Nyheter
De amerikanska lagren översvämmas av venezolansk kakao
New York-börsen översvämmas av kakao. De amerikanska lagren översvämmas av venezolansk kakao när exportörerna jagar efter hårdvaluta. Venezolansk kakao nådde i maj de högsta nivåerna på fem år. Detta ses av många som en direkt effekt av att USA ålagt Venezuela med olika sanktioner.
Venezuela befinner sig i en långvarig ekonomisk och humanitär kris på grund av grov misskötsel av ekonomin, vilken har fördjupats sedan USA införde sanktioner mot landets oljeindustri i januari som en del av ett försök att avsätta den socialistiska presidenten Nicolas Maduro till förmån för oppositionsledaren Juan Guaido.
Mer än 90 procent av exporten
Råoljan står för mer än 90 procent av Venezuelas exportintäkter. Med den väsentliga intäktsströmmen som torkat ut, försöker venezolanerna få intäkter från andra håll, inklusive export av kakao – en nischaffär i landet. Kakao är för närvarande inte föremål för amerikanska sanktioner.
Flera råvaruhandlare och exportörer säger att ett antal nya kakaoföretag har etablerats de senaste åren i en sektor som traditionellt dominerats av en handfull spelare. ”Många exportörer under de senaste tre åren har hoppat in på kakaomarknaden, eftersom det är en av de få råvarorna som finns kvar att göra affärer i”, säger Alejandro Prosperi, president i landets kakaoindustri grupp CAPEC.
I slutet av maj fanns nästan 47 000 65-kilo-säckar (3,055 ton) kakao från Venezuela till ett värde av cirka 7,3 miljoner dollar i New York-området hos ICE-certifierade lager. Totalt sett fanns 119 000 säckar kakao i lager vid samma datum.
Börsen anses allmänt vara den sista utvägen på kakao-marknaden, eftersom producenter och exportörer föredrar att sälja till den mycket större och ofta mer lukrativa kontantmarknaden.
En relativt liten aktör
Venezuela är en relativt liten tillverkare av kakao, vilket gör landets fysiska dominans i amerikanska ICE-lager ovanlig. Venezuela producerar bara ca 20 000 ton kakao årligen, medan topproducenten Elfenbenskusten har en årlig produktion på 2 miljoner ton. Notera att det bara fanns 39 000 säckar av kakao från Elfenbenskusten i ICE-lager i slutet av maj. Den totala globala produktionen var cirka 4,8 miljoner ton 2018-19, enligt International Cocoa Organization.
Kakaon i ICE-lager från Venezuela var på sin högsta nivå sedan åtminstone maj 2014, enligt en Reuters-analys, en niofaldig ökning jämfört med samma månad för ett år sedan. Sammantaget minskade volymen i början av juni efter utgången av majkontraktet, men Venezuela var fortfarande det största ursprungslandet. I juni kom nästan 25 000 av de cirka 59 000 säckar i ICE-lager kom från Venezuela.
Venezuelas totala exportintäkter uppgick till 35 miljarder dollar år 2018, enligt uppgifter från OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries, och kakaons andel av denna export var minimal.
Historiskt sett höga premier
Venezuelansk kakao har historiskt betalats med höga prispremier på grund av sin höga kvalitet. Men nu är vissa exportörer villiga att avstå från dessa premier till förmån för snabba pengar. Många kakaohandlare säger samtidigt att kvaliteten på venezuelanska kakaobönor har försämrats under de senaste säsongerna och minskar dessa premier.
För två och ett halvt år sedan såldes venezolansk kakao med ett premium på 1 000 USD på terminsmarknaden. I dag handlas samma lands kakao med en rabatt på 200 USD. Kakaoterminerna handlas i dag kring 2 500 USD per ton.
Mycket av denna försämring är resultatet av de nya exportörerna säger kakaohandlarna. Många av dem befinner sig i militären och utövar sin makt. De vet ingenting om verksamheten själva men menar att det här är ett sätt att omvandla kakao till utländsk valuta.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden