Följ oss

Nyheter

Vilka länder har de största guldreserverna?

Publicerat

den

Glänsande guldtacka

Guldtacka - Fine gold 999.9USA har med en betydande marginal världens största guldreserv. I själva verket har den amerikanska regeringen nästan lika stora reserver som de tre närmaste länderna tillsammans (Tyskland, Italien och Frankrike). Ryssland avrundar de fem största guldägarna. Internationella valutafonden (IMF) rapporteras ha större guldreserv än Italien men mindre än Tyskland.

Guld har i tusentals år fungerat som ett sätt att överföra värde. Under stor del av 1600- till 1900-talet var papperspenningen utfärdad av nationella regeringar denominerad i form av guld och agerade som en rättslig fordran på fysiskt guld. Internationell handel genomfördes med hjälp av guld. Därför behövde länderna upprätthålla en guldhandel av ekonomiska och politiska skäl.

Det finns ingen samtida regering som kräver att deras valuta backas upp av guld. Ändå har regeringarna fortfarande stora lager av bullion, som mäts i ton, som en säkring mot hyperinflation eller annan ekonomisk katastrof. Varje år ökar regeringarnas guldreserver med hundratals ton.

Guld är den mest likvida och globalt handlade råvaran, enligt en rapport från 2013 som publicerades i Futures. För företagen representerar guld en handelsvara som används inom medicin, smycken och elektronik. För många investerare, både institutionella och privatpersoner, är guld en hedge mot inflation eller lågkonjunktur.

De största guldägarna i världen

2018 hade dessa fem länder de störst guldreserverna:

1. USA: 8 133,5 ton. Under höjden av Bretton Woods-systemet, när USA erbjöd sig att hysa andra länder guld i utbyte mot dollar, rapporterades att mellan 90 % och 95 % av världens guldreserver låg i amerikanska valv. Decennier senare håller USA fortfarande en stark guldreserv. Guld utgör över 75 % av landets utländska reserver.

2. Tyskland: 3 371 ton. Tyskland håller bara cirka en tredjedel av sina guldreserver i sitt land. Nästan hälften hålls i amerikanska centralbankens filial i New York, och ytterligare 20 % förvaras i antingen London eller Paris.

3. Italien: 2 451,8 ton. Krisen i euroområdet ledde till att vissa krävde att Italiens regering skulle sälja en del av sina guldreserver för att samla in pengar, men inga sådana planer realiserades någonsin.

4. Frankrike: 2 436 ton. Förre presidenten i Frankrike Charles de Gaulle var delvis ansvarig för Bretton Woods-systemets sammanbrott när han synade USA-bluffen och faktiskt började handla dollar för guld från Fort Knox-reserverna. Den dåvarande presidenten Richard Nixon, som visste att den fasta räntan på $ 35 per uns guld var för låg, blev så småningom tvungen att ta USA ur guldstandarden och avsluta dollarns automatiska växling till guld.

5. Ryssland: 1909,8 ton. Ryssland övertog av Kina rollen som den femte största innehavaren av den gula metallen 2018. Dess ökning har varit som ett försök att diversifiera sig från amerikanska investeringar. Ryssland sålde huvudsakligen amerikanska statsobligationer för att köpa guld.

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära