Följ oss

Nyheter

Varför köper inte LKAB Northland Resources produktion?

Publicerat

den

Gruvbolaget LKAB fraktar

Gruvbolaget Northland Resources i AftonbladetIngen kan vi det här laget ha missat att Northland Resources har problem. När problemen blev kända hade företaget för avsikt att snabbt göra den kapitalanskaffning som krävdes, en process som sedan fick förlängas, och sedan inte blev något alls. Northland Resources fortsätter nu att prata med olika aktörer för att hitta en lösning på situationen.

En intressant pusselbit skulle kunna vara LKAB, på mer än ett sätt.

LKAB har idag överskottskapacitet på flera områden och även problem med råvaruleveranser.

Northland Resources och LKAB arbetar idag tillsammans genom att LKAB använder sin överskottskapacitet i pelletsfabriken för att bearbeta Northland Resources malm till pellets. Northland använder även LKABs överkapacitet av järnvägsvagnar, lok och tillgång till järnvägen för att frakta sina pellets till lagerutrymmen vid Narviks hamn.

En lösning i pusslet skulle kunna vara att LKAB i stället köper upp all malm från Northland Resources, till priser som motsvarar vad det skulle kosta LKAB att utvinna motsvarande via LKABs egen anläggning i Svappavaara. Det skulle innebära betydande kostnadsbesparingar för Northland och betydande vinster för LKAB som tidigare sagt att de har problem med råvaruleveranser. Då LKAB har stor överkapacitet vad gäller logistik och produktionsanläggningar borde göra detta till en affär som passar som handen i handsken.

Gruvbolaget LKABAvtal om framtida leveranser till LKAB borde även kunna vara en viktig pusselbit i att få ihop en finansieringslösning för Northland.

Varför låter LKAB en produktion i närområdet gå dem förbi? Vet LKABs ledning något vi inte vet? Eller var det överoptimistiska kalkyler hos Northland Resources som gjorde att export utomlands verkade mer lönsam?

Ingen kan i dagsläget säga var detta slutar. Ett företag i desperat behov av kapital är inte i någon bra position att förhandla. Men ur industriell synvinkel är LKAB utan tvekan en vettig pusselbit.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära