Följ oss

Nyheter

Allting du behöver veta för att handla socker

Publicerat

den

Det finns ett antal jordbruksråvaror som upptar både analytikers och investerares tid, men det finns en med hög volym som ofta verkar gå obemärkt förbi, och det är socker. Vete, majs och sojabönor dominerar vanligtvis rubrikerna eftersom de avser handel med jordbruksråvaror som har höga dagliga volymer samt dessutom har inverkan på den globala livsmedelsförsörjningen och industrier relaterade till biobränslen. Men socker är en viktig komponent i livsmedelsindustrin som används i allt från livsmedelsproduktion till läskedrycker som Coca-Cola. Därför har vi sammanställt allting du behöver veta för att handla socker.

Sockerbitar

Något som många investerare lär sig snabbt är att när det gäller jordbruksprodukter, så kallade softs, så finns det vanligen fler än ett kontrakt att välja mellan. Dels finns det olika löptider, men det finns också olika varianter av samma jordbruksprodukt. Självklart gäller detta också för socker. Det finns två olika sorters socker som handlas på råvarubörserna, world sugar #11 och U.S. sugar #16.

Men till skillnad från andra råvaror är skillnaden i terminskontrakt på socker inte råvaran själv, utan snarare var den handlas. Som namnet antyder kan socker vara globalt (world sugar #11) eller avse USA-marknaden (U.S. sugar #16). Orsaken beror på subventioner som betalats till sockerproducenter och de tullar som beskattar importen av socker från andra länder.

Det finns mer än en sorts socker

Socker, enligt råvarubörsernas specifikationer, kan handlas till radikalt olika priser beroende på om det är klassat som # 11 eller # 16. Socker nr 16 handlas ofta till ett betydligt högre pris på grund av effekten av avgifter och subventioner.

Företag i USA måste däremot köpa sitt socker till ett pris som är högre än marknadsvärdet. Det innebär att företag kan utveckla ett sockersubstitut för sina produkter som majssirap istället för socker, eller annars så måste de rulla priset vidare till konsumenterna. Den ökade tillverkningskostnaden hamnar på produktens försäljningspris vilket gör att varor blir dyrare för kunderna.

Prissättning av US Sugar # 16 och World Sugar # 11

En titt på på ICE där terminskontraken för sugar #11 och sugar #16 handlas avslöjar vilken typ av prisskillnader det finns mellan olika typer av socker.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Socker #11 och #16

I dessa tabeller kan du se hur amerikanska Sugar # 16 handlas till ungefär dubbelt så högt pris som Sugar # 11. Medan andra länder också har subventionprogram är Brasilien – världens största osubventionerade sockerproducent – den nation som sätter priset för Sugar nr 11 och förklarar varför det nästan alltid är billigare än amerikanska socker, Sugar nr 16.

Här är en tabell som jämför de två kontrakten:

Villkor för terminer på socker

Andra typer av socker som handlas är till exempel vitsocker och containeriserat vitsocker. Vitsocker-terminer används som ett globalt riktmärke för prissättning av fysiskt vitt socker och handlas främst av sockerkvarnar, raffinaderier och tillverkare tillsammans med institutionella investerare. Containeriserat vitsocker är kontrakt för vitbeta, sockerrörsocker eller raffinerat socker levererat i ISO-behållare.

Investerare som handlar jordbruksprodukter bör vara medvetna om den roll som socker spelar i världsekonomin. Genom att förstå vad skillnaderna i sockerkontraktstyper är, kommer investerarna att vara bättre rustade att fatta intelligenta beslut i sina portföljval. Det är också nödvändigt för investeraren att hålla sig uppdaterad med den senaste politiska miljön – särskilt när det gäller subventionprogram och tariffer. Andra varor som majs kan också bli föremål för avgifter och subventioner. Innan du utför affärer i socker ska Du som investerare vara försiktiga och verifiera vilket kontrakt Du faktiskt vill ha.

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Nyheter

Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat

Publicerat

den

Spannmål

Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära