Stigande råvarupriser gör även använd matolja het

Frityrolja blir biodieselI takt med att råvarupriserna har stigit har även priset på matolja, som görs av raps, stigit något, som i sin tur fått det fett som blir över från fritöserna att bli en eftertraktad vara. Under de senaste åren har vi sett nyhetsrapporter om hur lastbilar och truckar kör upp mot snabbmatsrestauranger där de beväpnade med en slang tömmer restaurangernas fetttankar.

Med tanke på att en enstaka restaurang kan ha uppemot tre eller hyra hundra liter använt fett i sina tankar så blir det ganska stora tankar som krävs, det är inte ovanligt att de tjuvar som stoppas har tankar som rymmer uppemot 2.500 liter. En typisk snabbmatsrestaurang producerar närmare 150 till 250 pund mattfett per vecka.

Flera av våra läsare undrar kanske med rätta vad detta har med råvarumarknaden att göra. Processad fritösolja, också känt som gult fett, är faktiskt inte sopor utan handlas frekvent. Som en följd av ökade energipriser har priset på detta fett ökat markant eftersom det visat sig att det är ett utmärkt drivmedel för både de bilar och lastbilar som drivs på biodiesel. Biodiesel utvinns genom bearbetning av vegetabilisk olja eller animaliskt fett som tillsätts alkohol.

År 2000 handlades gult fett till 7,6 cent per pund, och i dag ligger priset på cirka 35 cent per pund, vilket gör att en lastbilstank är värd cirka 6.500 USD, vilket förklarar det ökade antalet stölder av matfett. Det känns allt lite elakt, först fick restaurangägarna betala för att bli av med sitt använda fett, och när det blir värdefullt så kommer tjuvarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Top