Nyheter
Spannmålspriserna har inte toppat ännu

Vare sig priserna på spannmål eller oljeväxter har nått sin topp ännu trots den rekordartade utvecklingen för priset på majs och sojabönor säger nederländska Rabobank. Banken prognostiserar vidare en explosiv situation för prisutvecklingen av sojamjöl. Priserna på spannmål och oljeväxter förväntas enligt Rabobank att stiga ytterligare när de fullständiga effekterna av den mest förödande torkan som de amerikanska jordbrukarna drabbats av på 56 år får fullt genomslag.
Under veckan nådde även terminskontraktet på sojabönor i Chicago en ny rekordnivå då denna gröda stängde över 17,7775 USD per bushel samtidig som priset på majs fortsätter att vara starkt och avslutade veckan på 8,1675 USD per bushel. Enligt råvaruföretaget Benson Quinn Commodities finns det förutsättningar för att priset på sojabönor kommer att passera 20 USD per bushel på grund av tekniska orsaker.
Många analytiker gör bedömningen att den pågående torkan och de efterföljande skördeförhållandena kan komma att bli lika svåra som under den förödande torkan 1988 vilket gör att de nu höjer prognoserna för spannmålspriserna under det kommande kvartalet.
Nervösa regeringar med djupa fickor
Enligt den prognosuppdatering som Rabobank har publicerat kommer majspriset att hålla sig över 7 USD per bushel en bit in på 2013, och banken väljer samtidigt att nedgradera prognoserna för den amerikanska majsskörden till 131 bushels per acre, vilket är 15 bushels lägre per acre än det amerikanska jordbruksverkets, USDAs, nuvarande prognos. Stämmer dessa siffrorna kommer USDA behöva minska sin prognos för den amerikanska majsskörden med 1,6 miljarder bushels vilket kommer att driva upp priset på majs och andra sädesslag ytterligare under kommande månader. Även exporten bedöms komma att driva upp priset eftersom efterfrågan på sädeslag drivs upp av nervösa regeringar i utvecklingsländerna.
Notabelt är att de öppna positionerna är lägre än tidigare år. Den 10 juli var detta 224.820 kontrakt vilket är under genomsnitt på 300.000 kontrakt under 2011, och långt under rekordet 458.457 kontrakt som nåddes i september 2010
Explosiv prissituation
För sojabönor finns en möjlighet att skörden kommer att kunna dra fördel av regn. Däremot är sannolikheten emellertid fortfarande hög för att den amerikanska skörden av denna råvara kommer att falla till sin lägsta nivå på nio år vilket gör att den kan komma att sjunka under 3 miljarder bushels. Sådana uppgifter kan komma att skicka signaler om betydligt högre priser till slutanvändarna av sojabönor, i alla fall under det kommande halvåret. Efter detta kommer de sydamerikanska skördarna att komma att fylla på lagren igen.
Det är emellertid priset på sojamjöl som varit i fokus under 2012 då detta under 2012 har stigit med närmare 80 procent, vilket gör detta till den råvara som utvecklats bäst under innevarande år. Data från den amerikanska marknaden visar att sojamjölskonsumtionen fortsätter att öka för tredje månaden i rad samtidigt som den utestående exportförsäljningen på 713.000 ton för 2012 till 2013 är den högsta sedan 2009 då torka slog ut de sydamerikanska skördarna.
Vete versus majs
Rabobank har även höjt sin prognos för priset på vete och förutser att Chicagopriset kommer att fortsätta att överstiga 8 USD per bushel en bra bit in på 2013 då de minskade skördarna av majs tvingar användarna att söka sig till andra sädesslag. Redan nu finns uppgifter om att mer än 450 miljoner bushels vete kommer att användas som djurfoder under den kommande tolvmånadersperioden, mer än dubbelt så högt som USDAs tidigare prognoser.
Även vetepriset i Paris förväntas vara fortsatt högt, sedan det inkommit uppgifter om att skördarna av Svarta Havsvetet bedöms komma in på 71 miljoner ton vilket gör att de europeiska skördarna kommer att svara för en betydligt större andel av den globala veteproduktionen än vad som tidigare har prognostiserats.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
Nyheter
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april

OPEC+ har sedan drygt två år begränsat sitt utbud av olja extra mycket för att få upp priserna. Nu börjar man dock montera ner detta. Från och med april börjar man varje månad öka utbudet med omkring 138 000 fat per dag för att under 2026 vara uppe i en total utbudsökning på 2,2 miljoner fat per dag.
Donald Trump gillar låga oljepriser. Han säger sig även vilja sätta press på Iran genom att begränsa deras export. En högre export från OPEC+ skulle kunna motverka att oljepriserna går upp om begränsningarna av Irans export lyckas.
Lägre oljepriset är dock fortsatt i konflikt med Donald Trumps vilja att USA ska producera ännu högre rekordvolymer. Amerikanska oljebolag är redan nöjda med sin produktion, högre produktion får vinsterna att falla. Lägger man till ännu högre oljeutbud i världen så blir vinstpressen ännu större.
Enligt Bloomberg har den globala oljemarknaden redan ett överutbud på 450 000 fat per dag i år. Börjar OPEC+ addera mer olja till marknaden så förväntas överutbudet öka ännu mer.
Oljepriserna faller under kvällen omkring 1,8 procent. WIT-oljan handlas kring 68,5 USD och Brentoljan 71,5 USD.
Nyheter
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag som fokuserar på att identifiera och utveckla framtidens koppar- och kritiska mineralfyndigheter i Sverige, Norge och Finland.
Bolaget har varit noterat sedan länge men dagens version är relativt ny då många nya tillgångar har tillförts bolaget och en ny ledning driver verksamheten. Peter George, chef och styrelsemedlem, går här igenom vilka tillgångar bolaget har och hur han ser på saker.
-
Nyheter3 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om guld, olja och stål
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter2 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver