Följ oss

Nyheter

Livestock – ett säkert bett?

Publicerat

den

Livestock - Levande boskapI en nyligen publicerad rapport från Goldman Sachs, hävdar den amerikanska investmentbanken att de ser en ljusare framtid för live stock, levande boskap, än för grödor som till exempel majs.

Boskapsterminer kommer att visa en bättre utveckling än grödor, med stöd av en stark efterfrågan på kött både i USA och utomlands, säger Goldman Sachs som höjer sina prognoser för priset på nötkreatur.

Goldman Sachs förändrade prognos är en ett svar på det amerikanska jordbruksdepartementets sådd- och lagerrapporter. Även om viss osäkerhet kvarstår om den exakta nivån på de befintliga amerikanska lagren, tyder data på att efterfrågan kommer att minska under de kommande månaderna säger Goldmans analytiker.

Banken tror vidare att priset på en korg av de viktigaste grödorna som handlas på terminsmarknaden kommer att öka med 2 % till och med juli nästa år, och att den kommer att utvecklas sämre för den tolvmånadersperiod som slutar den 31 december i år.

Logotyp för investmentbanken Goldman Sachs

Vidare tror Goldman Sachs att priset på nötkreatur kommer att stiga med fem procent under nästa år, och att live stock därför kommer att vara ett bättre alternativ än grödor. Fram till dess att det amerikanska jordbruksverket presenterade sin rapport förväntade sig banken att grödor skulle komma att visa en högre tillväxt än köttrelaterade produkter, + 7 procent jämfört med 4 procent för köttet.

Uppgraderingen av boskap reflekterar förväntningar om stramare leveranser av levande boskap som är redo för slakt, då banken tror att det finns risk att det uppstår en brist, eftersom återväxten av den ungnöt, det vill säga icke-fullvuxen nötkreatur eller feeder cattle, som finns, måste gödas ytterligare innan dessa kan arbeta sig genom värdekedjan.

Sänker svin

Samtidigt kommer efterfrågan på kött, trots högre priser, att stödjas både av den ekonomiska återhämtningen i USA och en stark exportefterfrågan – särskilt från Japan där tsunamin och eventuell strålning har placerat upp till 20% av den inhemska köttproduktionen i riskzonen, och Sydkorea, där en fjärdedel av svin- och nötbesättningen har avlivats på grund av ett utbrott av mul-och klövsjuka.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Såväl Japan och Sydkorea var bland de största importörerna av både amerikanskt fläsk- och nötkött förra året vilket tyder på att vi även i år kommer att kunna se en fortsatt stark import av amerikanskt kött från dessa marknader.

Goldman sänkte visserligen sin prognos för fläskkött, till 95 cent per pound från tidigare 105 cent per pound, men detta gjordes mest för att spegla de ökade antalet kultingar i en genomsnittlig kull vilket har ökat under året. Goldman Sachs prognos är fortfarande, efter denna sänkning, 7 till 9 cent högre än vad marknadspriserna på terminer med leverans i december och februari handlas till.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. jesper

    21 juli, 2011 vid 08:53

    Hejsan. Ville bara tacka för alla grymt bra artiklar. Mvh Jesper

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära