Nyheter
Att hitta en botten för guldkursen
Att hitta en botten i guldkursen och de börshandlade fonder som investerar i företag som bryter guld har resulterat i kattguld. Trots att fysiskt uppbackade guld-ETFer, såsom SPDR Gold Aktier (NYSEArca: GLD), har fallit med 26 procent under 2013 har det visat sig vara en svår uppgift att försöka hitta en botten för ädelmetaller.
Botten verkar, i alla fall som det ser ut nu, att ligga kring 1 200 USD per troy ounce för ädelmetallen. Faller guldpriset nedanför denna nivå kan det komma att bli fritt fall och det finns då en reell möjlighet att vi får se att guldpriset rasar till 1 000 USD per troy ounce.
Guldpriset kommer att behöva rasa med 19 procent för att nå ett pris på 1 000 USD per troy ounce. Fortsätter guldterminerna att glida ned under 1 200 USD igen och stannar under denna nivå finns det anledning att tro att de redan tidigare svårt sargade guldföretagen kommer att tvingas uppleva ännu mer smärta. Det är svårt att se ett ännu kraftigare fall för en ETF som Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) som redan har fallit med mer än 55 procent i år men det är en reell möjlighet.
Även vid prisnivåer under 1 250 USD per troy ounce finns det en hel del gruvföretag som hyser oro för om de skall kunna utvinna guld med lönsamhet.
Förra veckan försökte TD Securities hitta svaret på frågan ”Vid vilket pris kommer gruvföretagen att börja känna smärta?”. Analyshuset konkluderade att med nuvarande kostnadssänkningar är producenternas balansräkningar relativt stabila vid nuvarande nivåer på guldpriset, men de kommer att försvagas om guldpriset fortsätter att falla. Å andra sidan kommer deras balansräkningar att erbjuda en betydande hävstång om guldkursen stiger.
Det finns ett visst teknisk hopp. Även om priserna har noterat en ny lägre botten så har några av de vanligt använda momentumindikatorerna, som RSI, uppvisat en stigande trend de senaste halvåret. De tekniskt intresserade handlarna tror att denna tekniska divergens tyder på att den nedåtgående trenden har fått slut på kraft vilket då kommer att leda till att priset stiger. RSI för GDX ligger nu på cirka 43, medan samma indikator för på Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ) är 41,6. Ingen av dessa nivåer är verkligt bra, men det är betydligt bättre än vad de låg på för endast ett par veckor sedan.
Nyheter
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt
Sheraz Mian, analyschef på Zacks, väljer ut de tre bästa aktierna inom koppar. Gemensamma teman bakom dessa rekommendationer är fokus på stabila, lågkostnadsprojekt i stabila jurisdiktioner i den utvecklade världen, samt exponering mot den växande efterfrågan på koppar som drivs av elektrifiering och energiomställning.
Hudbay Minerals
Hudbay Minerals har visat stark utveckling genom en trippel av framgångsfaktorer: effektiv drift i Peru, optimerad infrastruktur i Manitoba och en stark balansräkning som nu är nästan skuldfri. Deras tillväxtpotential förstärks av deras Copper World-projekt i USA, som nyligen fått viktiga miljötillstånd. Företaget har även fördelar av förbättrad produktion och högre återvinningsgrad.
Arizona Metals
Arizona Metals äger 100 procent av Kay-projektet, ett högkvalitativt kopparprojekt i Arizona. Deras vulkanogena massiva sulfidfyndighet innebär lägre kapitalkostnader och enkel finansiering, vilket gör projektet mindre riskfyllt. Företaget väntas dra nytta av potentiellt förbättrade federala tillståndsprocesser och en strategisk position nära Phoenix. År 2024 är ett viktigt år för att visa projektets potential.
Arizona Sonoran Copper
Arizona Sonoran Copper har låg risk tack vare projektets skala, rätt geografiska läge och närhet till en kunnig arbetsstyrka. Fokus för 2025 är att stärka den geologiska förståelsen och konvertera resurser till reserver, vilket förväntas höja projektets värdering. Företaget har en hög konverteringsgrad av resurser till reserver och gynnas av en stabil verksamhetsmiljö.
Nyheter
Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt
Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.
El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).
Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.
Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.
– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.
El Niño var ännu starkare tidigare under historien
Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.
– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.
Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.
– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.
Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”
Nyheter
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
Darwei Kung, förvaltare för råvaror på DWS i New York, delar sina tankar om olika råvaror inför 2025. Här är en sammanfattning av vad han säger om de olika sektorerna:
Guld och andra ädelmetaller
- Guld förväntas ha en fortsatt uppgång, även om prisökningarna inte blir lika skarpa som 2024. Starka faktorer inkluderar:
- Fortsatt centralbanksuppköp.
- Geopolitiska osäkerheter som driver behovet av hedging.
- Ökad global penningmängd, särskilt från Kina, vilket kan stödja guldpriset.
- Silver har potential tack vare dess dubbla roll som industriell och ädelmetall. Ökade investeringar i elektrifiering och alternativ energi kan gynna silver.
- PGM-metaller (platina, palladium) har sett ökad efterfrågan kopplat till förnyat intresse för konventionella förbränningsmotorer.
Olja
- Första halvåret 2025: Möjligt prisuppsving på grund av striktare sanktionspolitik från USA gentemot Iran.
- Andra halvåret 2025: Risk för nedgång om ökat utbud från OPEC+ möter efterfrågan. En eventuell ekonomisk stimulans från Kina kan dock ge ett oväntat lyft för efterfrågan.
Industrimetaller
- Koppar och järnmalm kan få stöd om Kinas regering ökar sina infrastruktursatsningar. Koppar ses som särskilt intressant på grund av begränsat utbud och störningar i produktionen globalt.
Jordbruksprodukter
- Kaffe har nått rekordpriser på grund av torka i Brasilien och Vietnam. Förbättrade förhållanden i Brasilien kan dock lätta prispressen något.
- Kakao påverkas av torka i stora producentländer i Afrika, vilket driver upp priserna.
- Jordbruksråvaror kan bidra till inflation om priser på mat och energi stiger samtidigt.
Naturgas
- I Europa är naturgas en betydande inflationsdrivare, särskilt på vintern. Om det blir kallare vintrar globalt kan konkurrensen om LNG (flytande naturgas) öka priserna.
Sammanfattningsvis ser DWS guld som den mest lovande råvaran för 2025, men även koppar och olja kan överraska beroende på utvecklingen i Kina och globala förhållanden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
-
Nyheter3 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter3 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa