Connect with us

Analys

Vete: Konsolideringen fortsätter

Published

on

Teknisk analys på råvaror från Axier EquitiesNär vi analyserade Wheat CBT den 10 april var priset 643 USD/bu och vi började se tecken på svaghet från råvaran. Den styrka som vi hade hoppats få se uteblev, vilket var en signal till oss om att en nedgång, eller i alla fall konsolidering, var trolig.

Eftersom vår stopploss dessutom hade löst ut, såg vi att en nedgång mot lågpunkten från den 15 december förra året (578,50 USD/bu) var trolig under våren. Eventuella uppgångssignaler kunde först falla på plats om området 668-683 USD/bu passerades bestående.

Ser vi nu tillbaka på de senaste veckornas rörelser i vete, kan vi konstatera att vi fick en nedgång till den 17 april då en lågpunkt på 615 USD/bu noterades. Därefter var det dags för en uppgång igen som hittills lyft råvaran till 653,50 USD/bu, vilket noterades förra veckan.

Med andra ord så fortsätter den sidledes rörelsen och även om det finns utrymme för en fortsättning upp mot 668-683 USD/bu under maj, måste detta område passeras för att vi ska anse trenden som stigande igen i vete. Fram tills detta inträffar fortsätter vi att vänta ut konsolideringen, som fortgår i det breda området 612-683 USD/bu.

Vi har också vetskapen om att vi fått en topp på 683 USD/bu den 1 februari och att denna har följts av en lägre topp efter 30 dagar. Det handlar då om toppen den 2 mars på 675 USD/bu. Detta är signaler till oss om att uppgången tagit en paus och att vi får testa vårt tålamod en tid innan vi får tydligare signaler från råvaran.

Med denna kunskap i bakhuvudet, är det förstås också lätt att befara en ny nedgångsfas, om vi får se en uppgång fram till mitten av denna vecka (1-3 maj). En topp vid denna tidpunkt, är en signal om nya nedgångar.

Analys på vetepriset den 30 april 2012

Vi ser också att vetet de senaste månaderna haft en förkärlek att notera lågpunkter i mitten av månaderna, runt den 15-18:onde (se diagrammet). Denna kunskap är förstås värdefull för dem som handlar på dags- eller veckobasis.

Vi fortsätter att bevaka vetet noga och är redo att agera när vi får nya signaler. En lång konsolidering bygger nämligen upp mycket kraft, så när vi väl får ett utbrott är chansen stor att det kan bli rejäl fart igen. Och i en sådan rörelse vill vi förstås gärna vara med!

Du kan handla MAJS med följande minifutures:
Uppgång MINILONG VETE Q med en hävstång kring 4,29
Nedgång: MINISHRT VETE M med en hävstång kring 3,77

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *