Följ oss

Nyheter

Torbjörn Törnqvist tar över Gunvor Group

Publicerat

den

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Vi skrev igår om att Gennady Timchenko på råvaruhandelsfirman Gunvor Group har blivit uppsatt på USAs sanktionslista för sina nära relationer med Vladimir Putin. Nu visar det sig att Timchenko förstod att han skulle drabbas när USA började prata om sanktioner för personer närstående till Putin. I en mycket snabb affär sålde Timchenko sina 43,5 % av Gunvor Group till Torbjörn Törnqvist. Törnqvist är efter affären ägare till 87 %. De återstående procenten ägs av anställda.

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Torbjörn Törnqvist, VD för Gunvor Group

Även om inte Gunvor Group sattes upp på sanktionslistan så hade Timchenko-sanktionen mycket väl kunnat få banker och institutioner att även ta avstånd från Gunvor Group. Något som skulle vara väldigt skadligt för Gunvor Group då de är beroende av den internationella finansmarknaden för att finansiera sina affärer.

Gunvor Group har enligt sina egna uppgifter gjort vinster på totalt 4 miljarder dollar under sina 14 år. När företaget under förra året gav ut obligationer så framgick det i prospektet att företaget har tillgångar på 17 miljarder dollar och gjorde ett resultat på 574 miljoner dollar.

Strukturen på Timchenkos försäljning till Törnqvist är inte känd, annat än att Timchenkos innehav tidigare fanns i Volga Group, ett av hans ägarbolag. Till skillnad från Timchenko så har inte Törnqvist en massa andra förmögenheter, vilket leder fram till att Törnqvist knappast har betalt affären kontant. Det är bara att hoppas för Törnqvist och Gunvor Group att USA och banker anser att avståndet till Putin är tillräckligt långt för att inte drabbas av sanktioner.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära