Följ oss

Nyheter

Tre ETF-fonder för en bred exponering mot olja- och naturgas

Publicerat

den

Produktion av olja för energi-marknaden

För några dagar sedan skrev vi om ETF-fonden MLP & Energy Infrastructure från Global X Fund. Den ger en investerare exponering mot aktiviteten i den amerikanska oljeindustrin, utan att att ta en position i oljepriset.

Om du i stället vill få en bred exponering mot energimarknaden via företag inom prospektering och produktion av olja och naturgas så listar vi nedan tre alternativ som är värda att titta närmare på.

SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP)

ETF-fonden XOP från SPDREn ETF-fond som har målet att replikera utvecklingen på S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index. Det är en jämviktad fond som består av aktier i 72 företaget som prospekterar och producerar olja och gas. Den innehåller bland annat Forest Oil Corp. (FST), Laredo Petroleum Holdings Inc. (LPI) och Magnum Hunter Resources Corp. (MHR). Den har en förvaltningskostnad på 0,35 % och betalar en utdelning på 1,24 %. XOP förvaltar tillgångar på cirka 910 MUSD.

iShares Dow Jones US Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO)

IEO, en ETF-fond från iSharesIEO innehåller 61 aktier i företag som är fokuserade på prospektering och produktion. De tre största innehaven är Occidental Petroleum Corp. (OXY), Anadarko Petroleum Corp. (APC) och EOG Resources Inc. (EOG). Fördelningen är baserad på en free float-justerad market cap-viktat index. Förvaltningskostnaden är 0,46 % och utdelningen 0,84 % i dagsläget. IEO har tillgångar på 448 MUSD.

PowerShares Dynamic Energy Exploration and Production (PXE)

ETF-fonden PXE från PowerSharesPXE följer Energy Exploration & Production Intellidex Index och innehåller 30 aktier inom prospektering och produktion av energi. De största innehaven är Noble Energy Inc. (NBL), EOG Resources Inc. och ConocoPhillips (COP). Den börshandlade fondens förvaltningskostnad är 0,65 % och har en utdelning på 2,26 %. Den har 85 MUSD under förvaltning.

Alla tre ETFer handlas på NYSE Arca (NYSEARCA).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Magnus

    20 oktober, 2013 vid 15:48

    Börshandlade fonder är helt klart modellen för att få en diversifiering i portföljen.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära