Följ oss

Nyheter

Kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet?

Publicerat

den

Det har helt klart varit ett ordentligt globalt rally på de flesta råvaror i början av 2014, där ädelmetaller som guld och silver har stigit markant från sina bottnar i slutet av 2013.

Energiråvaror som naturgas, råolja och bensin har också noterats högre på senare tid, liksom enskilda råvaror i jordbruket som till exempel kaffe och kakao. Det finns däremot en råvara som inte har fått lika mycket intresse och uppmärksamhet i denna uppgång, majs.

MajskornETF-fonden CORN (Teucrium Corn Fund) är ett av de mest populära sätten att ta en lång position i majsterminer. Det finns en rad andra liknande produkter, de flesta stora banker erbjuder sin egen variant för exponering mot majs, vare sig det är ETFer, certifikat, mini futures eller någon annan sorts produkt. Oavsett vad de heter och hur de är utformade ser vi att allt mer av de ”smarta pengarna” allokeras till dessa verktyg efter uppgångar i de övriga råvarorna.

Låt oss gå tillbaka till CORN, för vilken vi har tillgång till data som vi inte kan få fram avseende svenska börshandlade produkter. Denna ETF har under de två första månaderna av 2014 attraherat inflöden på 31 MUSD och har nu 78 MUSD under förvaltning. Hur stor volym fonden förvaltar verkar framför allt styras av majspriset.

Visserligen har majs (CORN) inte haft samma fina utveckling som många andra jordbruksprodukter på kort sikt, men den har rört sig uppåt från de stödnivåer som registrerades i mitten av januari 2014, vilket torde vara en tillräckligt signal för att denna börshandlade fond och den underliggande råvaran skall bevakas närmare. Det finns skäl att tro på en uppgång mot 600 USD inom kort, där majspriset kommer att tvingas testa motstånden från 2011 och 2012 samt ett utplanande 200-veckors glidande medelvärde. Den senaste månaden har CORN stigit med 5,6 procent i tysthet. En så kallad hausse-divergens kan komma att driva upp majspriset högt över dagens nivåer.

För närvarande verkar det som de erfarna institutionella förvaltarna med råvarufokus, till exempel Summit Capital Management och Mirae Asset Global Investments, väljer att köpa CORN för att på detta sätt få en exponering mot majsterminer.

Denna ETF handlas just nu på sin högsta nivå sedan november 2013 efter en period av oroligt väder och volymerna är betydligt större än normalt, vilket gör att det inte är osannolikt att vi får se ytterligare inflöden in till ETF-fonden CORN.

Den främsta orsaken till prisuppgången i majs är klimatchocken i Brasilien som ökar oron på utbudsidan. Detta kan också visa sig vara fördelaktigt för prisutvecklingen på sojabönor. Notabelt är att försäljningen av majs i USA har ökat kraftigt trots nyheter om att Kina har vägrat ta emot leverans av mer än 600 000 ton majs innehållande den icke godkända genetiskt modifierade MIR 162-substansen, på grund av ett förbud mot genmodifierade grödor.

Teucrium Corn Fund (CORN)

Teucrium Corn Fund ETV, en ETF-fond på majs

Nyheter

12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga

Publicerat

den

Kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga

NATO publicerade för en vecka sedan en lista på 12 råvaror som är kritiska för försvarsalliansen. Dessa material är avgörande för att producera avancerade försvarssystem och -materiel. De är:

  1. Aluminium
  2. Beryllium
  3. Kobolt
  4. Gallium
  5. Germanium
  6. Grafit
  7. Litium
  8. Mangan
  9. Platina
  10. Sällsynta jordartsmetaller
  11. Titan
  12. Volfram

Aluminium är till exempel avgörande för att tillverka lätta men ändå robusta militära flygplan och missiler, vilket förbättrar deras smidighet och prestanda. Grafit är avgörande för tillverkningen av stridsvagnar och korvetter tack vare sin höga hållfasthet och termiska stabilitet. I ubåtar används grafit i konstruktionen av skrov och andra strukturella komponenter, vilket avsevärt minskar akustiska signaturer och förbättrar smygförmågan. Kobolt är ett annat kritiskt material som är nödvändigt för att tillverka superlegeringar som används i jetmotorer, missiler och ubåtar och som tål extrema temperaturer och påfrestningar.

Tillgången till och en säker leverans av dessa material är avgörande för att upprätthålla Natos tekniska försprång och operativa beredskap. Störningar i försörjningen av dem kan påverka produktionen av viktig försvarsutrustning. Att identifiera dessa nyckelmaterial är Natos första steg mot att bygga starkare och bättre skyddade leveranskedjor, vilket är avgörande för de allierades försvar och säkerhet.

Detta initiativ är en del av en färdplan, som godkändes av Natos försvarsministrar i juni 2024, för att skydda de allierades leveranskedjor från störningar som kan påverka Natos avskräckning och försvar. Listan har tagits fram av NATO Industrial Advisory Group (NIAG) med hjälp av en metod som fokuserar på försvarsförmåga. Offentliggörandet av denna lista belyser Natos åtagande att stödja de allierade i att säkra viktiga material för utveckling och leverans av allierade försvarsförmågor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära