Nyheter
Storbanken säger att guld inte hör hemma i rika kunders portföljer
”Gå inte på hypen. Guld har ingen roll i rika klienters portföljer”, sade Mossavar-Rahmani på Goldman Sachs. ”Guld är endast lämpligt om du har en mycket stark uppfattning om att den amerikanska dollarn kommer att krossas. Vi har inte den åsikten” säger Mossavar-Rahmani, investeringschef för privat förmögenhetsförvaltning på Goldman Sachs, som tycker att guld är för dyrt och inte har någon tydlig roll i portföljerna för hennes privata kunder.
”Vi tror att dollarn behåller sin status som reservvaluta. Dollarn kan bli litet billigare för att den är måttligt övervärderad men det betyder inte att den kommer att rasa eller att vi kommer att få enorm inflation och att guld är en bra ersättare” sade Mossavar-Rahmani avslutningsvis.
Strategiskt och taktiskt
Under en intervju på CNBC under torsdag morgon förklarade Mossavar-Rahmani att hennes förmögenhetsförvaltningsgrupp har två faktorer som den fokuserar på när den tänker på guld: strategiskt och taktiskt.
Hon sa att guld inte är ett bra deflationsskydd, att guld inte genererar några intäkter och inte är knuten till ekonomisk tillväxt och företagsvinster, så det misslyckas med det strategiska hindret eftersom Goldmans förmögenhetsförvaltningsgrupp bedömer dess relevans i en balanserad portfölj.
För det andra förklarade hon att taktiskt är guldinvesteringar ett svårt val att göra om inte investerare har en uppfattning om att den nuvarande svagheten i den amerikanska dollarn är början på en svårare nedgång för dollar och en möjlig förändring i ledarskapet för den monetära enheten som ses som världens primära reservvaluta.
”Så all denna spänning och prat om guld är inte något som vi köper” sa Mossavar-Rahmani. ”I själva verket tycker vi att människor bör titta på det omvända och tror att det finns mer nackdelar med guld än vad det finns fördelar” sade hon.
Mossavar-Rahmanis kommentarer går stick i stäv med vad Goldmans råvaruteam anser, som tidigare denna vecka höjde sin 12-månadersprognos för guld till 2 300 USD per troy ounce från det tidigare målet 2 000 USD per troy ounce.
Detta uttalande kom av ”en potentiell förskjutning av den amerikanska centralbanken Fed som går mot en inflationsförspänning mot bakgrund av stigande geopolitiska spänningar, förhöjd amerikansk inhemsk politisk och social osäkerhet och en växande andra våg av COVID-19-relaterade infektioner” sade ett team med analytiker inklusive Jeffrey Currie.
Bränsle för att investera smartare
Guldprisets uppgång har kommit i kölvattnet av stigande fall av COVID-19 i USA och runt om i världen. Guldprisets uppgång har dock också sammanfallit med en försvagning av dollarn mot dess stora rivaler, vilket kan ge guld kraft eftersom guld- och andra ädelmetaller prissätts i den valutan och dess värdeminskning kan göra metaller mer attraktiva för köpare med alternativa valutor.
Ett mått på detta är ICE US Dollar Index DXY, det så kallade dollarindexet, som handlas kring sin lägsta nivå sedan 2018. DXY har fallit med mer än 4,5 procent i juli månad, medan guldpriset steg med mer än åtta procent.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang