Följ oss

Nyheter

Vilka länder har de största guldreserverna?

Publicerat

den

Glänsande guldtacka

Guldtacka - Fine gold 999.9USA har med en betydande marginal världens största guldreserv. I själva verket har den amerikanska regeringen nästan lika stora reserver som de tre närmaste länderna tillsammans (Tyskland, Italien och Frankrike). Ryssland avrundar de fem största guldägarna. Internationella valutafonden (IMF) rapporteras ha större guldreserv än Italien men mindre än Tyskland.

Guld har i tusentals år fungerat som ett sätt att överföra värde. Under stor del av 1600- till 1900-talet var papperspenningen utfärdad av nationella regeringar denominerad i form av guld och agerade som en rättslig fordran på fysiskt guld. Internationell handel genomfördes med hjälp av guld. Därför behövde länderna upprätthålla en guldhandel av ekonomiska och politiska skäl.

Det finns ingen samtida regering som kräver att deras valuta backas upp av guld. Ändå har regeringarna fortfarande stora lager av bullion, som mäts i ton, som en säkring mot hyperinflation eller annan ekonomisk katastrof. Varje år ökar regeringarnas guldreserver med hundratals ton.

Guld är den mest likvida och globalt handlade råvaran, enligt en rapport från 2013 som publicerades i Futures. För företagen representerar guld en handelsvara som används inom medicin, smycken och elektronik. För många investerare, både institutionella och privatpersoner, är guld en hedge mot inflation eller lågkonjunktur.

De största guldägarna i världen

2018 hade dessa fem länder de störst guldreserverna:

1. USA: 8 133,5 ton. Under höjden av Bretton Woods-systemet, när USA erbjöd sig att hysa andra länder guld i utbyte mot dollar, rapporterades att mellan 90 % och 95 % av världens guldreserver låg i amerikanska valv. Decennier senare håller USA fortfarande en stark guldreserv. Guld utgör över 75 % av landets utländska reserver.

2. Tyskland: 3 371 ton. Tyskland håller bara cirka en tredjedel av sina guldreserver i sitt land. Nästan hälften hålls i amerikanska centralbankens filial i New York, och ytterligare 20 % förvaras i antingen London eller Paris.

3. Italien: 2 451,8 ton. Krisen i euroområdet ledde till att vissa krävde att Italiens regering skulle sälja en del av sina guldreserver för att samla in pengar, men inga sådana planer realiserades någonsin.

4. Frankrike: 2 436 ton. Förre presidenten i Frankrike Charles de Gaulle var delvis ansvarig för Bretton Woods-systemets sammanbrott när han synade USA-bluffen och faktiskt började handla dollar för guld från Fort Knox-reserverna. Den dåvarande presidenten Richard Nixon, som visste att den fasta räntan på $ 35 per uns guld var för låg, blev så småningom tvungen att ta USA ur guldstandarden och avsluta dollarns automatiska växling till guld.

5. Ryssland: 1909,8 ton. Ryssland övertog av Kina rollen som den femte största innehavaren av den gula metallen 2018. Dess ökning har varit som ett försök att diversifiera sig från amerikanska investeringar. Ryssland sålde huvudsakligen amerikanska statsobligationer för att köpa guld.

Nyheter

Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion

Publicerat

den

Gabriel och Thina pratar olja

En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.

Fortsätt läsa

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära