Följ oss

Nyheter

Tre ETF-fonder för en bred exponering mot olja- och naturgas

Publicerat

den

Produktion av olja för energi-marknaden

För några dagar sedan skrev vi om ETF-fonden MLP & Energy Infrastructure från Global X Fund. Den ger en investerare exponering mot aktiviteten i den amerikanska oljeindustrin, utan att att ta en position i oljepriset.

Om du i stället vill få en bred exponering mot energimarknaden via företag inom prospektering och produktion av olja och naturgas så listar vi nedan tre alternativ som är värda att titta närmare på.

SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP)

ETF-fonden XOP från SPDREn ETF-fond som har målet att replikera utvecklingen på S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index. Det är en jämviktad fond som består av aktier i 72 företaget som prospekterar och producerar olja och gas. Den innehåller bland annat Forest Oil Corp. (FST), Laredo Petroleum Holdings Inc. (LPI) och Magnum Hunter Resources Corp. (MHR). Den har en förvaltningskostnad på 0,35 % och betalar en utdelning på 1,24 %. XOP förvaltar tillgångar på cirka 910 MUSD.

iShares Dow Jones US Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO)

IEO, en ETF-fond från iSharesIEO innehåller 61 aktier i företag som är fokuserade på prospektering och produktion. De tre största innehaven är Occidental Petroleum Corp. (OXY), Anadarko Petroleum Corp. (APC) och EOG Resources Inc. (EOG). Fördelningen är baserad på en free float-justerad market cap-viktat index. Förvaltningskostnaden är 0,46 % och utdelningen 0,84 % i dagsläget. IEO har tillgångar på 448 MUSD.

PowerShares Dynamic Energy Exploration and Production (PXE)

ETF-fonden PXE från PowerSharesPXE följer Energy Exploration & Production Intellidex Index och innehåller 30 aktier inom prospektering och produktion av energi. De största innehaven är Noble Energy Inc. (NBL), EOG Resources Inc. och ConocoPhillips (COP). Den börshandlade fondens förvaltningskostnad är 0,65 % och har en utdelning på 2,26 %. Den har 85 MUSD under förvaltning.

Alla tre ETFer handlas på NYSE Arca (NYSEARCA).

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 vid 15:48

    Börshandlade fonder är helt klart modellen för att få en diversifiering i portföljen.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära