Nyheter
Armbrytning på guldmarknaden – Vad har hänt och vem vinner
Nedan är en brittisk karikatyr från 1962 där det kalla kriget skildras som en armbrytning utan vinnare; likheterna med den nuvarande situationen på guldmarknaden är ganska träffande i och med att debatten mellan monetarister och guldförespråkare har nått en ny nivå, och en fortsatt intensifiering är att vänta allt eftersom vi närmar oss presidentval i USA. Ekonomin är naturligtvis det hetaste samtalsämnet med tanke på att många av de problem världen står inför idag direkt kan kopplas till ekonomiideologiska frågor, och där kommer guldet ofta på tapeten.
Den nuvarande situationen på marknaden kan därav liknas vid en armbrytning mot monetarister, förhoppningen är att monetaristerna till slut tappat alla krafter och tvingas återgå till det de gör bäst, nämligen att trycka på sin panic button och pressa mer pengar. Guldentusiasterna har ett eget vapen, nämligen en ständigt tilltagande hop av intelligenta investerare som börjar få alltmer uppmärksamhet framförallt på internet, och med ett stadigt sjunkande förtroende för fiatvalutor så tycks trenden för framtiden vara satt.
Marknadspsykologin är central för att förklara armbrytningsliknelsen; monetarister använder sig av korta stötar mot guldpriset genom kända knep såsom blankning av guldkontrakt, tillfällig bläcktorka i sedelpressarna och annan maktutövning via media, i hopp om att rubba den positiva guldprisutveckling som pågått sedan 2001; emellertid utan ihållande effekt även om den uppenbarligen påverkar investare till en viss mån, vilket vi ser just nu när guldpriset nyligen brytit under 1600 USD/uns. Naturligvis styrs guldpriset även av andra faktorer även om köp och sälj huvudsakligen domineras av dessa ideologiska läger. Den nuvarande nedgången sägs t.ex. bero på en allmänt avtagande köpkraft bland investerare i råvarubranschen, men att den har politiska undertoner är det nog ingen som tvivlar på.
Men guldet är inte på väg neråt. Tvärtom, är det enbart skenet som bedrar. Kina är fast besluten om att putta ner Indien som världens största guldköpare och ökade under första kvartalet 2012 guldimporten sexfaldigt till 135,5 ton, vilket är en enorm siffra och det faktum att guldpriset inte reagerat nämnvärt på den här nyheten som kom ut i tisdags, är en trend vi ser allt oftare i finansvärlden; viktiga nyheter ignoreras eller slukas i det stora informationsflödet. I vilket fall har det underlättat för kineserna att dammsuga marknaden på billiga guldkontrakt, eftersom vi nu ser en kraftig ökning av importen.
Och det finns alldeles säkert en baktanke till det här. I en marknad där investerare blir allt mer kortsiktiga ser den smarta investeraren vikten av att gå emot strömmen och förbereda för mer långsiktiga händelser, som t.ex. följderna av den urspårade överkonsumtion som drivit på den så kallade ekonomiska tillväxten världen över utan att ta hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna av den här typen av hänsynslöst beteende. Hållbar utveckling är ett modeord på uppsving och det har inte kommit ur det tomma intet.
Guldpriset ligger för närvarande omkring 1590 USD/uns med tre kritiska stödnivåer på 1590 respektive 1575 samt 1540-1550 USD/uns. Tekniskt sett har vi gått in i en konsolideringsfas som definieras av en kilformation. Ett utbrott från denna formation är att vänta inom kort varefter nya tekniska förutsättningar kommer att skapas. (Källa: goldmadesimplenews.com)
Faktum är att guldet är kraftigt undervärderat om vi beaktar den väsentliga obalansen i volym mellan dollarn och guldet vilket kan ses i bilden ovan. Den gula linjen representerar dollarmängden i samhället medan den blå symboliserar guldpriset. Det finns en anledning till varför den gula linjen betecknas som Shadow Gold Price ; det är där guldpriset egentligen bör vara. (Källa: QB Asset Management, Mike Maloney, Erste Group Research)
Det ska inte stickas under stol med att guldet kräver en disciplinerad och uthållig investerare. I och med att ädelmetallsmarknaden präglas av hög volatilitet så är tillfälliga nedgångar inget att skygga för utan tvärtom ett nödvändigt ont för att råvaran ska kunna samla kraft på nytt och bibehålla den hittills 11-åriga bullmarknaden. Massmedia gillar gärna att betona guldets nedfall när det passar storbankernas agenda (vilket visserligen går emot principerna för en fri media, men inflytelserika institutioner behöver öka sina vinster genom att lassa över övervärderade tillgångar till intet anade kunder); men i själva verket händer fler saker bakom kulisserna vilket den uthålliga investeraren ständigt påminner sig om.
Argumenten för guldprisets eventuella nedgång har tappat mycket av sin kraft och allmänhetens medvetenhet om sakfrågan har lett till en fortsatt acceptans för guldet som ett trovärdigt alternativ till en hårdvaluta. Att frågan först nu under senare tid har blivit ett debattämne är en indikation för kommande tider.
[hr]
Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Företagets ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Guldcentralen säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det företaget säljer är handelsgodkända tackor och mynt. Företagets hemsida.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
Nyheter
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.
– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.
Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.
– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.
Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.
– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.
Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.
Fakta om LKAB och kritiska mineral
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
- Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
- LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Nyheter
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.
Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.
De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys2 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key