Följ oss

Nyheter

Utbudsproblem i Myanmar får tennpriset att stiga

Publicerat

den

International Tin Association rapporterar att det finns en stor tennproducerande region i Myanmar som planerar att stoppa all gruvverksamhet. Gruvregionen kommer att kontrolleras av den etniska Wa-milisen från den 1 augusti. Wa-milisen vill skydda miljön och gruvarbetarnas välfärd. 

Tennpriserna steg omedelbart på detta tillkännagivande. Detta eftersom ett upphörande av tennbrytningen i Myanmar skulle resultera i ett ytterligare utbudsproblem i den globala tennförsörjningen. Analytiker på BMI höjde sedan sina tennprisprognoser för 2023 från 20 000 USD per ton till 25 000 USD per ton tenn. Det beror främst på att den sjöburna tennmarknaden spås vara trång de kommande månaderna trots att den kinesiska efterfrågan för närvarande fortfarande är ganska dämpad.

Även om tenn inte är en alltför glamorös metall och inte lämpar sig som en säkring mot inflation som guld, så är tenn en efterfrågad råvara. 

I jordskorpan är koppar cirka 25 gånger vanligare än tenn. Basmetallen tenn anses vara en nyckelingrediens i den framtida tekniska utvecklingen. Sedan några år tillbaka har det varit allmänt erkänt att metaller som litium, kobolt och zink, samt tenn, kommer att dra nytta av tekniska framsteg. Tenn steg som en följd av detta i pris till cirka 50 000 dollar per ton. 

Metallen är billigare idag, men den sägs fortfarande ha ett hausseartat scenario. Tenn var inte den enda metallen som steg kraftigt i pris under pandemin. Störningar i försörjningskedjan och strikta covid-krav i Kina pressade sedan upp priset igen. Dessutom finns många tennfyndigheter i regioner som inte är särskilt populära, som Burma (Myanmar) eller Kina. Gruvområden inkluderar även Indonesien, Laos, Nigeria eller Malaysia.

Nyheter

Ryska militären har skjutit ihjäl minst 11 guldletare vid sin gruva i Centralafrikanska republiken

Publicerat

den

Afrikanska kontinenten med ryska flaggan i bakgrunden

Ryska militären har skjutit ihjäl minst 11 guldletare vid den ryska militärens guldgruva i Ndassima i Centralafrikanska republiken. Händelsen inträffade på onsdagskvällen, cirka 45 mil öster om huvudstaden Bangui. Offren ska ha varit unga personer från byar i området som olovligen tagit sig in på gruvområdet i jakt på guldfyndigheter.

Enligt hjälparbetare, som valt att vara anonyma av rädsla för repressalier, sköts de flesta av offren ihjäl på platsen. Flera personer uppges fortfarande vara saknade enligt AP. Ryska militären har tidigare anklagats för människorättsbrott och avrättningar i landet.

Rysslands militära närvaro i Afrika ska gå med vinst, eller i alla fall minst vara självfinansierande. Militären får därför ofta råvarutillgångar att utvinna i utbyte för sina tjänster. En fördel Ryssland har i sin råvaruverksamhet i Afrika är att de har straffrihet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kina har ökat sin produktion av naturgas enormt, men konsumtionen har ökat ännu mer

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

Sedan början av 00-talet har Kina konverterat de flesta hushåll i städerna till att använda naturgas istället för kol för matlagning och uppvärmning, en medveten politik för att minska luftföroreningarna i städerna.

För att tillgodose all extra konsumtion har Kina ökat den inhemska produktionen niofaldigt till 183 miljoner ton 2024 från 20 miljoner ton 2000.

Trots detta har produktionen inte vuxit tillräckligt snabbt för att möta all extra konsumtion och importen ökade kraftigt till 137 miljoner ton 2024 från noll 2006.

Kina var beroende av import för att täcka 43 procent av sin totala konsumtion 2024, en ökning från 30 procent 2014 och 11 procent 2010.

Nedan är en grafik gjord av John Kemp på JKempEnergy som visar hur kinas produktion av naturgas har ökat, men att konsumtionen har ökat ännu mer. Linjen visar nettoimporten.

Kinas produktion, konsumtion och import av naturgas
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina skärper kontrollen av sällsynta jordartsmetaller, vill stoppa olaglig export

Publicerat

den

Rare Earth Elements, REE

Kina meddelar att landet intensifierar insatserna mot olaglig export av sällsynta jordartsmetaller. Det kinesiska säkerhetsministeriet anklagar utländska underrättelsetjänster för att samarbeta med smugglare som försöker dölja materialens ursprung genom att felmärka eller gömma dem i exempelvis plastdockor och keramik.

Åtgärderna kommer bara veckor efter att USA och Kina kommit överens om att underlätta amerikansk import av dessa råvaror från Kina. Enligt rapporter används transitländer som Thailand och Mexiko för att undvika exportkontroller.

Kina är världens dominerande leverantör av sällsynta jordartsmetaller och har tidigare infört restriktioner som svar på höjda amerikanska tullar. I april infördes tillståndskrav vid export av sju sådana ämnen, vilket lett till leveransförseningar globalt.

Samtidigt signalerar Kina viss flexibilitet i godkännandeprocessen, som en del i pågående handelsförhandlingar med USA. En tillfällig paus i tullhöjningar gäller till 12 augusti, då ett nytt handelsavtal väntas diskuteras.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära