Följ oss

Nyheter

Tre unika sätt att investera i guld

Publicerat

den

Unik guldinvestering

Hur investera i guldDet traditionella sättet att investera i guld är att köpa det i form av tackor och mynt, alternativt att köpa ETF-fonder eller certifikat med enkel exponering mot guldpriset. Vi har dock här tagit fram tre mer unika alternativ. Först ett som ger viss diversifiering, sedan ett som ger löpande utdelning och sedan ett som neutraliserar dollarexponeringen.

ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR)

ETF Securities Physical Precious Metals Basket (GLTR)ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR) är en fysiskt uppbackad ETF-fond från ETF Securities som utgörs av en korg av ädelmetaller. Korgen består av omkring 50 % guld, 33 % silver och resten fördelat på platina och palladium.

Genom att köpa denna ETF får investeraren en rak exponering mot de stora ädelmetallerna i en och samma produkt. Priskorrelationerna mellan dessa metaller är hög, men långt ifrån 100 %, vilket ger en något mer balanserad position.

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI) är ett intressant certifikat som ger en exponering mot guldpriset och samtidigt ger utdelning varje månad. Produkten har en covered call-strategi på den välkända guld-ETF-fonden SPDR Gold Trust (GLD). Covered call-strategin ger kontinuerligt intäkter från försäljningen av utställda köpoptioner.

En återkommande kritik mot att investera i guld är att det inte ger någon utdelning. Denna produkt ger både exponering mot guldpriset och utdelning. Det finns självklart inga gratisluncher. Om guldpriset stiger kraftigt på kort sikt missar investeraren en del av den uppgången.

Covered call-strategin är en av de mest populära optionsstrategierna bland kunniga investerare på aktiemarknaden. Men även där är det en procentuellt sett en försvinnande liten andel av investerarna som använder den, optioner är något de flesta inte kan eller orkar hantera. Med GLDI är strategin färdigpaketerad och krångelfri.

AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF (GYEN)

AdvisorShares Gartman Gold/Yes ETF (GYEN)Många produkter ger investeraren en exponering i guld med amerikanska dollar. Vidare så reagerar guldpriset starkt på dollarkursen. Det ETF-fonden AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF gör är att ta positioner i guld och finansierar detta med att sälja japanska yen. Det blir ett sätt att ta en position i guld där exponeringen mot dollar är neutraliserad.

Det kan vara intressant att påminnas om att när guldpriset föll kraftigt under 2013 så var det i dollar-termer. I termer av japanska yen så steg guldpriset under samma period.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära