Nyheter
Zink – råvaran som US Mint förlitar sig på
Råvaran zink, används bland annat av US Mint, det amerikanska myntverket i tillverkningen av den amerikanska pennyn. Sedan 1981 har zink varit den metall som det amerikanska myntverket har förlitat sig på vid tillverkningen av U.S. Penny, och där myntet sedan täckts av ett lager koppar för att det skall behålla sin ursprungliga färg och utseende.
Zink är ett metalliskt grundämne med kemiskt tecken Zn och atomnummer 30. Även om zink har använts i koppar-zink-legeringen mässing sedan det romerska rikets dagar och producerades i stor skala i Indien runt år 1200, så var den rena metallen okänd för européerna fram till slutet på 1500-talet. Zink är inte ett särskilt vanligt grundämne och utgör endast 0,007 % av jordskorpan och förekommer normalt som Zinksulfid.
I Kina gick legeringen under namnet ”packyyn. Den industriella produktionen av zink i Europa kom inte igång förrän den senare delen av 1700-talet. Korrosionsbeständiga zinkbeläggningar på stål är ett viktigt användningsområde för metallen. Andra användningsområden är i batterier och legering, som exempelvis mässing. Zinkblände, en zinksulfid, är den viktigaste zinkmalmen. Zinkproduktion innefattar rostning, lakning och slutligen pyrometallurgisk vinning eller elektrovinning. Zink är en vital mineral, nödvändig för allt liv. Enzymer med en zinkatom i sitt reaktiva centrum är vitt spridda inom biokemin, exempelvis alkoholdehydrogenas hos människan. Konsumtion av högre koncentrationer zink kan leda till ataxi, trötthet och kopparbrist.
Användningsområden
Zink används ofta för ytbehandling, särskilt när det gäller galvanisering och så kallad varmförzinkning. Metallen är också vanligt förekommande i brunstensbatterier då dess elektrokemiska potential om -0,7628 volt gör zink till en ypperlig metall för anodmaterial eftersom oxidationen av zink är reaktionen på anoden. Zink används även som en ”offeranod” på båtar och skepp som använder katodskydd för att förhindra korrosion hos de metaller som utsätts för havsvatten. Zink används också till specialstål som skall användas utomhus eller i transportrelaterad verksamhet, men också i gjutmaterial.
Trender och drivkrafter
Den nedgång vi såg i världens ekonomier för ett par år sedan ledde till att ett stort antal zinkgruvor lades ned på grund av allt för låga priser på metallen på världsmarknaderna. Därtill ledde öppnandet av en rad nya gruvor i Kina, Australien, Bolivia, Kazakstan, Indien och Kanada till att de globala zinklagren steg med cirka 150.000 ton under 2008 vilket fick priset att sjunka med 48 procent samma år.
De lägre priserna minskade den redan låga marginalen för alla utom de mest kostnadseffektiva gruvorna runt om i världen. Intec, Aim Resources och Hudson Bay Minerals avbröt flera av sina verksamheter, medan Perilya och CBH Resources lät meddela produktionsminskningar om 20 procent. På senare tid har vi emellertid sett en uppgång i priserna på denna råvara.
Zinkproducenter
Nedan har vi listat ett antal av de företag som är verksamma på zinkmarknaden, vare sig det är gruvföretag, smältverk eller sådana bolag som är vertikalt integrerade och verksamma inom flera delområden.
- Xstrata har sitt huvudkontor i Zug, Schweiz och är ett diversifierat gruvföretag. Företaget producerar koppar, kokskol, termiskt kol, ferrokrom, nickel, vanadin och zink. Xstrata har produktionsanläggningar i Tyskland, Storbritannien, Spanien och gruvor i Australien.
- Teck Cominco har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada och koncernens huvudsakliga verksamhet är smältning och raffinering som innehåller zink och bly, men företaget är också aktivt inom elkraft, konstgödsel och specialmetaller. Teck Cominco driver Red Dog Mine i Alaska som är världens största zinkgruva. Det ger också guld, koppar, molybden, niob, silver och metallurgisk kol. Under 2007 förvärvades 93 % av Aur Resources Inc.
- Glencore har sitt huvudkontor i Baar, Schweiz. Det arbetar med metaller och mineraler, energiprodukter, och jordbruksprodukter. Bortsett från Zznk, producerar företaget aluminium, aluminium, bly, koppar, nickel och kobolt.
- Boliden är ett gruv-och smältverksföretag med säte i Stockholm, Sverige. Det har verksamhet inom prospektering, gruvdrift, smältverk, raffinering och återvinning. Förutom zink producerar företaget koppar, bly, guld och silver. I dag har Boliden åtta gruvor.
Gruvföretag
- Chinese Minmetals förvärvade samtliga OZ Minerals gruvtillgångar med undantag för den nya Prominent Hill Copper som producerar koppar och guld i juni 2009. Verksamheten omfattar brytning och prospektering av zink, koppar, silver, guld, bly, nickel och andra metaller. Företaget driver zinkgruvor i Century i Queensland, Roseberry i Tasmanien och Golden Groove i västra Australien och en rad ytterligare koppar- och guldgruvor.
- Anglo American har sitt huvudkontor i London, Storbritannien. Bolaget och dess dotterbolag är ledande producenter av guld (AngloGold Ashanti), platina (Anglo Platinum), diamanter (De Beers), järnmalm, kol (Anglo Coal), krom, zink, bly, stål och förpackningar och papper.
Smältverk
- Nyrstar som har sitt huvudkontor i Belgien är världens största smältverk. Bolaget bildades 2007 som ett joint venture mellan Umicore och Zinifex. Därefter genomförde Nyrstar en börsnotering på Euronext i Bryssel. Bolaget hanterar mer än en miljon ton zink per år varav mer än hälften av produktionen säljs till Europa.
- Korea Zinc med huvudkontor i Sydkorea, producerar främst zink och bly men har också produktion av guld, silver, platina och koppar. Korea Zinc förvärvade Big River Zink år 1996 och startade sin verksamhet i USA som pågick till februari 2006 då Korea Zinc stängde denna gruva.
Jämförelse zinkproducenter
Marknadsandelar
Även om HZL är den näst största integrerade zinkproducenten är bolaget endast det femte största i termer av gruvbolag och sjunde största i termer av smältverksföretag.
Handel i zinkfutures
Terminskontrakt i zink äger huvudsakligen rum på London Metal Exchange där metallen handlas under tickerkoden ZS. Zink prissätts i amerikanska dollar, men avräkning sker i såväl US dollar, Japanese yen, sterling och euro.
Kvalitet
Primärt zink med en renhet om minst 99.995 procent.
Lot size (warrant)
25 ton med en godkänd avvikelse om +/- 2 %.
Form
Göt, tackor, suggor.
Lagstiftning
Dessa kontrakt lyder under engelsk lag, och regleras dessutom av LME och Financial Services Authority (FSA).
Terminskontrakt på LME får endast erbjudas eller säljas till amerikanska termins- eller optionskunder av företag som är registrerade hos Commodity Futures Trading Commission (CFTC), eller företag som har tillstånd att begära och ta emot pengar från utländska termins- och optionskunder för handel på LME i enlighet med CFTC regel 30,10.
Skiljedom
I de fall som parterna inte kan enas, skall medling ske via LME:s skiljedomsförfarande och / eller genom annat organ som parterna kommit överens om.
Nyheter
Vattenfall förbereder ny kärnkraft vid Ringhals

Vattenfall tar nu nästa steg i förberedelser för ny kärnkraft i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Ny kärnkraft vid Ringhals förutsätter tillgång till mer mark på Väröhalvön och Vattenfall inleder därför arbetet med fastighetsköp i området.
─ Vi tar just nu konkreta steg i arbetet med att planera byggande av ny kärnkraft vid Ringhals. Vi inleder bland annat en process för att köpa fastigheter på Väröhalvön för att möjliggöra förberedande arbeten och byggnation av ny kärnkraft. Ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas dock först när vi har fått alla nödvändiga tillstånd, säger Desirée Comstedt, projektansvarig för kärnkraft inom Vattenfall.
Redan i våras startade inom ramen för den pågående förstudien om små modulära reaktorer vid Ringhals arbetet för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals. Under sommaren inledde Vattenfall också en upphandlingsprocess för att välja leverantör och reaktortyp.
─ Förstudien beräknas vara klar i slutet av 2023 och är en del i Vattenfalls beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer. Målsättningen är att ha en första reaktor i drift under tidigt 2030-tal, säger Desirée Comstedt.
Som en del i planeringen av ny kärnkraft genomför delar av Vattenfalls ledning under hösten resor till länder som är i färd med att bygga ny kärnkraft för att ta del av deras erfarenheter.
─ Vi vill få del av internationella erfarenheter om vilka förutsättningar som krävs för ett lyckat kärnkraftsprogram, oavsett om det gäller SMR eller storskaliga reaktorer. Vi vill bygga ny kärnkraft i Sverige om förutsättningarna finns och genom att träffa många olika aktörer som är involverade i kärnkraftsprogram, till exempel energiföretag, myndigheter och teknikleverantörer, vill vi förstå hur det är möjligt att hantera risker, säger Desirée Comstedt.
Vattenfall äger redan mark på Väröhalvön, de nu berörda fastighetsägarna och hyresgästerna har kontaktats.
