Connect with us

Nyheter

Vatten – En ojämnt fördelad råvara

Published

on

Vatten kan distribueras virtuellt

Vattenindustrin är värd mer än 300 miljarder dollar globalt. Men råvaran vatten är väldigt ojämnt fördelad i världen, vilket är ett stort problem, men också en stor affärsmöjlighet vad gäller att hitta lösningar. Det är exempelvis inte bara de delar av världen vi traditionellt tänker på vad gäller brist på vatten, även Kina kommer att möta utmaningar vad gäller tillgång på vatten.

Värt att lyfta fram är något som man inte alltid tänker på vad gäller export och distribution av vatten, och det är vad som brukar kallas virtuellt vatten. Det handlar inte om någon högteknologisk virtuell värld, utan om att delar av världen som har gott om vatten exporterar vatten i form av jordbruksprodukter. Jordbruk kräver stora mängder vatten, Nordamerika har gott om vatten, och är därför också stora exportörer av jordbruksprodukter. Det vill säga, det är inte råvaran vatten som exporteras i stora tankfartyg, utan olika jordbruksråvaror produceras med hjälp av vattnet där det finns naturligt och sedan exporteras jordbruksråvarorna.

Abby Cohen, senior investment strategist på Goldman Sachs, svarar i nedanstående Financial Times-video på frågor kring vatten i världen.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hochman

    30 september, 2018 at 19:11

    Det är allt för få investerare som inser detta med virtuellt vatten, alla jagar själva vattnet, och sedan slutar det med att de köper någon fond som äger vattenledningar i typ brittiska städer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *