Följ oss

Nyheter

Utbudsproblem i Myanmar får tennpriset att stiga

Publicerat

den

International Tin Association rapporterar att det finns en stor tennproducerande region i Myanmar som planerar att stoppa all gruvverksamhet. Gruvregionen kommer att kontrolleras av den etniska Wa-milisen från den 1 augusti. Wa-milisen vill skydda miljön och gruvarbetarnas välfärd. 

Tennpriserna steg omedelbart på detta tillkännagivande. Detta eftersom ett upphörande av tennbrytningen i Myanmar skulle resultera i ett ytterligare utbudsproblem i den globala tennförsörjningen. Analytiker på BMI höjde sedan sina tennprisprognoser för 2023 från 20 000 USD per ton till 25 000 USD per ton tenn. Det beror främst på att den sjöburna tennmarknaden spås vara trång de kommande månaderna trots att den kinesiska efterfrågan för närvarande fortfarande är ganska dämpad.

Även om tenn inte är en alltför glamorös metall och inte lämpar sig som en säkring mot inflation som guld, så är tenn en efterfrågad råvara. 

I jordskorpan är koppar cirka 25 gånger vanligare än tenn. Basmetallen tenn anses vara en nyckelingrediens i den framtida tekniska utvecklingen. Sedan några år tillbaka har det varit allmänt erkänt att metaller som litium, kobolt och zink, samt tenn, kommer att dra nytta av tekniska framsteg. Tenn steg som en följd av detta i pris till cirka 50 000 dollar per ton. 

Metallen är billigare idag, men den sägs fortfarande ha ett hausseartat scenario. Tenn var inte den enda metallen som steg kraftigt i pris under pandemin. Störningar i försörjningskedjan och strikta covid-krav i Kina pressade sedan upp priset igen. Dessutom finns många tennfyndigheter i regioner som inte är särskilt populära, som Burma (Myanmar) eller Kina. Gruvområden inkluderar även Indonesien, Laos, Nigeria eller Malaysia.

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Populära