Följ oss

Nyheter

Världens kaffeproduktion jämfört med 2019/2020

Publicerat

den

Kaffe rostas i Kamerun

Den globala kaffeförsörjningen förväntas fortfarande vara riklig den här säsongen, trots en minskning av produktionen under 2019/20. Världskaffeproduktionen kan sjunka till 167,2 miljoner säckar om 60 kilo under innevarande grödeår, ned från rekordsiffran 175,3 miljoner året innan, enligt IHS Markits prognoser.

Arabica-produktionen kan sjunka till 96,3 miljoner säckar från förra årets 107,6 miljoner. Däremot kan robusta-produktionen öka till rekord 70,9 miljoner säckar under den nya säsongen jämfört med 67,7 miljoner säckar året innan, vilket var ett rekord i sig själv.

Världens kaffeproduktion

Syd- och Centralamerika

Brasiliens kaffeproduktion sjönk till 57,1 miljoner säckar om 60 kg under 2019/2020 från rekordnivån 64,8 miljoner säckar för ett år sedan. Även om arabicaproduktionen sjönk till 39,1 miljoner säckar från 48,7 miljoner säckar på grund av den tvååriga trädcykeln dämpades nedgången i den totala produktionen av en ökning av robustaproduktionen till 18,0 miljoner säckar från 16,1 miljoner säckar.

I Brasilien ligger uppmärksamhet redan på den nuvarande grödan 2020/2021. Medan några tidiga förutsägelser sade att grödan kommer att hamna mellan 70-75 miljoner säckar, drabbades kaffeplantorna av en serie väderrelaterade händelser, inklusive frost förra juli och torrt väder de senaste månaderna. IHS anser att grödan kan nå ungefär 65-68 miljoner säckar.

Colombias kaffeproduktion 2019/2020 förväntades initialt öka till 14,3 miljoner säckar från 13,9 miljoner säckar förra året eftersom bra väder ledde till en framgångsrik blomning för huvudskörden 2019/2020. Även om produktionen i maj återigen var lite större än väntat, har IHS reviderat sina grödeutsikter till 13,9 miljoner säckar. Att förhindra spridningen av bärborrebaggar och skörda trots arbetskraftsbrist kommer att vara de viktigaste utmaningar för landet under resten av 2020.

Honduras skördade bara cirka 6,6 miljoner säckar kaffe under 2019/2020, jämfört 7,2 miljoner för ett år sedan. Produktionen har minskat sedan rekordskörden 7,7 miljoner säckar som producerades 2016/2017, främst på grund av dåliga globala kaffepriser. Hoppet är att produktionen kan hoppa tillbaka 2020/2021 eftersom den honduranska regeringen har tillhandahållit gödning till landets jordbrukare.

Kaffeproduktionen i Guatemala är mindre än 0,1 miljoner säckar än för år 2019/2020 på 3,8 miljoner påsar. Vädret var bättre än året innan, men sektorn har också påverkats av den ganska långa förekomsten av dåliga priser.

Costa Ricas kaffeskörd steg något till 1,3 miljoner 60 kg säckar under 2019/2020 efter att ha fallit till en fyra decennier bottennivå på strax under 1,2 ml påsar året innan. Det finns viss oro när det gäller tillgången till skördearbetare under den tidiga skörden av skörden 2020/2021 i vissa regioner under augusti. De flesta av säsongsarbetarna som skördar kaffe i Costa Rica kommer från Nicaragua eller Panama, och gränserna är stängda på grund av Coronaviruset.

Världens arabica-produktion

Asien och Afrika

Vietnams kaffeproduktion 2019/2020 förändrades knappast, till 31,5 miljoner säckar jämfört med 31,4 miljoner förra säsongen. Jordbrukarna går inte längre över från att odla kaffe till peppar eftersom priserna på svartpeppar har sjunkit kontinuerligt under de senaste fem åren. Nuvarande väderförhållanden för utvecklingen av grödan 2020/2021 är gynnsamma, men produktionen kommer att vara minst 10 procent lägre än under 2019/2020 eftersom tidigare torka kommer att resultera i mindre bönor, säger lokala källor.

Indonesiens kaffeproduktion 2019/2020 återhämtade sig till 10,0 miljoner säckar efter att ha sjunkit till bara 8,9 miljoner året innan. Robusta-produktionen väntas emellertid minska under 2020/2021. En försenad inledning av regnperioden i låglandsområden i södra Sumatra ses påverka avkastningen och ledde till att den starten av den första kaffeskörden sköts upp från april till juni.

Afrikas främsta kaffeproducent, Etiopien, producerade uppskattningsvis 7,9 miljoner säckar under 2019/2020, en ökning från 7,7 miljoner året innan. Detta beror på gynnsamma väderförhållanden eftersom odlingsområdet till stor del är detsamma som tidigare år.

Ugandas kaffeproduktion under 2019/2020 steg till 5,3 miljoner säckar från 4,7 miljoner året innan på grund av en kraftig ökning av robustaproduktionen. Regeringen har bedrivit ett planteringsprogram de senaste åren för att driva upp exporten, där jordbrukare som har fått frön fritt för att utvidga sin areal och ersätta åldrande, oproduktiva träd. Programmet syftar till att öka Ugandas kaffeproduktion till 20 miljoner säckar år 2030.

Världens produktion av robusta-bönor

Arabica-kaffepriserna sjönk med ungefär en tredjedel sedan mitten av mars och nådde en sju månader botten på 94,55 cent/pound i början av juni. Robusta kaffeterminer nådde en 14-årig lågpunkt på 1 109 USD per ton den 22 april, det lägsta priset för ett frontmånadskontrakt sedan juni 2006.

I grund och botten har kaffeproduktionen 2019/2020 befunnit sig i en uppförsbacke. I själva verket är kaffeproduktionen 2019/2020 inte bara den högsta någonsin i en brasiliansk off-year utan också den näst högsta produktionen någonsin efter rekordskörden 2018/2019. Även Vietnam producerade sin största gröda någonsin, tredjerankade Colombias produktion är i stort sett oförändrad, medan Indonesien och Uganda uppvisar enorma produktionsökningar.

Nyheter

Nickelmarknaden under fortsatt press – överskott väntas bestå till 2026

Publicerat

den

Nickelpriserna har fallit kraftigt de senaste åren, och enligt investmentbanken UBS ser återhämtningen ut att dröja. Trots en viss dämpning i produktionstakten och fördröjda projekt, kvarstår ett globalt överskott som väntas hålla i sig åtminstone till 2026.

Efter en period av kraftig utbyggnad och stora förväntningar kopplade till batterimarknaden har efterfrågan inte levt upp till hypen. Visserligen har nickel klarat sig bättre än många andra basmetaller, men efterfrågan räcker inte till för att absorbera det fortsatta utbudet.

Indonesien, världens största producent, förändrar också spelplanen. Tillväxten av låggradigt nickel (NPI) bromsar in, medan nya projekt för höggradigt nickel med HPAL-teknik nu tas i drift – mer lämpade för batteritillverkning, men som ändå ökar utbudet.

Stålindustrin, som är nicklets största kund, minskar sina inköp i både USA och Europa. Samtidigt växer batterisegmentet långsammare än väntat, utan att bidra med någon betydande uppsida.

Indonesiens regering har börjat strama åt exportkvoterna, vilket driver upp råvarukostnaderna och sätter press på producenter med lägre marginaler. Trots att cirka 250 000 ton i produktionsneddragningar har annonserats, räcker det inte för att återställa balansen.

UBS räknar med en global efterfrågetillväxt på 4-5 % per år fram till 2028, men med fortsatt stigande lager och priser nära produktionskostnaden, förblir marknaden överutbudspräglad.

För investerare innebär detta att nickelpriserna sannolikt kommer att förbli pressade under överskådlig tid. De dagar då batteriboomen drev priserna uppåt ser ut att vara över – nu väntar en långsam och kostnadsdriven väg tillbaka mot balans.

Fortsätt läsa

Nyheter

Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Publicerat

den

Rendering på kärnkraftverk AP1000 från Westinghouse

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.

De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.

Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.

Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.

Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.

För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.

Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Publicerat

den

Volfram i olika former

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.

Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.

”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.

San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.

Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära