Följ oss

Nyheter

Inga andra jordgubbar är som svenska jordgubbar…

Publicerat

den

Svenska jordgubbar - Fragaria × ananassaEtt av vårens och försommarens absolut största samtalsämnen är jordgubbarna och dess härkomst. Nästan alla, 96 procent av svenska folket, gillar jordgubbar. Varje år slår tidningarna upp stora artiklar om att det som såldes som svenska jordgubbar egentligen var polska eller att de egentligen kom från något annat land. Även om dessa inte handlas på någon råvarubörs oss veterligen, är det en mycket viktig råvara i Sverige.

I Sverige odlas jordgubbar på 2.700 hektar av drygt 600 företag. Vilket gör att Sverige är helt och hållet självförsörjande under jordgubbssäsongen.

Totalt skördas cirka 15.000.000 (femton miljoner) kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3 till 4 liter svenska jordgubbar per person och år.

I den undersökning som Bärfrämjandet gjorde i maj 2011 svarar 85 procent av konsumenterna att de vill veta i vilket land bären odlats. 57 procent anser att detta är mycket viktig information. Så många som 52 procent vill ha information om i vilken region bären odlats och 31 procent vill veta på vilken gård bären odlats.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Bakgrundsfakta

Fräsha svenska jordgubbarJordgubbe (Fragaria × ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur botanisk synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är ”bärets” gula prickar. Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare rött. Det finns också en vit variant av jordgubben, denna saknar det röda färgämnet och kan därför ätas av allergiker som inte tål de vanliga röda jordgubbarna.

Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron (Fragaria chiloensis) och nordamerikanska scharlakanssmultron (Fragaria virginiana), som senare korsades med europeiska parksmultron (Fragaria moschata). De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet.

Kvinnor gillar svenska jordgubbar

Nästan alla, 96 procent av svenska folket, gillar jordgubbar. Och de flesta vill ha bra information om var de kommer ifrån. Det har YouGov kommit fram till i en undersökning de gjort på uppdrag av Bärfrämjandet & Svenskt Sigill.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Enligt undersökningen är det fler kvinnor än män som gillar jordgubbar och 84 procent av de tillfrågade tycker det är viktigt att det är svenska jordgubbar. Var fjärde låter bli att köpa om de inte kan få svenska jordgubbar. Av de tillfrågade svarade 39 procent att de vill veta vilken sort det är.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära