Nyheter

De amerikanska lagren översvämmas av venezolansk kakao

Publicerat

den

New York-börsen översvämmas av kakao. De amerikanska lagren översvämmas av venezolansk kakao när exportörerna jagar efter hårdvaluta. Venezolansk kakao nådde i maj de högsta nivåerna på fem år. Detta ses av många som en direkt effekt av att USA ålagt Venezuela med olika sanktioner.

Venezuela befinner sig i en långvarig ekonomisk och humanitär kris på grund av grov misskötsel av ekonomin, vilken har fördjupats sedan USA införde sanktioner mot landets oljeindustri i januari som en del av ett försök att avsätta den socialistiska presidenten Nicolas Maduro till förmån för oppositionsledaren Juan Guaido.

Mer än 90 procent av exporten

Råoljan står för mer än 90 procent av Venezuelas exportintäkter. Med den väsentliga intäktsströmmen som torkat ut, försöker venezolanerna få intäkter från andra håll, inklusive export av kakao – en nischaffär i landet. Kakao är för närvarande inte föremål för amerikanska sanktioner.

Flera råvaruhandlare och exportörer säger att ett antal nya kakaoföretag har etablerats de senaste åren i en sektor som traditionellt dominerats av en handfull spelare. ”Många exportörer under de senaste tre åren har hoppat in på kakaomarknaden, eftersom det är en av de få råvarorna som finns kvar att göra affärer i”, säger Alejandro Prosperi, president i landets kakaoindustri grupp CAPEC.

I slutet av maj fanns nästan 47 000 65-kilo-säckar (3,055 ton) kakao från Venezuela till ett värde av cirka 7,3 miljoner dollar i New York-området hos ICE-certifierade lager. Totalt sett fanns 119 000 säckar kakao i lager vid samma datum.

Börsen anses allmänt vara den sista utvägen på kakao-marknaden, eftersom producenter och exportörer föredrar att sälja till den mycket större och ofta mer lukrativa kontantmarknaden.

En relativt liten aktör

Venezuela är en relativt liten tillverkare av kakao, vilket gör landets fysiska dominans i amerikanska ICE-lager ovanlig. Venezuela producerar bara ca 20 000 ton kakao årligen, medan topproducenten Elfenbenskusten har en årlig produktion på 2 miljoner ton. Notera att det bara fanns 39 000 säckar av kakao från Elfenbenskusten i ICE-lager i slutet av maj. Den totala globala produktionen var cirka 4,8 miljoner ton 2018-19, enligt International Cocoa Organization.

Kakaon i ICE-lager från Venezuela var på sin högsta nivå sedan åtminstone maj 2014, enligt en Reuters-analys, en niofaldig ökning jämfört med samma månad för ett år sedan. Sammantaget minskade volymen i början av juni efter utgången av majkontraktet, men Venezuela var fortfarande det största ursprungslandet. I juni kom nästan 25 000 av de cirka 59 000 säckar i ICE-lager kom från Venezuela.

Venezuelas totala exportintäkter uppgick till 35 miljarder dollar år 2018, enligt uppgifter från OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries, och kakaons andel av denna export var minimal.

Historiskt sett höga premier

Venezuelansk kakao har historiskt betalats med höga prispremier på grund av sin höga kvalitet. Men nu är vissa exportörer villiga att avstå från dessa premier till förmån för snabba pengar. Många kakaohandlare säger samtidigt att kvaliteten på venezuelanska kakaobönor har försämrats under de senaste säsongerna och minskar dessa premier.

För två och ett halvt år sedan såldes venezolansk kakao med ett premium på 1 000 USD på terminsmarknaden. I dag handlas samma lands kakao med en rabatt på 200 USD. Kakaoterminerna handlas i dag kring 2 500 USD per ton.

Mycket av denna försämring är resultatet av de nya exportörerna säger kakaohandlarna. Många av dem befinner sig i militären och utövar sin makt. De vet ingenting om verksamheten själva men menar att det här är ett sätt att omvandla kakao till utländsk valuta.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version