Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 6 oktober 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityRåvaror att köpa och säljaPriserna på jordbruksprodukter har fallit mycket, mer än de flesta andra råvaror i år. Nu börjar prisfallen bli mindre och det finns tecken på trendbrott i flera av dem. Ett trendbrott innebär i sig inte att en ny trend uppåt etableras omedelbart, men det värsta är över och risk / reward är större på uppsidan än nedsidan.

Torkan i Brasilien, som är skrämmande intensiv är en trendförändrare. Den gör att skörden av sojabönor och majs omöjligen kan bli så stor som tidiga prognoser indikerat.

Odlingsväder

Som vi ser väntas västra Europa få upp till dubbla den normala nederbörden de kommande två veckorna. Det väntas regna över Skanderna, vilket fyller på vattenmagasinen inför vintern, vilket påverkar elpriset i Norden. Det är samtidigt väldigt torrt i östra Europa.

Prognoskartan för nederbörden i USA visar torrt väder i ’corn belt’ och blötare typiska veteodlingsområden som Kansas och Oklaholma.

Väder

Ryssland, Ukraina, Vitryssland, och överhuvud taget alla länder kring Svarta havet väntas på 40-60% av normal nederbörd de kommande två veckorna.

Väder

I Brasilien ser väderleksprognosen förskräckande torr ut. Stora och viktiga odlingsområden väntas få mindre än 20% av normal nederbörd de kommande två veckorna. Detta är en rejäl trendförändrare för soja, majs, socker och kanske kaffe.

Väder

Indiens monsun fortsätter att vara mindre intensiv än normalt.

Väder

Australien väntas få mindre nederbörd än förväntat, utom just i SW, där odlingen av vete huvudsakligen sker.

Väder

Vete

Vetepriset (novmeberterminen på Matif) har tagit sig upp från 150 euro nästan till 160. Där finns dock ett starkt motstånd och ur teknisk synvinkel skulle man kunna tänka sig en rekyl nedåt. Detta är dock ändå förmodligen en så låg nivå att det skulle kunna handla om de lägsta nivåerna för den här säsongen.

Vetepris

I nedanstående diagram ser vi hur Matifs ”spotkontrakt” utvecklat sig de senaste tio åren. Priset är på en nivå som tidigare varit bottennivåer. Därmed ska man inte utgå från att priset vänder upp från den här nivån genast. Tidigare har priset stannat på en låg nivå i flera månader, innan det vänt upp igen.

Vetepris

Chicagovetet (december) har en liten bit kvar på nedsidan innan marknaden rör vid ett starkt stöd.

Chicagovetet (december)

Nedan ser vi terminskurvorna i fredags och en vecka tidigare för Matif respektive Chicago. Det är contango på båda marknader.

Tervminskurvor vete

Matifs novemberkontrakt håller sig i samma relation som tidigare till Chicagos decemberkontrakt.

Vete

Sådden av höstvete har nått 43% färdigt. Det är den snabbaste takten de senaste åren och nästan 10% snabbare än genomsnittet för de senaste åren.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vetesådden

I den senaste GASC-tendern tog Frankrike hem allt, men till riktigt låga priser. Amerikanskt vete offererades inte alls.

StatsCanada visar på en skörd (preliminär) på 27.5 mt, 26.8 mt lägre än förra året. Det var i stort sett i linje med förväntningarna.

Non-commercials i CFTC:s rapport verkar ha passerat den mest korta positionen. I den senaste rapporten hade de köpt tillbaka en del av den korta positionen.

Vete

Det börjar utveckla sig till köpläge i vete. Det finns antagligen utrymme för en liten nedgång på kort sikt, men på längre sikt finns en klar uppsidespotential.

Majs

Decemberkontraktet CZ4, ligger som i ser i kursdiagrammet nedan, precis under motståndslinjen för den fallande pristrenden. Motståndet är ännu inte brutet, men det kan mycket väl ske den här veckan. Det markerar i så fall slutet på den fallande pristrenden. Det är inte detsamma som att en stigande pristrend tar vid, men ofta är det början på en uppgång.

Majspris

Crop condition låg oförändrat på höga 74% good/excellent i måndags.

Crop condition

Non-commercials köpte ytterligare några kontrakt i veckan.

Non-commercials

DOE rapporterade i veckan som gick att etanolproduktionen i USA sjönk igen, som vi ser i diagrammet nedan. Hösten är en säsongsmässigt svag period och produktionen kommer säkerligen att ta mer fart från mitten av oktober.