Nyheter
Extremt låga elpriser denna och nästa vecka

En nederbörd på 200 procent mer än normalt en bit in i nästa vecka och stark vind i Norden och Europa pressar elpriset till extremt låga nivåer. Snittpriset under innevarande och nästa vecka väntas ligga under 5 öre per kWh, vilket är det lägsta elpriset sedan 2020 under en hel vecka. Samtidigt väntas många timmar med minuspriser.

Djupa lågtryck ger en mycket mild och ostadig avslutning på september. Luftströmmar från sydväst innebär stora nederbördsmängder, främst i sydvästra Norge, och med redan goda vattennivåer tvingas producenterna där att köra på ordentligt. Den kraftiga nederbörden stärker den hydrologiska balansen från 6 TWh till runt 20 TWh. Sommarens och höstens rikliga regnperioder har kraftigt förändrat förutsättningarna på elmarknaden efter två år med underskott i vattenmagasinen
Samtidigt blir det varmare än normalt, vilket dämpar förbrukningen och riklig vind bidrar till en nästan fördubblad vindproduktion jämfört med tidigare veckor. Allt detta pressar elpriserna denna och nästa vecka till extremt låga nivåer. Föregående vecka landade elpriset i snitt på 24 öre per kWh. Innevarande vecka har inletts mycket lågt med ensiffriga priser i de flesta elområden överallt. Nästa veckas medelpris väntas landa på knappt 5 öre per kWh. En konsekvens av de låga priserna är att vissa kärnkraftverk tillfälligt skruvar ned produktionen då dessa priser är lägre än den rörliga produktionskostnaden.
– Riklig vind i Tyskland och Norden, gott om vatten i södra Norge och en fortsatt låg förbrukning får elpriserna att falla dramatiskt. Elpriserna pressas till nivåer som vi inte sett 1sedan slutet av 2020, som var ett riktigt våtår. Det kommer bli en hel del timmar med negativa priser de närmaste veckorna, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Den rikliga vinden i Tyskland skapar minuspriser som tillsammans med solkraften vänder på elflödet under några timmar på eftermiddagarna. Det innebär att SE4 importerar el från Tyskland, vilket även spiller över på SE3.
Nyheter
Cinis Fertilizer expanderar till USA med miljardinvestering

Den svenska producenten av miljövänligt mineralgödsel, Cinis Fertilizer, har idag tecknat avtal med Ascend Elements, en ledande amerikansk tillverkare av batterimaterial. Avtalet gäller leverans av natriumsulfat, en insatsvara för Cinis Fertilizers produktion av miljövänligt mineralgödsel. Detta avtal och ett samarbete med K+S Minerals and Agriculture (”K+S”), en global aktör och Europas största producent av salter, skapar förutsättningar för Cinis Fertilizer att etablera en produktionsanläggning i den amerikanska delstaten Kentucky. Anläggningen blir den tredje efter bolagets två första i Sverige. Etableringen i USA ligger inom ramen för Cinis Fertilizers tillväxtplan om att nå en produktion om 1,5 miljoner ton kaliumsulfat i sex anläggningar vid utgången av år 2030. Investeringarna i Cinis Fertilizers amerikanska anläggning bedöms uppgå till en miljard kronor och ska finansieras via kassaflöde, lån och eventuellt även investeringsstöd.
Produktionskapacitet på 300 000 ton kaliumsulfat i Nordamerika
Cinis Fertilizer har idag tecknat ett tioårigt avtal med Ascend Elements, en oberoende tillverkare av avancerade batterimaterial med verksamhet på flera platser i USA, som för närvarande bygger sin största anläggning i Hopkinsville, Kentucky. Avtalet innebär leverans om upp till 240 000 ton natriumsulfat årligen med början 2026. Cinis Fertilizer har vidare ingått avsiktsförklaring om försäljning av den färdiga produkten, kaliumsulfat, till K+S samt om inköp av kaliumklorid från K+S produktionsanläggningar i Saskatchewan i Kanada till Cinis Fertilizers anläggning i Hopkinsvillle. Cinis Fertilizers anläggning ska stå klar 2026 med en produktionskapacitet om upp till 300 000 ton kaliumsulfat för den nordamerikanska marknaden.
Cinis Fertilizers affärsidé är att producera miljövänligt mineralgödsel genom att använda hälften så mycket energi som dagens produktionsmetoder, vilket resulterar i ett fossilfritt gödselmedel med koldioxidavtryck nära noll. Ett unikt bidrag till ett mer hållbart jordbruk.
”Vi har det senaste året mött stort internationellt intresse för vårt miljövänliga mineralgödsel där cirkularitet och fossilfri produktion står i centrum. För tillverkare av batterier är det viktigt att hela deras produktionskedja uppfyller höga krav på resurseffektivitet och miljövänlighet. Avtalet om med Ascend Elements och avsiktsförklaringen med K+S som om bland annat köp av all produktion från anläggningen ger oss trygghet i att etablera Cinis Fertilizer på den amerikanska marknaden”, säger Jakob Liedberg, grundare och VD Cinis Fertilizer. ”Den snabba utvecklingen av amerikanska industriprojekt som just nu sker till följd av Inflation Reduction Act bidrar också till vårt beslut att nu genomföra Cinis Fertilizers expansion i Nordamerika. Detta stärks av det stora intresse som en rad prominenta investerare visade Ascend Elements i en nyligen genomförd finansieringsrunda.”
Cinis Fertilizer har även ingått en avsiktsförklaring med K+S om inköp av ca 250 000 ton kaliumklorid.
Försäljning av kaliumsulfat till K+S
Utöver avsiktsförklaringen om inköp av kaliumklorid har Cinis Fertilizer tecknat en avsiktsförklaring med K+S avseende försäljning av hela produktionsvolymen av miljövänligt mineralgödsel från anläggningen i Hopkinsvillle.
”Det är väldigt spännande att få vara med och bidra till Cinis Fertilizers utveckling till en global aktör. För K+S del är Cinis Fertilizers etablering i USA en lyckträff i och med att vi får regional avsättning för vår kaliumklorid från Kanada samt tillgång till en premiumprodukt i form av miljövänligt kaliumsulfat för marknaden i Nordamerika”, säger Mathias Hübner, marknadsutvecklare på K+S.
Cinis Fertilizers planerade anläggning i Hopkinsville
Anläggningen kommer att byggas i anslutning till Ascend Elements verksamhet i Hopkinsvillle, vilket medför kostnadseffektiva logistiklösningar. Cinis Fertilizer har ingått avtal med Hopkinsvillle stad om köp av mark för anläggningen samt inlett diskussioner med en regional kraftleverantör om leverans av fossilfri el.
Investeringarna i Cinis Fertilizers anläggning i Hopkinsville bedöms uppgå till en miljard kronor och finansiering planeras ske genom eget kassaflöde och lån. Bolaget undersöker även kompletterande finansieringslösningar, vilka inkluderar statligt och delstatligt investeringsstöd.
”Det är fantastiskt att Cinis Fertilizer redan nu kan ta ett första steg ut i världen och fortsätta vår planerade expansion. Vi är väldigt nöjda med att få Ascend Elements som långsiktig partner och vi ser fram emot att inleda och utveckla vårt samarbete. Ascend Elements är en ledande tillverkare av batterimaterial, specifikt så kallade prekursorer (”pCAM”) till den nordamerikanska marknaden för litium-jon-batterier, som främst används i elfordon”, säger Jakob Liedberg. ”Nyligen tecknade vi ett långsiktigt avtal med K+S avseende inköp och leverans av kaliumklorid till våra två första anläggningar i Sverige. Samarbetet med K+S också i Nordamerika har goda möjligheter att utveckla sig till ett globalt partnerskap.”
Cinis Fertilizers första produktionsanläggning startar i början av 2024 i Örnsköldsvik
Cinis Fertilizer bygger för närvarande sin första produktionsanläggning utanför Örnsköldsvik, med planerad start i början av 2024. Projektering för bolagets andra anläggning, i Skellefteå, pågår och produktion är planerad att starta i mitten av 2025. Cinis Fertilizers tillväxtplan omfattar 1,5 miljoner ton av miljövänligt mineralgödsel i sex anläggningar i slutet av 2030, där tre anläggningar nu är platsangivna.
-
Nyheter4 veckor sedan
IPC – oljebolaget som är billigt i en bransch som redan är lågt prissatt
-
Nyheter1 vecka sedan
Africa Oil har fokus på offshore-tillgångar i Nigeria
-
Nyheter4 veckor sedan
Underskott på silvermarknaden och MAG Silver
-
Nyheter4 veckor sedan
Fireweed Metals – bolaget som nästan ingår i Lundin-sfären
-
Nyheter3 veckor sedan
EnQuest ska avnotera sina aktier från Nasdaq Stockholm
-
Nyheter3 veckor sedan
Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral
-
Nyheter4 veckor sedan
Det svenska fusionsföretaget Novatron Fusion Group får ytterligare kraft med ny investering
-
Nyheter4 veckor sedan
Kraftigt prisfall på el i höst
Filip
16 mars, 2012 vid 12:13
Har ni koll på den kinesiska efterfrågan och utbudet på denna råvara? Känns som zink är den råvara som alla talar tyst om.