Följ oss

Nyheter

Vilka länder har de största guldreserverna?

Publicerat

den

Glänsande guldtacka

Guldtacka - Fine gold 999.9USA har med en betydande marginal världens största guldreserv. I själva verket har den amerikanska regeringen nästan lika stora reserver som de tre närmaste länderna tillsammans (Tyskland, Italien och Frankrike). Ryssland avrundar de fem största guldägarna. Internationella valutafonden (IMF) rapporteras ha större guldreserv än Italien men mindre än Tyskland.

Guld har i tusentals år fungerat som ett sätt att överföra värde. Under stor del av 1600- till 1900-talet var papperspenningen utfärdad av nationella regeringar denominerad i form av guld och agerade som en rättslig fordran på fysiskt guld. Internationell handel genomfördes med hjälp av guld. Därför behövde länderna upprätthålla en guldhandel av ekonomiska och politiska skäl.

Det finns ingen samtida regering som kräver att deras valuta backas upp av guld. Ändå har regeringarna fortfarande stora lager av bullion, som mäts i ton, som en säkring mot hyperinflation eller annan ekonomisk katastrof. Varje år ökar regeringarnas guldreserver med hundratals ton.

Guld är den mest likvida och globalt handlade råvaran, enligt en rapport från 2013 som publicerades i Futures. För företagen representerar guld en handelsvara som används inom medicin, smycken och elektronik. För många investerare, både institutionella och privatpersoner, är guld en hedge mot inflation eller lågkonjunktur.

De största guldägarna i världen

2018 hade dessa fem länder de störst guldreserverna:

1. USA: 8 133,5 ton. Under höjden av Bretton Woods-systemet, när USA erbjöd sig att hysa andra länder guld i utbyte mot dollar, rapporterades att mellan 90 % och 95 % av världens guldreserver låg i amerikanska valv. Decennier senare håller USA fortfarande en stark guldreserv. Guld utgör över 75 % av landets utländska reserver.

2. Tyskland: 3 371 ton. Tyskland håller bara cirka en tredjedel av sina guldreserver i sitt land. Nästan hälften hålls i amerikanska centralbankens filial i New York, och ytterligare 20 % förvaras i antingen London eller Paris.

3. Italien: 2 451,8 ton. Krisen i euroområdet ledde till att vissa krävde att Italiens regering skulle sälja en del av sina guldreserver för att samla in pengar, men inga sådana planer realiserades någonsin.

4. Frankrike: 2 436 ton. Förre presidenten i Frankrike Charles de Gaulle var delvis ansvarig för Bretton Woods-systemets sammanbrott när han synade USA-bluffen och faktiskt började handla dollar för guld från Fort Knox-reserverna. Den dåvarande presidenten Richard Nixon, som visste att den fasta räntan på $ 35 per uns guld var för låg, blev så småningom tvungen att ta USA ur guldstandarden och avsluta dollarns automatiska växling till guld.

5. Ryssland: 1909,8 ton. Ryssland övertog av Kina rollen som den femte största innehavaren av den gula metallen 2018. Dess ökning har varit som ett försök att diversifiera sig från amerikanska investeringar. Ryssland sålde huvudsakligen amerikanska statsobligationer för att köpa guld.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära