Följ oss

Nyheter

Sydkoreansk helomvändning – köper guld

Publicerat

den

Sydkoreas centralbank har köpt guld

Sydkoreas centralbank köper guldFör första gången på 13 år har den sydkoreanska centralbanken köpt guld på den öppna marknaden. De 25 ton guld som den sydkoreanska centralbanken köpt betraktas som ett skyddsnät och har till syfte att stärka omvärldens förtroende för Sydkorea i kommande kristider. Huruvida den sydkoreanska centralbanken har för avsikt att fortsätta köpa guld eller inte är ännu inte klart, men vid månadsskiftet juli/augusti hade landet 39,4 ton guld i sina valv. De nyligen rapporterade guldköpen motsvarar ett värde om 1,24 miljarder USD och är det första guldet som Sydkorea köpt sedan den så kallade Asienkrisen 1997-1998, när koreanska medborgare donerade smycken till landets centralbank för att Sydkorea skulle kunna rida ur stormen.

För mindre än två år sedan då Bank of Korea valde att diversifiera sina utländska valutareserver och sålde betydande mängder av den amerikanska dollarn spekulerades det i att landet skulle komma att köpa guld. I samband med dessa spekulationer valde den koreanska centralbanken att gå ut och dementera att sådana planer existerade, och sade att ytterligare innehav av guld inte fanns på bankens agenda eftersom det var få andra centralbanker som då köpte guld och att denna metall inte gav någon direktavkastning. Lee Eung Baek, en av bankens chefer, sade vid detta tillfälle att guld är en illusion, och att Sydkorea följde den stora trenden. För två år sedan var det få centralbanker som köpte guld, men en av dem var Indien som bland annat var köpare av det guld som IMF sålde ut. Indien valde att köpa guld i syfte att försvara sin valuta mot en svagare dollar och möjliga inflationsökningar.

2009 hade Sydkorea, som hade världens sjätte största valutareserv, ett totalt innehav om 14,4 ton guld, motsvarade 0,03 procent av de totala reserverna, vilket skall jämföras med det genomsnittliga innehavet om 10,2 procent globalt sett. Det finns således utrymme för Sydkorea att köpa betydande mängder guld om landet anser att trenden nu har vänt. Många centralbanker lever emellertid kvar i det förflutna och minns den dåliga prisutvecklingen för guld under 1990-talet då metallen föll till som lägst 251,95 USD per troy ounce i augusti 1999.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära