera fossilfri fjärrvärme.

Finansiering ska gå till att bygga en modell i skala 1:1 (som drivs av elvärme) för att demonstrera anläggningens funktionalitet. Målet är sedan att bygga den första skarpa anläggningen till år 2030.

Fjärrvärmereaktorn LDR-50 är en liten modulär kärnreaktor som har varit under utveckling vid VTT sedan 2020. LDR-50 är ett typnamn för en reaktor med en värmeeffekt på 50 MW. Den är konstruerad för drift vid cirka 150 grader celsius och under 10 bar (145 psi), vilket innebär att driftförhållandena är mindre krävande jämfört med traditionella reaktorer, vilket förenklar de tekniska lösningar som behövs för att uppfylla de höga säkerhetsstandarderna inom kärnkraftsindustrin.

”Det tryck som LDR-50-reaktorn kräver är jämförbart med trycket i en espressomaskin för hushållsbruk. Den arbetar med ett lägre tryck än ett fjärrvärmenät. Detta säkerställer att i händelse av ett funktionsfel som leder till ett läckage, begränsas läckaget inom värmeverket, utan att människor eller miljön utsätts för fara”, säger Tommi Nyman, VD för Steady Energy.

50 procent av all energi hushåll förbrukar i EU går till uppvärmning av bostäder

Cirka 50 procent av all energi som förbrukas av hushållen i EU går till uppvärmning av bostäder. Den årliga fjärrvärmeförbrukningen i Europa är cirka 500 TWh, varav cirka 300 TWh produceras med fossila bränslen. Att minska koldioxidutsläppen från uppvärmning av bostäder enbart i Europa är en marknad med en betydande tillväxtpotential på hundratals miljarder euro. I hela Europa finns det cirka 3 500 fjärrvärmenät som betjänar 60 miljoner människor och som till stor del drivs med fossila bränslen. En framgångsrik, storskalig utfasning av fossila bränslen i fjärrvärmen kan avsevärt minska utsläppen av växthusgaser.

”75% av fjärrvärmesystemen i EU drivs idag med fossila bränslen. Situationen är ännu värre i Kina. Kärnenergi är redan en viktig källa till koldioxidsnål el, och små modulära reaktorer är en väg att utvidga användningen av tekniken till andra energisektorer utöver uppvärmning. Förutom att SMR är säkrare än traditionella reaktorer är de också mer prisvärda. Vi bygger en demonstrationsanläggning för fjärrvärme, helst i Finland, men vår långsiktiga plan är att ha flera anläggningar i drift runt om i världen som producerar koldioxidneutral värme till bostäder, kontor och för olika industriella tillämpningar. Vi kommer att marknadsföra världens bästa kärnkraftsteknik optimerad för uppvärmningssektorn”, fortsätter Nyman.

Passiva system ger hög säkerhet

Den passiva lösningen för värmeavledning som ingår i LDR-50-reaktorn har en viktig roll för dess säkerhet. Passiva system gör det möjligt att uppfylla mycket höga säkerhetskrav med förenklad teknik.

LDR-50:s reaktormodul består av två sammankopplade tryckkärl, vars mellanliggande utrymme delvis är fyllt med vatten. När värmeavledningen genom de primära värmeväxlarna äventyras börjar vattnet i mellanutrymmet att koka och bildar en effektiv passiv värmeöverföringsväg till reaktorbassängen. Systemet är inte beroende av elektricitet eller några mekaniska rörliga delar, som kan gå sönder och förhindra kylfunktionen. Innovationen beviljades patent 2021.

”Kärnkraftskunnande, nationell energipolitik och världens ledande fjärrvärmenätverk ger Steady Energy världens bästa utgångspunkt för att starta sin verksamhet specifikt i Finland”, säger Timo Ahopelto, Founding Partner på Lifeline Ventures.

”Europa och USA har vaknat upp till det faktum att små reaktorer kommer att bli en del av energiproduktionen redan under detta årtionde. Vi talar om en mycket betydande global marknad”, säger Jyri Engeström, grundare och partner på Yes VC.

”På VTT har vi omvandlat hopp till handling i 80 år genom att driva vetenskaplig innovation för att förändra världen och företagen till det bättre. Just nu står mänskligheten inför sin största utmaning, klimatförändringarna. Vi är på en resa för att utforska morgondagens teknik och ta fram banbrytande lösningar för att bygga framtidens koldioxidneutrala samhällen. Steady Energy representerar vårt engagemang för vårt syfte och förkroppsligar det hopp vi vill ge världen”, säger Jussi Manninen, Executive Vice President på VTT.

Steady Energy kommer att planera sina affärsmodeller efter kundernas behov och är redo att leverera värmeverk direkt till kunderna. LDR-50 har en enhetsstorlek på 50 megawatt, vilket är tillräckligt för att värma upp en mindre stad. En enda värmecentral kan ha flera reaktorer. Värmeverket kan även användas som en avsaltningsanläggning för att producera färskvatten i områden i världen som lider av vattenbrist, eller så kan det modifieras för att producera ånga för industriella ändamål.

”För att bevara vår planet och se till att kommande generationer får en frisk planet måste all förbränningsbaserad uppvärmning upphöra. Vid sidan av förnybar energi erbjuder kärnenergi en stabil källa till energi och värme som uppfyller det moderna samhällets behov och hjälper oss i vår kamp mot klimatförändringarna”, avslutar Nyman.

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Populära