Nyheter
Investerare och analytiker satsar på att guldrallyt är långt ifrån slut
Rallyt i guldpriset har varit minst sagt historisk. Rallyt är emellertid inte över ännu, inte om vi skall tro de investerare som köper guld nu och de analytikerna som ständigt tvingas ändra sina prismål.
Priset på guld har stigit mer än 330 dollar per troy ounce sedan mars 2020. Den gula ädelmetallen handlas nu över 1 800 dollar per ounce för första gången på nio år. Gruvföretagens aktier har också noterat kursuppgångar och en av sektorns mest populära börshandlade fonder, VanEck Vectors Gold Miners ETF, har fördubblats i värde.
En kraftig vändning
Tillväxtpotentialen som sektorn visar är en kraftig vändning från den minimala avkastning den erbjöd investerare under det senaste decenniet eftersom guldet för det mesta handlades i ett intervall mellan 1 100 och 1 300 dollar per ounce.
”En sak som drivit utvecklingen för guld 2020 har varit de makroekonomiska effekterna av COVID-19”, säger iTrustCapitals ekonom-in-residence Tim Shaler. ”Guldpriset drivs av två skäl, det ena är att det är en hedge mot framtida inflation, så när risken för framtida inflation ökar kommer du att förvänta dig att fler människor vill ha den här försäkringen och köpa guld. Den andra uppsättningen guldköpare är Armageddon-köpare.”
Eftersom globala centralbanker fortsätter att pumpa motsvarande biljoner dollar till sina ekonomier och trycka pengar för att rädda sina respektive ekonomier är det inte realistiskt att höja räntorna, säger Shaler, så inflation blir en risk.
De så kallade Armageddon-köparna ser ett scenario som de investerar i, sade Shaler, är ett land där kassan är slut och tillfälligt måste byta till guld. Till skillnad från tidigare år är det inte bara ”guldbugs” som känner sig säkra på denna investerings potential.
Bank of America tror på 3 000 dollar
Till exempel höjde Bank of America i april sin prognos för guldpriset till 3 000 USD, med hänvisning till trycket som fiatvalutor kan komma under på grund av centralbankaktivitet. Goldman Sachs höjde förra månaden sitt 12-månadersmål till 2 000 US-dollar på grund av liknande oro.
Shaler sade att det är rimligt att förvänta sig en guldkurs på 2 000 USD i slutet av året, eftersom terminsmarknaden redan pekar i den riktningen.
David MacNicol, vd och portföljförvaltare för MacNicol och Associates Asset Management, har cirka 10 procent av sina kunders portföljer i guld – både fysiska och i gruvaktier. Det långvariga rallyt har dock övertygat MacNicol att öka exponeringen till cirka 20 procent per portfölj.
Portföljförvaltaren gillar B2Gold, som har stigit med 13 procent sedan början av maj, och Lundin Gold, som har ökat mer än 10 procent under de senaste tre månaderna. Framtiden kommer att bli ännu ljusare, sa MacNicol. Han ser att priset på guld slår 2 500 USD i slutet av 2021.
Hans Albrecht, förvaltningschef på Horizons ETFs Management (Canada), har sett det starkaste inflödet på nio år till den guldfond han förvaltar. Horizons Enhanced Income Gold Producers ETF, som består av flera gruvföretag och också genererar intäkter genom att utfärda köpoptioner, har haft 35,7 miljoner dollar i nettoinflöde sedan 31 mars 2020. ETF:en hade bara 11,9 miljoner nettoinflöden under hela 2019.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden