Följ oss

Nyheter

Metallbörsen skärper kraven för hantering av nickel

Publicerat

den

London Metal Exchange skärper reglerna för hantering av nickel i sitt nätverk av lager. Regeländringen kommer efter ett tidigare avslöjande att vissa av LMEs nickelkontrakt backades upp av säckar med sten.

LME kommer nu att kräva att lagerföretag utför ytterligare kontroller i ett försök att förhindra en upprepning av skandalen. Testerna inkluderar användning av magneter och metalldetektorer för att säkerställa att säckar faktiskt innehåller metall. Testerna kommer även att omfatta en så kallad ”touch-inspection”, som innebär att lagerarbetare känner på utsidan av säckarna för att verifiera att materialet inuti är av korrekt storlek och form.

Förändringarna kommer två månader efter att börsen upptäckte att 54 ton”nickel” som ägdes av JPMorgan Chase bara var säckar med stenar. Även de inblandade beloppen var förhållandevis små, skakade händelsen handlarnas tilltro till LME, vars kontrakt länge har setts som otvivelaktigt säkra i en bransch där bedrägeri och stöld är vardagligt.

Kärnan i fallet är en egenhet som är specifik för nickelmarknaden. Till skillnad från aluminium och koppar, som förvaras i prydliga staplar i lager, lagras nickel hos LME i form av briketter i säckar. Metallen vägs normalt sett bara en gång, när det först kommer in i lagret. Det förklarar varför säckar med stenar på lagret i Rotterdam kunde förbli oupptäckt under en betydande tid. Lagerföretaget Access World tror att det är troligt att någon smög sig in i lagret någon gång efter att säckarna först levererats och ersatt metallen med stenar. Stölden uppmärksammades först när säckarna sålts, levererats ut och besiktigats vid ankomsten någon annanstans.

De förändringar som LME beordrat, som endast omfattar nickel som lagras i säckar, har kommunicerats till lagerföretag under de senaste dagarna. Det hela syftar till att minska risken för att incidenten kan upprepas.

Börsen kommer att kräva att lageranläggningarna utför ytterligare kontroller när nickel levereras in. Slutligen ber börsen lager att väga säckarna med nickel när de levereras ut ur LME-systemet – en sista kontroll för att säkerställa systemets tillförlitlighet och för att förhindra att handlare får en otäck överraskning när metall som de köpt på LME visar sig vara fel vikt, som hände Trafigura Group och Stratton Metals med ”nickel” från Access Worlds lager i Rotterdam.

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära