Connect with us

Nyheter

De kinesiska smältverken återvänder till marknaden

Published

on

Metallen och råvaran tenn

Trots betydande minskningar av tennförbrukningen tidigare på året har efterfrågan på metallen i Kina återhämtat sig väl. Många kinesiska smältverk inklusive Yunnan Tin var stängda för underhåll under perioden juni och juli vilket ledde till att landet fick importera stora mängder raffinerat tenn.

Konsverburkar av råvaran tenn

De stora smältverken har dock återupptagit produktionen även om efterfrågan fortfarande ligger något under vanliga nivåer. Detta har stängt det arbitrage mellan priserna på LME-SHFE, vilket gör importen av tenn mindre attraktivt för de kinesiska råvaruhandlarna. Som ett resultat minskade importen av tenn med 87 procent från månad till månad, till 348 ton. Detta är den lägsta siffran sedan november 2019. I själva verket blev Kina nettoexportör av tenn i augusti 2020 med en export som var cirka 325 ton högre än inkommande material. Denna situation har inte inträffat sedan oktober 2019.

Återhämtningen i tennefterfrågan har varit relativt stark de senaste månaderna. Industriproduktionen i Kina är nu tillbaka till nivåerna som fanna före COVID, medan tennspecifika indikatorer – som försäljning av kommunikationsutrustning – ökar med 25 procent jämfört med samma period föregående år. Med den kinesiska efterfrågan som generellt sett väntas fortsätta sin återhämtning kommer smältverk i landet att behöva matcha produktionen. Det kan emellertid bli en utmaning. Myanmar kämpar fortfarande för att konsekvent leverera tennkoncentrat.

Myanmars tenngruvor översvämmade

Tidigare på året hade gränsen mellan Myanmar och Kina strikta COVID-begränsningar, vilket minskade exporten. Nu är mer än hälften av Myanmars gruvor översvämmade. Som ett resultat importerades bara 1900 ton tennkoncentrat till Kina från Myanmar i augusti, en minskning med 45 procent per månad och 36 procent jämfört med året innan.

Situationen i Myanmar kommer sannolikt att fortsätta under hela september och oktober, vilket kan sätta press på råvaruförsörjningen i landet. Detta i sin tur kommer sannolikt att öka importen av raffinerat tenn eller dra ner lagren på Shanghai Futures Exchange. Lagren som hålls i Shanghai har redan börjat falla, med lagernivåer som har sjunkit med över 20 procent under de senaste två veckorna.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära