Connect with us

Nyheter

Torbjörn Törnqvist tar över Gunvor Group

Published

on

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Vi skrev igår om att Gennady Timchenko på råvaruhandelsfirman Gunvor Group har blivit uppsatt på USAs sanktionslista för sina nära relationer med Vladimir Putin. Nu visar det sig att Timchenko förstod att han skulle drabbas när USA började prata om sanktioner för personer närstående till Putin. I en mycket snabb affär sålde Timchenko sina 43,5 % av Gunvor Group till Torbjörn Törnqvist. Törnqvist är efter affären ägare till 87 %. De återstående procenten ägs av anställda.

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Även om inte Gunvor Group sattes upp på sanktionslistan så hade Timchenko-sanktionen mycket väl kunnat få banker och institutioner att även ta avstånd från Gunvor Group. Något som skulle vara väldigt skadligt för Gunvor Group då de är beroende av den internationella finansmarknaden för att finansiera sina affärer.

Gunvor Group har enligt sina egna uppgifter gjort vinster på totalt 4 miljarder dollar under sina 14 år. När företaget under förra året gav ut obligationer så framgick det i prospektet att företaget har tillgångar på 17 miljarder dollar och gjorde ett resultat på 574 miljoner dollar.

Strukturen på Timchenkos försäljning till Törnqvist är inte känd, annat än att Timchenkos innehav tidigare fanns i Volga Group, ett av hans ägarbolag. Till skillnad från Timchenko så har inte Törnqvist en massa andra förmögenheter, vilket leder fram till att Törnqvist knappast har betalt affären kontant. Det är bara att hoppas för Törnqvist och Gunvor Group att USA och banker anser att avståndet till Putin är tillräckligt långt för att inte drabbas av sanktioner.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *