Följ oss

Nyheter

Mexiko visar lågt intresse för att utvinna litium

Publicerat

den

Del av Mexikos flagga

Mexikanska energikommissionen, i samarbete med Mexican Geological Survey (SGM), analyserar prover för att bedöma den underjordiska mineralpotentialen i höglandsregionen Tamaulipas, bekräftade José Ramón Silva, chef för den mexikanska energikommissionen i delstaten Tamaulipas.

Minst fem fyndigheter har bekräftats av SGM i olika kommuner i höglandsområdet. Genom denna analys kommer det att vara möjligt att fastställa bland annat genomförbarheten av kommersiell exploatering. Silva nämnde att kommissionen väntar på resurser för projektet, som, om det lyckas, skulle avgöra litiumpotentialen i delstaten. För tillfället ligger projektet på is.

”Fyndigheterna finns. I själva verket har SGM på något sätt undersökt denna litiumfråga. Vi behöver nu validering, även om det är ett urval som måste göras med våra egna resurser”, tillade han.

Installationen av en litiumfabrik skulle öka utvecklingen av en ny industri i kommunerna Tula, Jaumave, Bustamante, Miquihuana och Palmillas. Enligt Silva kommer exploateringen av litium att ha stort socialt värde i en region som anses sårbar. Mängden litium i området är för närvarande okänd. Därför är det viktigt att fastställa lönsamheten för exploatering eller om kvantiteten är otillräcklig för kommersiella ändamål

Mexiko har uppskattade litiumreserver på 1,7 miljoner ton. Enligt US Geological Survey har landet 82 litiumfyndigheter i 18 delstater, varav 13 litiumfyndigheter ligger i Sonora, 12 i Puebla, nio i Oaxaca, åtta i Nuevo Leon, sju i Durango och fem i både Chihuahua och Tamaulipas. Coahuila, Guanajuato, Hidalgo, Jalisco, San Luis Potosi och Zacatecas har tre vardera, medan Chiapas, Michoacan, Morelos, Sinaloa och Veracruz har en litiumfyndighet vardera.

Nyckelfrågan är att den federala regeringen fortfarande saknar visshet om mängden litium i landet och vilka områden utanför Sonora, där den första litiumreserven redan har deklarerats och endast kan exploateras av staten, kommer att ansluta sig till kartan över potentiella fyndigheter med lämpliga egenskaper för att bli producenter. Experter har varnat för att den mexikanska regeringen kommer att behöva investera kraftigt och att det kommer att ta minst 20 år att börja utvinna litium.

Inga resurser avsätts och steg som inte kostar vidare mycket läggs på is. Mexiko visar lågt intresse för att producera litium.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära