Följ oss

Nyheter

Virkets år, den gröna trähästens år

Publicerat

den

Trähästens år

I väst är det nog ganska få personer som har tänkt på det, men i år är det enligt den kinesiska zodiaken den gröna trähästens år (馬 午) och enligt kinesisk astrologi skall hästens år vara extra gynnsamt för råvaror och för virke i synnerhet. En sektor som står beredd att dra fördel av detta är den kinesiska sågverksindustrin som kommer att gynnas av Kinas byggboom.

Timmer, annorlunda än andra råvaror

Vad är viktigt att komma ihåg i fråga om virkespriserna är att dessa kan vara mer volatila än råvaror med mer utvecklade terminsmarknader. Eftersom virkesmarknaden är mer lokal än vad många av de största råvarorna som till exempel vete, guld eller olja kan det förekomma ganska betydande prisskillnader mellan olika regioner. Av den anledningen fungerar inte terminsmarknaden virke som ett säkringsverktyg eftersom de lokala prisskillnaderna gör att den blir mindre effektiv för både producenter och konsumenter.

Timmerpriserna har emellertid andra saker gemensamt med andra, mer likvida råvaror, till exempel att virke är extremt känsligt för utbudsstörningar.

Vilka faktorer påverkar timmer?

Läget på den amerikanska bostadsmarknaden, till exempel antal påbörjade bostäder, den kinesiska urbaniseringen eller den potentiella tillväxten i den indiska ekonomin är faktorer som har stor påverkan på efterfrågan på träindustrin på global bas. Den största påverkan är emellertid Kinas inhemska sågverksindustri som har utvecklats för att stödja landets byggboom.

Det är billigare för Kina att importera hela stockar och såga upp det till virke än att importera färdigsågat virke. Även skogsägare har dragit nytta av den kraftiga kinesiska efterfrågan på timmer medan sågverk och andra delar av skogsproduktindustrin från den nordamerikanska västkusten till nordvästra Ryssland lider hårt. De radikalt förändrade globala handelsflödena har skapat ett antal vinnare och förlorare i den nya tidens träindustri.

Vilka faktorer påverkar timmerpriset?

En möjlig vikande efterfrågan från Japan och Kanada måste kompenseras av en ökad efterfrågan från Kina och USA. De amerikanska bostadsbyggandets produktionsstarter har ett stort inflytande på priserna på virke som handlas på CME i Chicago, och stiger priserna för mycket kan detta komma att leda till att många projekt aldrig byggs då de helt enkelt blir för dyra.

Många analytiker tror att nya påbörjade bostäder kommer att behöva öka med mer än 20 procent eller 175 000 enheter för att timmerpriset skall komma att ha ett starkt år. Om den globala efterfrågan på timmer växer med cirka 3,5 procent skulle det komma att utgöra ett kraftfullt stöd för virkespriserna och en eventuell efterfrågetillväxt på mer än 4 procent bör vara mycket gynnsam.

Timmerpriset är precis som priset för alla råvaror känsligt för utbudsstörningar. En av de stora riskerna för utbudsstörningar inom virkessektorn är till exempel skadliga skalbaggar som länge plågat skogsägare i framförallt Nordamerika. Denna anmärkningsvärda epidemi verkar emellertid vara över.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära