Nyheter

Vilka länder har de största guldreserverna?

Publicerat

den

USA har med en betydande marginal världens största guldreserv. I själva verket har den amerikanska regeringen nästan lika stora reserver som de tre närmaste länderna tillsammans (Tyskland, Italien och Frankrike). Ryssland avrundar de fem största guldägarna. Internationella valutafonden (IMF) rapporteras ha större guldreserv än Italien men mindre än Tyskland.

Guld har i tusentals år fungerat som ett sätt att överföra värde. Under stor del av 1600- till 1900-talet var papperspenningen utfärdad av nationella regeringar denominerad i form av guld och agerade som en rättslig fordran på fysiskt guld. Internationell handel genomfördes med hjälp av guld. Därför behövde länderna upprätthålla en guldhandel av ekonomiska och politiska skäl.

Det finns ingen samtida regering som kräver att deras valuta backas upp av guld. Ändå har regeringarna fortfarande stora lager av bullion, som mäts i ton, som en säkring mot hyperinflation eller annan ekonomisk katastrof. Varje år ökar regeringarnas guldreserver med hundratals ton.

Guld är den mest likvida och globalt handlade råvaran, enligt en rapport från 2013 som publicerades i Futures. För företagen representerar guld en handelsvara som används inom medicin, smycken och elektronik. För många investerare, både institutionella och privatpersoner, är guld en hedge mot inflation eller lågkonjunktur.

De största guldägarna i världen

2018 hade dessa fem länder de störst guldreserverna:

1. USA: 8 133,5 ton. Under höjden av Bretton Woods-systemet, när USA erbjöd sig att hysa andra länder guld i utbyte mot dollar, rapporterades att mellan 90 % och 95 % av världens guldreserver låg i amerikanska valv. Decennier senare håller USA fortfarande en stark guldreserv. Guld utgör över 75 % av landets utländska reserver.

2. Tyskland: 3 371 ton. Tyskland håller bara cirka en tredjedel av sina guldreserver i sitt land. Nästan hälften hålls i amerikanska centralbankens filial i New York, och ytterligare 20 % förvaras i antingen London eller Paris.

3. Italien: 2 451,8 ton. Krisen i euroområdet ledde till att vissa krävde att Italiens regering skulle sälja en del av sina guldreserver för att samla in pengar, men inga sådana planer realiserades någonsin.

4. Frankrike: 2 436 ton. Förre presidenten i Frankrike Charles de Gaulle var delvis ansvarig för Bretton Woods-systemets sammanbrott när han synade USA-bluffen och faktiskt började handla dollar för guld från Fort Knox-reserverna. Den dåvarande presidenten Richard Nixon, som visste att den fasta räntan på $ 35 per uns guld var för låg, blev så småningom tvungen att ta USA ur guldstandarden och avsluta dollarns automatiska växling till guld.

5. Ryssland: 1909,8 ton. Ryssland övertog av Kina rollen som den femte största innehavaren av den gula metallen 2018. Dess ökning har varit som ett försök att diversifiera sig från amerikanska investeringar. Ryssland sålde huvudsakligen amerikanska statsobligationer för att köpa guld.

Populära

Exit mobile version