Connect with us

Nyheter

Tre unika sätt att investera i guld

Published

on

Unik guldinvestering

Hur investera i guldDet traditionella sättet att investera i guld är att köpa det i form av tackor och mynt, alternativt att köpa ETF-fonder eller certifikat med enkel exponering mot guldpriset. Vi har dock här tagit fram tre mer unika alternativ. Först ett som ger viss diversifiering, sedan ett som ger löpande utdelning och sedan ett som neutraliserar dollarexponeringen.

ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR)

ETF Securities Physical Precious Metals Basket (GLTR)ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR) är en fysiskt uppbackad ETF-fond från ETF Securities som utgörs av en korg av ädelmetaller. Korgen består av omkring 50 % guld, 33 % silver och resten fördelat på platina och palladium.

Genom att köpa denna ETF får investeraren en rak exponering mot de stora ädelmetallerna i en och samma produkt. Priskorrelationerna mellan dessa metaller är hög, men långt ifrån 100 %, vilket ger en något mer balanserad position.

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI) är ett intressant certifikat som ger en exponering mot guldpriset och samtidigt ger utdelning varje månad. Produkten har en covered call-strategi på den välkända guld-ETF-fonden SPDR Gold Trust (GLD). Covered call-strategin ger kontinuerligt intäkter från försäljningen av utställda köpoptioner.

En återkommande kritik mot att investera i guld är att det inte ger någon utdelning. Denna produkt ger både exponering mot guldpriset och utdelning. Det finns självklart inga gratisluncher. Om guldpriset stiger kraftigt på kort sikt missar investeraren en del av den uppgången.

Covered call-strategin är en av de mest populära optionsstrategierna bland kunniga investerare på aktiemarknaden. Men även där är det en procentuellt sett en försvinnande liten andel av investerarna som använder den, optioner är något de flesta inte kan eller orkar hantera. Med GLDI är strategin färdigpaketerad och krångelfri.

AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF (GYEN)

AdvisorShares Gartman Gold/Yes ETF (GYEN)Många produkter ger investeraren en exponering i guld med amerikanska dollar. Vidare så reagerar guldpriset starkt på dollarkursen. Det ETF-fonden AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF gör är att ta positioner i guld och finansierar detta med att sälja japanska yen. Det blir ett sätt att ta en position i guld där exponeringen mot dollar är neutraliserad.

Det kan vara intressant att påminnas om att när guldpriset föll kraftigt under 2013 så var det i dollar-termer. I termer av japanska yen så steg guldpriset under samma period.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Populära