DOE

Vi vänder alltså till köprekommendation.

Sojabönor

Sojabönorna (SX4) har under september fallit från 1000 cent ner till 912. Det verkar som om det finns stöd för priset vid 900. Bryts det, finns nästa stöd vid 800 cent.

Sojabönorna (SX4)

Sojamjölet föll, som förutspåddes för två veckor sedan, ner till 300 dollar. Det kan mycket väl vara slutet på nedgångsfasen.

Sojamjölet

Sojaoljan har fallit i pris med ungefär 25% sedan i våras (för ny skörd). Den fallande pristrenden bröts för en månad sedan och sedan des har priset stabiliserat sig strax över 32 dollar och med ett tak på 34 dollar. Prisfallet lär ha kylt av all expansion av palmoljeoldling och därmed kan en rekyl uppåt i priset på vegetabilisk olja motiveras. För sojaolja är det i så fall till 36 eller kanske 38 dollar. På dessa nivåer finns starka motstånd, där 38 dollar är det starkare av de två.

Sojaoljan

Crop condition för sojabönor steg återigen upp till 72% good / excellent.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Crop condition för sojabönor

Non-commmercials nettosålda position verkar inte vilja bli mer såld än vad den är. Den senaste veckan köpte spekulanterna tillbaka 7400 kontrakt och är nu nettosålda 78,808 kontrakt.

Non-commmercials

Jag tror att såväl sojaolja som sojamjöl och därmed sojabönor kan ha funnit en botten och går därmed över till köprekommendation.

Raps

Novemberkontraktet för rapsfrö som ”skulle” ha rekylerat ner igen, gick rakt igenom tekniskt motstånd, upp till 325 euro i fredags. Det är samma höga nivå som priset hade innan det föll kraftigt ner mot 300 euro i september. Priset ”borde” gå ner igen från den här nivån.

Rapspris

Statistics Canada raporterade preliminära skördeestimat i veckan som gick. För canola estimerades en skörd på 14.08 mt, vilket är 21.6% mindre än förra året. Det var i princip i linje med förväntningarna.

Vi fortsätter med säljrekommendation på rapsterminer.

Potatis

Potatispriset har hållit sig över 6 euro den senaste månaden, sedan den fallande pristrenden bröts. Det är ett gott tecken. Priset stängde på 6.20 euro. Marknaden brukar vara svag fram till slutet av oktober och sedan stiga till en topp i december. Om man köper potatis nu, ska man försökta ta sig ur positionen i december allra senast. Därefter är det inte lätt att veta vart priset tar vägen. Potatis har handlats till noll i USA, därför att det kan vara värt att sälja en vara som potatis till noll för att bli av med den.

Potatispris

Skörden i nordvästra Europa går mot sitt slut. Total produktion i NWE ser ut att kunna bli 27 mt, vilket är i nivå med produktionen år 2011 och högre än förra och förrförra året. Hektarskörden ser ut att kunna bli 49 ton per hektar, vilket är 9% högre än förra året. De regn som nu drar in över just NWE kan dock orsaka en del problem för den skörd som är kvar att ta upp.

Gris

Lean hogs decemberkontrakt ligger kvar kring 95 cent per pund där priset legat den senaste månaden.

Grispris

Mjölk

Terminerna på smör och SMP ligger kvar i princip på den nivå de haft den senaste veckan.

Mejeripriser

För två veckor sedan var det många som tolkade det då oförändrade priset på Fonterra-auktionen som att ”botten är nådd”. Jag påpekade att det sällan är så och att trenden fortsätter längre än de flesta kan föreställa sig. Den senaste Fonterra-auktionen den första oktober visade 7.3% lägre pris, i genomsnitt.

Smörpriset föll med 6.6% medan SMP backade med mer blygsamma 2.7%. Helmjölkspulver föll med hela 10%. Osten verkar ha sett sin värsta nedgång, med 1.2%.

EU:s stöd för lagring drogs som bekant tillbaka i sin helhet efter att det visat sig att Italienska kooperativ försökt fuska till sig stöd på ett sätt som var så stötande att stödet helt och hållet alltså togs bort.

Terminspriserna är dock så låga på Eurex att det förmodligen är en bra idé att köpa till de nivåerna om man lyckas med det, och absolut avhålla sig från att sälja terminer. En sådan prissäkring skulle bli alldeles för dyr i dagens läge.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Socker

Torkan i Brasilien bör kunna ge stöd för sockerpriset. Tekniskt finns dock motstånd strax över dagens pris på 16.44 cent per pund.

Sockerpris

Nedan ser i prisutvecklingen för spotkontraktet de senaste tio åren. Prisfallet tog ner råsockerpriset till 13 cent, som utgjorde bottennoteringen år 2010. Det var en nivå där köpare dök upp och det skedde samtidigt som väderleksprognosen för Brasilien såg allt torrare ut. Det är torrt även i nordvästra Indien, som också är centrum för den indiska sockerrörsodlingen. Indien och Brasilien är världens största producenter av socker.

Spotpris socker

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Analys

Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude rallied to a high of USD 75.29/b yesterday, but wasn’t able to hold on to it and closed the day at USD 74.49/b. Brent crude has now crossed above both the 50- and 100-day moving average with the 200dma currently at USD 76.1/b. This morning it is trading a touch lower at USD 74.3/b

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent riding a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Biden sanctions drove Brent to USD 82.63/b in mid-January. Trump tariffs then pulled it down to USD 68.33/b in early March with escalating concerns for oil demand growth and a sharp selloff in equities. New sanctions from Trump on Iran, Venezuela and threats of such also towards Russia then drove Brent crude back up to its recent high of USD 75.29/b. Brent is currently driving a rollercoaster between new demand damaging tariffs from Trump and new supply tightening sanctions towards oil producers (Iran, Venezuela, Russia) from Trump as well.

’Liberation day’ is today putting demand concerns in focus. Today we have ’Liberation day’ in the US with new, fresh tariffs to be released by Trump. We know it will be negative for trade, economic growth and thus oil demand growth. But we don’t know how bad it will be as the effects comes a little bit down the road. Especially bad if it turns into a global trade war escalating circus.

Focus today will naturally be on the negative side of demand. It will be hard for Brent to rally before we have the answer to what the extent these tariffs will be. Republicans lost the Supreme Court race in Wisconsin yesterday. So maybe the new Tariffs will be to the lighter side if Trump feels that he needs to tread a little bit more carefully.

OPEC+ controlling the oil market amid noise from tariffs and sanctions. In the background though sits OPEC+ with a huge surplus production capacity which it now will slice and dice out with gradual increases going forward. That is somehow drowning in the noise from sanctions and tariffs. But all in all, it is still OPEC+ who is setting the oil price these days.

US oil inventory data likely to show normal seasonal rise. Later today we’ll have US oil inventory data for last week. US API indicated last night that US crude and product stocks rose 4.4 mb last week. Close to the normal seasonal rise in week 13.

Fortsätt läsa

Analys

Oil gains as sanctions bite harder than recession fears

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Higher last week and today as sanctions bite harder than recession fears. Brent crude gained 2% last week with a close on Friday of USD 73.63/b. It traded in a range of USD 71.8-74.17/b. It traded mostly higher through the week despite sharp, new selloffs in equities along with US consumer expectations falling to lowest level since 2013 (Consumer Conf. Board Expectations.) together with signals of new tariffs from the White House. Ahead this week looms the ”US Liberation Day” on April 2 when the White House will announce major changes in the country’s trade policy. Equity markets are down across the board this morning while Brent crude has traded higher and lower and is currently up 0.5% at USD 74.0/b at the moment.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

New US sanctions towards Iran and Venezuela and threats of new sanctions towards Russia. New sanctions on Venezuela and Iran are helping to keep the market tight. Oil production in Venezuela reached 980 kb/d in February following a steady rise from 310 kb/d in mid-2020 while it used to produce 2.3 mb/d up to 2016. Trump last week allowed Chevron to import oil from Venezuela until 27 May. But he also said that any country taking oil or gas from Venezuela after 2 April will face 25% tariffs on any goods exported into the US. Trump is also threatening to sanction Russian oil further if Putin doesn’t move towards a peace solution with Ukraine.

The OPEC+ to meet on Saturday 5 April to decide whether to lift production in May or not. The OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee will meet on Saturday 5 April to review market conditions, compliance by the members versus their production targets and most importantly decide whether they shall increase production further in May following first production hike in April. We find it highly likely that they will continue to lift production also in May.

OPEC(+) crashed the oil price twice to curb US shale, but it kicked back quickly. OPEC(+) has twice crashed the oil price in an effort to hurt and disable booming US shale oil production. First in 2014/15/16 and then in the spring of 2020. The first later led to the creation of OPEC+ through the Declaration of Cooperation (DoC) in the autumn of 2016. The second was in part driven by Covid-19 as well as a quarrel between Russia and Saudi Arabia over market strategy. But the fundamental reason for that quarrel and the crash in the oil price was US shale oil producers taking more and more market share.

The experience by OPEC+ through both of these two events was that US shale oil quickly kicked back even bigger and better yielding very little for OPEC+ to cheer about.

OPEC+ has harvested an elevated oil price but is left with a large spare capacity. The group has held back large production volumes since Spring 2020. It yielded the group USD 100/b in 2022 (with some help from the war in Ukraine), USD 81/b on average in 2023/24 and USD 75/b so far this year. The group is however left with a large spare capacity with little room to place it back into the market without crashing the price. It needs non-OPEC+ in general and US shale oil especially to yield room for it to re-enter. 

A quick crash and painful blow to US shale oil is no longer the strategy. The strategy this time is clearly very different from the previous two times. It is no longer about trying to give US shale oil producers a quick, painful blow in the hope that the sector will stay down for an extended period. It is instead a lengthier process of finding the pain-point of US shale oil players (and other non-OPEC+ producers) through a gradual increase in production by OPEC+ and a gradual decline in the oil price down to the point where non-OPEC+ in general and US liquids production especially will gradually tick lower and yield room to the reentry of OPEC+ spare capacity. It does not look like a plan for a crash and a rush, but instead a tedious process where OPEC+ will gradually force its volumes back into the market.

Where is the price pain-point for US shale oil players? The Brent crude oil price dropped from USD 84/b over the year to September last year to USD 74/b on average since 1 September. The values for US WTI were USD 79/b and USD 71/b respectively. A drop of USD 9/b for both crudes. There has however been no visible reaction in the US drilling rig count following the USD 9/b fall. The US drilling rig count has stayed unchanged at around 480 rigs since mid-2024 with the latest count at 484 operating rigs. While US liquids production growth is slowing, it is still set to grow by 580 kb/d in 2025 and 445 kb/d in 2026 (US EIA).

US shale oil average cost-break-even at sub USD 50/b (BNEF). Industry says it is USD 65/b. BNEF last autumn estimated that all US shale oil production fields had a cost-break-even below USD 60/b with a volume weighted average just below USD 50/b while conventional US onshore oil had a break-even of USD 65/b. A recent US Dallas Fed report which surveyed US oil producers did however yield a response that the US oil industry on average needed USD 65/b to break even. That is more than USD 15/b higher than the volume weighted average of the BNEF estimates.

The WTI 13-to-24-month strip is at USD 64/b. Probably the part of the curve controlling activity. As such it needs to move lower to curb US shale oil activity. The WTI price is currently at USD 69.7/b. But the US shale oil industry today works on a ”12-month drilling first, then fracking after” production cycle. When it considers whether to drill more or less or not, it is typically on a deferred 12-month forward price basis. The average WTI price for months 13 to 24 is today USD 64/b. The price signal from this part of the curve is thus already down at the pain-point highlighted by the US shale oil industry. In order to yield zero growth and possibly contraction in US shale oil production, this part of the curve needs to move below that point.

The real pain-point is where we’ll see US drilling rig count starting to decline. We still don’t know whether the actual average pain-point is around USD 50/b as BNEF estimate it is or whether it is closer to USD 65/b which the US shale oil bosses say it is. The actual pain-point is where we’ll see further decline in US drilling rig count. And there has been no visible change in the rig count since mid-2024. The WTI 13-to-24-month prices need to fall further to reveal where the US shale oil industry’ actual pain-point is. And then a little bit more in order to slow production growth further and likely into some decline to make room for reactivation of OPEC+ spare capacity.

The WTI forward price curve. The average of 13 to 24 month is now USD 64.3/b.

The WTI forward price curve. The average of 13 to 24 month is now USD 64.3/b.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

The average 13-to-24-month prices on the WTI price curve going back to primo January 2022. Recently dropping below USD 65/b for some extended period.

The average 13-to-24-month prices on the WTI price curve going back to primo January 2022. Recently dropping below USD 65/b for some extended period.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära