Följ oss

Nyheter

Palladium, kommande utbudschock?

Publicerat

den

Palladium

Den starkaste tjurmarknaden i metaller och kanske alla råvaror de senaste åren har varit på palladiummarknaden. Denna ädelmetall som är mer sällsynt än guld, silver och platina, handlas på NYMEX.

Palladium har, som platina, har en mängd industriella användningsområden på grund av dess densitet och höga motståndskraft mot värme. Den vanligaste applikationen är i de katalytiska omvandlarna som renar bilutsläpp.

Palladium

Priset på palladium har stigit kraftigt sedan i början av 2016. Det är svårt att tro att metallen som handlades under 100 dollar per uns i början av 1990-talet nu har ett pris som är femton gånger högre.

Den övervägande produktionen av palladium kommer från två länder, Sydafrika och Ryssland. I Ryssland är palladium en biprodukt vid nickelproduktion, medan det i Sydafrika finns viss primärproduktion. Palladiumpriset har stigit till en nivå där den billigare platina hotar sig att framstå som ett substitut för kostnadsmedvetna konsumenter.

Den mest direkta vägen för handel eller investeringar i palladium eller platina är via terminerna från NYMEX-divisionen för CME. Det finns emellertid ETF-produkter som gör ett utmärkt jobb att replikera prisutvecklingen i både i platina och palladium idag.

Aberdeen Standard Physical Palladium Shares (PALL) och samma företags Platinum Shares (PPLT) är de mest likvida ETF-produkterna. Granite Shares (PLTM) erbjuder också en platinum-ETF som emellertid är mindre, men likvärdig PPLT.

Palladium är den bästa råvaran sedan början av 2016

Palladium har varit den bästa metallen om inte råvaran, som handlas på en terminsmarknad sedan början av 2016.

Prisutveckling på palladium
Källa: CQG

Kvartalsdiagrammet belyser den otroliga kursuppgången för metallen som handlades till en botten på 74,50 dollar per ounce 1992 när Ryssland likviderade sina reserver av ädelmetallen efter Berlinmurens fall. Palladium nådde en topp på 1090 dollar per ounce 2001 när marknaden upplevde ett underskott.

Fiat-återkallelse kan göra saker värre

Palladiummarknaden är i underskott, eftersom tillgången inte kan möta efterfrågan. Efterfrågan på palladiumbaserade katalysatorer runt om i världen som renar utsläpp har exploderat. Nyligen publicerades nyheten att att Fiat-Chrysler återkallar 862.520 bensinbilar, vilket innebär att efterfrågan på en metall som är efterfrågad kan öka med så mycket som ytterligare 77.000 ounce enligt Miguel Perez-Santalla hos Heraeus Metals in New York.

I december förra året sa Citigroup att skärpta regler för att minska utsläppen skapade ett underskott på 545 000 ounce mellan efterfrågan och utbudet på palladiummarknaden. Fiat-Chrysler-nyheterna kan bara förvärra den grundläggande bristen på metallen.

Rodium exploderar också

Palladium är inte den enda platinagruppmetallen som kan fungera som katalysator för utsläpp. Rodium, en PGM där det inte finns någon terminshandel (men dock ETF-fonder), har liknande egenskaper som gör den till ett acceptabelt substitut utifrån ett metallurgiskt perspektiv.

Graf på prisutveckling för rodium
Källa: Kitco

Som diagrammet visar har rodiumpriset stigit från under $600 per ounce i 2016 till dess nuvarande nivå på över $3150 vilket gör det till en dyrare lösning. Ironiskt nog är orsaken till rallyt i rodium prissvagheten i en annan platinagruppmetall, dess namne.

Platina är ett substitut

Medan priserna på palladium och rodium stiger, är platina som är en tätare metall och har en högre motståndskraft mot värme än båda sina dyra systermetaller fastnat nära sin lägsta nivå på mer än ett decennium. Palladium handlas 350 procent högre än i början av 2016. Rodium handlas fem gånger högre. Platina handlades till omkring $857 per ounce den 25 mars jämfört med $812,20 i början av 2016.

Prisläget i platina hade blivit så dyster att primära producenter i Sydafrika trimmat produktionen vilket orsakade bristen på rodium, en biprodukt av platinaproduktion. Den positiva synen är att platina kan fungera som ersättning för palladium i katalytiska omvandlare om de företag som använder metallerna i sin produktion väljer att byta konstruktionslösning. Kontentan är att biltillverkare blev beroende av palladium på 90-talet när ryssarna sålde ut sina lager till en bråkdel av kostnaden för ett uns platina. Nu när förhållandena är de omvända när det gäller priser, kan det bara vara en fråga om tid innan platina börjar dyka upp i katalytiska omvandlare. Med en rabatt på över 680 dollar till palladium och en rabatt på nästan 2300 dollar till rodium är platina det klokare ekonomiska valet inom platingruppsmetaller idag.

Hittills har investerare och industriella användare inte förändrat sitt beteende, men vid nuvarande prisnivåer kan det bara vara en tidsfråga innan platinamarknaden upplever köptrycket som ses i palladium och rodium, vilket äntligen skulle kunna leda till att platina hamnar i en försenad tjurmarknad.

PLTM erbjuder mer för mindre

Den mest direkta vägen för en investering i platina finns i de fysiska tackor och mynt som återförsäljare runt om i världen erbjuder. Den fysiska metallen kan dock kräva en hög prispremie och breda spreadar mellan köp- och försäljningspriser. NYMEX erbjuder platinaterminer och det är den näst mest likvida marknaden för handel eller investeringar i metallen. Den mest likvida platina-ETF:en är Aberdeen Standard Physical Platinum Shares (PPLT) med 605,91 miljoner dollar i nettotillgångar i fysiska platinatackor. Den genomsnittliga dagliga tradingvolymen för denna ETF ligger på 87.149 andelar. PPLT tar ut en förvaltningskostnad på 0,60 %. Ett alternativ är GraniteShares Platinum Trust (PLTM) som precis som PPLT äger platina i form av tackor. PPLT har funnits sedan 2010, medan PLTM bara började handlas i början av 2018. PLTM har en mycket mindre nettotillgångsbas på 3,9 miljoner dollar och bara ett genomsnitt på 1 029 andelar byter händer varje dag, men förvaltningskostnaden är lägre på 0,50 %. I både PPLT och PLTM representerar en andel en tiondel av ett troy ounce platina.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära