Analys
SEB – Råvarukommentarer, 17 mars 2015

Pessimisterna leder och dollarn blir ännu starkare
MARKNADEN I KORTHET
Nästan alla korta positioner gick med vinst förra veckan (fredag till fredag) eftersom i princip alla råvaror gick ned i dollartermer. Dessutom försvagades kronan med 3 procent mot US dollar. Så de som hade ett kort råvarucertifikat förra veckan tjänade pengar både som ett resultat av råvaruprisfallet men också på grund av kronkursen. Dollarindex fortsatte upp med ett starkt 2,8 procent och sänkte förstås dollardenominerade råvaror. Den enda sektorn som steg i förra veckan var basmetaller som gick upp med 0,6 procent på grund av en 2 procents prisökning i koppar. Kinesisk statistik var blandad under veckan med negativa fundamenta i industriproduktion, investeringar och detaljhandelsförsäljning i början av veckan. Detta möttes dock av kinesiska data för utlåning och penningmängd som var bättre än väntat och förbättrade sentimentet för Kina något.
Vinnare under förra veckan (mätt fredag till fredag) var de som hade en kort position i olja. Majkontraktet som våra certifikat följer för närvarande föll med nästan 9 procent, och den som investerade i certifikat noterade i kronor fick en extra skjuts av kronförsvagningen på ca 3 procent. Oljeoptimisterna som har pressat upp priset sedan slutet av januari fick vika sig förra veckan då amerikansk produktion av råolja såväl som lagren fortsatte att öka.
Den näst bästa positionen förra veckan var en kort position i kaffe, då majterminen föll drygt 7 procent i dollartermer. På tredje plats kom en kort position i socker, där majkontraktet föll med 5,5 procent. Även för kaffe och socker fick placeringar i certifikat noterade i kronor förstås en ännu bättre utveckling på grund av kronförsvagningen. Även guldpriset har fallit sedan rekommendationen av en kort position i förra veckan. Vi är fortfarande negativa till guld och ligger därför kvar med vår rekommendation.
TRENDER I SAMMANDRAG
- Brentolja negativ. Optimisterna har lagt sig. Amerikansk produktion och lager fortsätter obönhörligen högre och WTI har nått nivåer under lägstanivåerna för januari, och vi måste se tillbaka ända till 2009 för att se jämförbara nivåer. WTI råolja ser ut att kunna handlas under 40 USD/fat och kommer dra med Brentoljan ned under 50 USD/fat (jämfört med nuvarande dryga 53 USD/fat).
- Kaffe ser fortfarande svagt ut både fundamentalt och tekniskt även om vi såg en rekyl uppåt den 16 mars då priset steg med 6,7 procent på grund av att korta positioner täcktes.
- Socker är i en ordentlig nedåttrend som vi tror kommer att hålla i sig och vi förväntar oss ännu lägre priser.
- US dollar befinner sig i ett episkt rally. Vi förväntar oss ytterligare förstärkning. Detta kommer att pressa ner priset på råvaror i dollartermer. Vi rekommenderar därför även en placering i valutacertifikat USDSEK S.
REKOMMENDATIONER
En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.
OLJA
Det är kritiskt läge för WTI den närmaste månaden medan amerikansk råoljeproduktion och råoljelager fortsätter att växa. ”Oljeoptimisterna” lyckades trycka både Brentoljan och WTI in i ett rally som började i slutet av januari. Detta rally är nu över. Fundamenta har tagit över och pressar priset nedåt igen. De som har trott på en uppgång viker sig nu och tar sina förluster och WTI är nere på nya lägstanivåer för året (42,85 USD/fat) – priser som inte har setts sedan 2009. Under de närmaste veckorna och månaderna kommer WTI antagligen att handla under 40 USD/fat och Brentoljan kommer att dras med ner till under 50 USD/fat (handlas för närvarande runt 53,50 USD/fat). Vi är nu mitt i den svagaste delen av året. Raffinaderier kommer att i ökad utsträckning stänga för underhåll i Europa och Asien och detta kommer att leda till minskad efterfrågan på olja utanför USA. Detta skapar ofta en prismässig svaghet för Brentoljan.
Vi är negativa till oljepriset för närvarande. Det kommer en vändning på sikt, men vi är inte där ännu.
TREND
- Det är kritiskt läge för WTI och Brentoljan dras med ned
- Lägre efterfrågan på råolja från raffinaderier i Europa och Asien i april och maj på grund av underhållsarbete
- OPEC fortsätter att producera 30,2 miljoner fat per dag, vilket är över ”taket” och över behovet. Behovet av OPEC olja under andra kvartalet 2015 är bara 28,5 miljoner fat per dag
- Vi tror att Brentoljan kommer att handlas under 50 USD/fat i närtid.
REKOMMENDATION
- BEAR OLJA X1 S
KAFFE
Utvecklingen i kaffepriset är intressant; inte minst på grund av sin stora rörelse under 2014. Låt oss därför se litet närmare på priset för Arabica-kaffe: Mellan 2011 och 2014 såg vi en klar och tydlig nedåtgående trend vad gäller terminpriset, men det fick ett abrupt slut på grund av kraftig torka i Brasilien samt svampangrepp på plantor i Centralamerika. Efter att det regnade i områden med just kaffeproduktion hämtade sig skörden, åtminstone delvis och priset har fallit sedan slutet av 2014. Bara sedan årsskiftet har det fallit drygt 20 procent och med hela 40 procent sedan den högsta noteringen under 2014. Över förra veckan (fredag till fredag) är samma notering drygt -7 procent. De brasilianska skördarna överraskat på uppsidan efter torkan, även om vissa bedömare tror att det blir ett bortfall motsvarande ungefär 1,5 procent av världens totala kaffeproduktion. Sammantaget ser vi nu en kraftig korrektion nedåt på priset mot den trend vi såg innan torkan i Brasilien.
Finansiellt har de långa nettopositionerna minskat kraftigt och terminskurvan har skiftat inåt över det senaste året. Den brasilianska realen har försvagats tämligen kraftigt mot dollarn och det finns en stark korrelation mellan den svagare valutan och ett lägre kaffepris. Förklaringen är att bönder i Brasilien har fått relativt bättre betalt, sålt mer, exporten har ökat och det har blivit press nedåt på priset.
Även tekniskt ser vi ett fortsatt nedåttryck och för att bryta detta behöver priset stiga ända till 162,15 US cent per pund. Sedan förra veckan har säljtrycket mattats något, men det underliggande vågmönstret gör att vi tror att det kommer att fortsätta, med nästa stöd nedåt vid 119,02 US dollar per pund.
TREND
- Fundamentala faktorer talar för press nedåt på priset
- Tekniska faktorer talar också för ett fall mot stödet 119,02 US cent per pund
- Vi tror att kaffepriset kommer röra sig nedåt på kort sikt.
REKOMMENDATION
- BEAR KAFFE X5 S
SOCKER
Vår vy om en kort position i socker har gett oss fortsatt utdelning. Under fredagens handel föll priset på ICE med nästan 4 procent för att notera den lägsta nivån på 6 år. Samtidigt så fick topp producenten Brasilien se sin valuta real sjunka till den lägsta nivån mot dollarn på 12 år under veckans sista handelsdag. Det brasilianska konsultföretaget AgroConsult justerar upp sin prognos för produktionen av sockerrör 2015/16 med 20 miljoner ton till 620 miljoner ton i regionen Centrum Syd, som står för 90 procent av landets produktion.
TREND
- Så länge priset inte bryter igenom det tekniska motståndet på 13,21 US cent så fortsätter vi med en kort position och håller ett öga på om marknaden kan hitta en stödnivå ner mot 12 US cent.
REKOMMENDATION
- BEAR SOCKER X 1 S
BASMETALLER – ALUMINIUM & ZINK
Fokus under veckan har legat på den fortsatt starka dollarn. Den starka arbetsmarknadsstatistiken veckan före i kombination med de påbörjade obligationsköpen i Europa har pressat EUR/SEK kontinuerligt ned mot 1,05. Den negativa korrelationen mot de dollarnoterade metallerna gör sig gällande. Intressant att notera den senaste veckan att priserna håller emot bättre. Räknat i Euro och SEK är priserna på relativt höga nivåer. Till exempel zink handlas på den högsta nivån sedan maj 2010. I veckan som gick är uppgången ca 2,5 procent för zink och aluminium som vi har bevakat de senaste veckorna. Priserna har dock fallit tillbaka räknat i den noterade valutan USD. Vi bedömer dock att nedgången inte riktigt speglar den fundamentala situationen fullt ut. En stabilisering av dollar skulle enligt vår mening lätta på trycket och sannolikt stärka priserna ytterligare. Vi kvarstår med tidigare bedömning om en starkare prisbild under andra kvartalet 2015.
TREND
- I takt med att den fundamentala balansen förbättras bedöms priserna på aluminium och zink succesivt stärkas under året.
- Flera gruvstängningar i år och nästa, kommer inte fullt ut att ersättas. Risk för brist 2016 (zink).
- Efterfrågan på aluminium har ökat 4-7 % den senaste 3-4 åren, en trend som förväntas fortsätta.
REKOMMENDATION
- ALUMINIUM S och ZINK S
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
KÄLLOR
Bloomberg, Reuters, SEB
VILLKOR
För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.
RISKER
En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.
DISCLAIMER
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.
Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

The market has faced a ”quadruple whammy”:
#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.
#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”
#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.
#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.
These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.
That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.
U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.
With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.
Analys
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.
Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.
While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.
Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.
Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ”ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.
Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Analys
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.
Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.
Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.
Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.
Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.
Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.
___
US DOE data:
Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.
U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.
The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.
Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.
Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.


-
Nyheter4 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Analys2 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer
-
Nyheter2 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier