Följ oss

Nyheter

Gunvor Group-grundare på USAs sanktionslista

Publicerat

den

Gunvor Group-energi

Oljehandelsföretaget Gunvor Group som är grundat av Torbjörn Törnqvist och Gennady Timchenko har hamnat i turbulensen av Rysslands invasion av Ukraina och Krim-halvön.

Gennady Timchenko på USAs sanktionslistaGennady Timchenko är nu uppsatt på U.S. Treasurys sanktionslista tillsammans med ett antal andra personer med koppling till Rysslands president Vladimir Putin. Torbjörn Törnqvist och Gunvor Group har dock klarat sig från att hamna på listan. U.S. Treasry säger dock:

“Timchenkos aktiviteter i energisektorn har direkta kopplingar till Putin…” och “Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvor-tillgångar.”

Gunvor Group svarar på Twitter att president Putin inte har, och aldrig har haft, något ägande i Gunvor Group, eller någon annan form av ekonomiska kopplingar.

Gunvor Group på Twitter om Putin

Att Gennady Timchenko och Gunvor Group har nära kopplingar till Putin är de flesta nog överens om, så att Gennady Timchenko hamnar på listan känns rimligt utifrån vad USA ville göra. Det här med att Putin skulle ha personliga ekonomiska intressen i Gunvor Group, eller något annat företag för den delen, känns däremot mindre troligt. Putin är en diktator som drivs av att återupprätta Sovjetunionen som en global supermakt. Han drivs inte av att ha ett stort privat bankkonto. Och har han en privat önskan, som exempelvis den gamla drömmen om att göra Sochi till en populär semesterort, då är det enkelt att ordna med tanke på att han disponerar över samtliga tillgångar i Ryssland.

Det återstår att se vilka personer och företag EU sätter upp på sin sanktionslista. Men att Gunvor Group skulle hamna på listan känns inte allt för troligt. Det vore ganska opraktiskt att sätta käppar i hjulet för ett företag vars verksamhet är utspridd över Europa.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära