Connect with us

Nyheter

Tre ETF-fonder för en bred exponering mot olja- och naturgas

Published

on

Produktion av olja för energi-marknaden

För några dagar sedan skrev vi om ETF-fonden MLP & Energy Infrastructure från Global X Fund. Den ger en investerare exponering mot aktiviteten i den amerikanska oljeindustrin, utan att att ta en position i oljepriset.

Om du i stället vill få en bred exponering mot energimarknaden via företag inom prospektering och produktion av olja och naturgas så listar vi nedan tre alternativ som är värda att titta närmare på.

SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP)

ETF-fonden XOP från SPDREn ETF-fond som har målet att replikera utvecklingen på S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index. Det är en jämviktad fond som består av aktier i 72 företaget som prospekterar och producerar olja och gas. Den innehåller bland annat Forest Oil Corp. (FST), Laredo Petroleum Holdings Inc. (LPI) och Magnum Hunter Resources Corp. (MHR). Den har en förvaltningskostnad på 0,35 % och betalar en utdelning på 1,24 %. XOP förvaltar tillgångar på cirka 910 MUSD.

iShares Dow Jones US Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO)

IEO, en ETF-fond från iSharesIEO innehåller 61 aktier i företag som är fokuserade på prospektering och produktion. De tre största innehaven är Occidental Petroleum Corp. (OXY), Anadarko Petroleum Corp. (APC) och EOG Resources Inc. (EOG). Fördelningen är baserad på en free float-justerad market cap-viktat index. Förvaltningskostnaden är 0,46 % och utdelningen 0,84 % i dagsläget. IEO har tillgångar på 448 MUSD.

PowerShares Dynamic Energy Exploration and Production (PXE)

ETF-fonden PXE från PowerSharesPXE följer Energy Exploration & Production Intellidex Index och innehåller 30 aktier inom prospektering och produktion av energi. De största innehaven är Noble Energy Inc. (NBL), EOG Resources Inc. och ConocoPhillips (COP). Den börshandlade fondens förvaltningskostnad är 0,65 % och har en utdelning på 2,26 %. Den har 85 MUSD under förvaltning.

Alla tre ETFer handlas på NYSE Arca (NYSEARCA).

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 at 15:48

    Börshandlade fonder är helt klart modellen för att få en diversifiering i portföljen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära