Dagens elpris över 70 öre per kWh

Matina Rosenberg, analytiker och meteorlog på BixiaÅret har inletts med höga elpriser, under torsdagen sattes årsrekord då det nordiska elpriset var uppe på över 70 öre per kWh. Det är det kyliga vädret som gör att elförbrukningen ökar, samtidigt som det är vindstilla på många håll så vindkraften går på lågvarv. Senast vi hade så högt dygnssnitt var i början av februari 2012, enligt elbolaget Bixia.

– Dessutom är kärnkraften reducerad vilket beror på att reaktorn Oskarshamn 3 är tillfälligt begränsad samtidigt som reaktor Ringhals 2 går på halvfart, säger Matina Rosenberg, analytiker på elbolaget Bixia.

Det är många faktorer som påverkar elpriset, en viktig faktor är vädret. När det är kyligt som nu går det åt mer el vilket gör att vi tvingas använda mer av dyrare kraftslag.

– Vi har också ett underskott i våra vatten- och snömagasin, vilket vi har haft sedan i somras. Det gör att tillgången på vattenkraft är sämre vilket också driver upp elpriset, förklarar Matina Rosenberg.

Bixia räknar med att snittpriset hamnar på cirka 62 öre per kWh.

– Priset kommer att dämpas när vädret blir mildare och vi får mer blåst. Men vi kommer att få räkna med snittpriser på runt 60 öre den närmaste veckan, säger Matina.

Vanligtvis är vi i Norden nettoexportörer av el men sedan årsskiftet har vi importerat el från övriga Europa.

– De senaste veckorna har vi varit nettoimportörer och importerat mellan 20 och 150 GWh per vecka och så kommer det med största sannolik se ut kommande veckor, konstaterar Matina Rosenberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top