Följ oss

Nyheter

Vad man kan använda ädelmetallen rodium till

Publicerat

den

Ädelmetallen rodium i olika fomer

Rodium är ett sällsynt och värdefullt grundämne som tillhör platinametallerna i periodiska systemet. Det har en silvervit färg, en hög reflektivitet för ljus och en hög motståndskraft mot korrosion och oxidation. Rodium har flera användningsområden inom industri, medicin och smycken, tack vare dess unika egenskaper.

Rodium som legeringsämne

Rodium används ofta som ett legeringsämne för att hårdna och förbättra korrosionsbeständigheten hos andra metaller, särskilt platina och palladium. Dessa legeringar är mycket hållbara och tål höga temperaturer bättre än ren platina. De används till exempel för att göra ugnsskålar, tändstiftselektroder och katalysatorer i mycket heta kemiska miljöer (inklusive bilars avgasreningssystem).

Rodium kan också bilda en termoelement med platina, som är utmärkt för att mäta höga temperaturer i en oxiderande atmosfär. Den internationella temperaturskalan är definierad över intervallet från 660° till 1 063° av den elektromotoriska kraften hos detta termoelement.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Rodium som ytbeläggning

Rodium används också för att producera reflekterande ytor för optiska instrument, eftersom det har en hög ljusreflektion och inte missfärgas eller mattas av luften vid rumstemperatur. Rodium elektropläteras ofta på metallföremål och poleras för att ge permanenta, attraktiva ytor för smycken och andra dekorativa artiklar. Rodiumbelagda smycken har en vitare glans än platina eller silver och är mer motståndskraftiga mot repor och fläckar.

Rodium som katalysator

Rodium är ett av de mest effektiva katalytiska elementen, vilket innebär att det kan påskynda kemiska reaktioner utan att självt förbrukas. Det främsta användningsområdet för rodium som katalysator är i katalytiska avgasreningssystem för bilar, där rodium – ofta tillsammans med palladium och/eller platina – minskar kväveoxiden i avgaserna. Detta bidrar till att minska luftföroreningar och växthusgaser från fordonsutsläpp.

Rodium används också som katalysator i den industriella tillverkningen av salpetersyra, där gasvävskatalysatorer av rodium-platinalegeringar används eftersom de kan motstå lågtemperaturen när ammoniak bränns till kväveoxid. Salpetersyra är en viktig råvara för gödningsmedel, sprängämnen och andra kemikalier.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Rodium som röntgenkälla

Rodium har också medicinska tillämpningar, särskilt inom mammografi. Rodium används för att producera karakteristiska röntgenstrålar i mammografisystem, vilket ger bättre bildkontrast och upplösning än andra metaller. Rodium kan också användas som ett radioaktivt spårämne för att studera kemiska processer i kroppen.

Sammanfattning

Rodium är ett mångsidigt grundämne som har flera fördelar inom olika områden. Det är ett hårt, korrosionsbeständigt och reflekterande metall som kan legeras med andra metaller, belägga ytor, katalysera reaktioner och generera röntgenstrålar. Rodium är dock också ett mycket sällsynt och dyrt ämne, vilket begränsar dess tillgänglighet och användning. Därför är det viktigt att utveckla effektiva metoder för att utvinna, återvinna och ersätta rodium i framtiden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära