Nyheter
Bristen på choklad ökar intresset för kakaoodling i Latinamerika
I en tid när kakaopriserna rusar och efterfrågan stiger som en följd av ökad konsumtion i Asien vill en tidigare anställd på Credit Suisse återuppliva produktionen i Amazonas där kakaobönan utvecklades för mer än 15 000 år sedan. Projektet som har sin bas i Peru är ett försök att få Latinamerika att åter kontrollera en industri som i dag domineras av västafrikanska odlare. I dag står Västafrika för 70 procent av marknaden trots att kakaon har sitt ursprung i Amazonas.
Under 2014 kom torka, statliga priskontroller och sjukdomar att begränsa utbudet av kakao samtidigt som efterfrågan på choklad ökade. Dels drabbades kakaoväxterna av sjukdomar och dels drabbades kakaoodlare av ebola-sjukdomen. Kakaopriset steg under 2014 med 7,4 procent. Marknaden för kakao växer just nu i högre takt än vad Västafrika kan förmå att leverera.
Tempererad gröda
Kakao är en gröda som kräver ett väldigt specifikt klimat och kan bara växa inom cirka 10 grader från ekvatorn. Med tillgänglig mark i den sydamerikanska djungeln och med idealiska förhållanden framstår Amazonas som en viktig leverantör för chokladtillverkarna.
United Cacao räknar med att få den första skörden från dess 8 000 hektar stora odlingsområde i norra Peru under andra halvåret i år. United Cacao planterar under innevarande kvartal 1 000 hektar, men räknar med att öka detta till slutet av året. United Cacao säger att när hela området är planterat kommer de vara den största och billigaste kakaoproducenten i världen. Kakaodalen finns således i det ecuadorianska och peruanska Amazonasbältet.
Drar fördel av kakaopriset
Melka säger att de nu gör allt för att plantera, då de ser det som ett sätt att ta marknadsandelar från de västafrikanska producenterna, där kakao odlas främst av småbönder och säljs till kvarnar från storskaliga företag som Cargill Schweiz Barry Callebaut och Olam International. I takt med att den globala efterfrågan stiger, något som delvis beror på ett förändrat konsumtionsmönster i Asien, förutspår International Cocoa Organization ett underskott på 100 000 ton kakao under 2015. Godistillverkaren Mars gör bedömningen att bristen kommer att fortsätta öka och uppgå till en miljon ton 2020.
Under 2014 gick Ecuador om Kamerun och blev världens femte största kakaoexportör efter att ha levererat en rekordskörd om 240 000 ton enligt Ecuadors kakaoexportörers organisation, mer känd som Anecacao.
Stort intresse från Kina
De gynnsamma priserna på kakao, det vill säga de höga priserna, har lett till att ytterligare områden i Ecuador har planterats med kakaoplantor. Såväl nordamerikanska, japanska och kinesiska företag står dessutom beredda att investera kapital i nya produktionsanläggningar. Anecacao har därför höjt Ecuadors produktionsprognos till 280 000 ton, att jämföra med den tidigare siffran 260 000 ton som kommunicerades i oktober 2014.
I grannlandet Colombia har landets kakaobönder för avsikt att öka produktionen av kakao från 50 000 ton till över en miljon ton under de kommande två decennierna enligt National Cocoa Growers Federation. I dag kommer större delen av världens kakaoproduktion från två länder, Elfenbenskusten och Ghana, som tillsammans producerar mer än 60 procent av bönorna på en kakaomarknad som värderas till 110 miljarder USD. Även Indonesien och Nigeria är stora producenter.
Witches’ Broom
Det brasilianska företaget M. Libanio Agricola som arbetat med odling och förädling av kakao sedan 1920, planerar att öka sin produktion med 300 procent fördelat på sina nio odlingar som omfattar 627 000 hektar i delstaten Bahia. Delstaten Bahia var en gång i tiden världens näst största kakaoexportör. I dag håller odlarna på att återhämta sig från ett utbrott av witches’ broom, en sjukdom som drabbade kakaoplantorna under 1990-talet. M. Libanio Agricola är en av de större leverantörerna till Nestle och franska Bonnat Chocolatier.
Sedan utbrottet av witches’ broom är skuldsättningen bland de brasilianska kakaoodlarna hög, men nivån kan komma att behöva ökas ytterligare om landets kakaoodlare skall kunna öka sin produktion och göra Brasilien till en ledande kakaoexportör igen. För detta kommer det emellertid att krävas krediter och det är frågan om det kommer vara möjligt för de mindre kakaoodlarna att erhålla sådan.
Företag som Cargill och Barry Callebaut har sagt att de skall fortsätta fokusera på Västrafrika och hjälpa kakaoodlarna i Ghana och på Elfenbenskusten att öka sin produktion. Även regeringarna i Ghana och på Elfenbenskusten gör vad de kan för att öka produktionen för dessa länders kakaoodlare och uppmuntrar dem till att plantera ytterligare kakaoplantor istället för grödor som till exempel palmer.
Witches’ broom disease (WBD), också känt som Moniliophthora perniciosa (tidigare Crinipellis perniciosa), är en svampsjukdom som drabbar kakaoträden. Sjukdomen finns endast i Sydamerika, Panama och Karibien, och är en av de mest kända sjukdomarna som drabbar kakaoodlarna. Denna svamp har utvecklats tillsammans med kakaoplantan. Det första dokumenterade fallet i brasilianska Amazonas har sitt ursprung redan 1785.
1989 spred sig sjukdomen till Bahia, Brasiliens största kakaoproducerande stat. Sjukdomen fick kakaoproduktionen att falla från 380 000 ton till 90 000 ton vilket ledde till att Brasilien gick från att ha varit världens näst största kakaoproducent till att bli en nettoimportör av kakao.
Till skillnad från frosty pod rot, frostig podröta, som är mycket smittsam men i huvudsak bara drabbar skidorna kan WBD infektera olika delar av de växande träden under hela växtsäsongen. WBD kan i allvarliga fall också orsaka att träden dör. Svampen är hemibiotroph och har två karakteristiska faser: biotrophic (expanderande och infekterar, på levande vävnad) och saprotrophic (producerande basidiospores, på nekrotisk vävnad). Vad som får den biotrophicska fasen att övergå i ett saprotrophicskt skede är fortfarande okänt trots att mycket tid har lagts ned på att forska om detta.
Sporerna från denna svamp sprids av vinden, men måste landa i vatten för att de skall gro. Som en konsekvens sprider sig därför WBD främst under regniga perioder. Det betyder också att det är svårt att kontrollera sjukdomen och att det krävs ett omfattande arbete för att bekämpa den. Den mest kritiska delen av behandlingen, beskärning av sjukt material, kan endast utföras under torra perioder, eftersom det annars finns en risk för att sjukdomen sprider sig vidare. Som en följd av ekonomiska förhållanden lämnas ofta den bortrensade svampen på marken, något som medför att det finns en risk för att kakaoplantorna drabbas av en återinfektion kommande år. Det har emellertid visat sig att det genom att bespruta marken med en lätt beläggning av olja går att förhindra att sporerna blir luftburna igen.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet