Nyheter
Spannmålspriserna har inte toppat ännu
Vare sig priserna på spannmål eller oljeväxter har nått sin topp ännu trots den rekordartade utvecklingen för priset på majs och sojabönor säger nederländska Rabobank. Banken prognostiserar vidare en explosiv situation för prisutvecklingen av sojamjöl. Priserna på spannmål och oljeväxter förväntas enligt Rabobank att stiga ytterligare när de fullständiga effekterna av den mest förödande torkan som de amerikanska jordbrukarna drabbats av på 56 år får fullt genomslag.
Under veckan nådde även terminskontraktet på sojabönor i Chicago en ny rekordnivå då denna gröda stängde över 17,7775 USD per bushel samtidig som priset på majs fortsätter att vara starkt och avslutade veckan på 8,1675 USD per bushel. Enligt råvaruföretaget Benson Quinn Commodities finns det förutsättningar för att priset på sojabönor kommer att passera 20 USD per bushel på grund av tekniska orsaker.
Många analytiker gör bedömningen att den pågående torkan och de efterföljande skördeförhållandena kan komma att bli lika svåra som under den förödande torkan 1988 vilket gör att de nu höjer prognoserna för spannmålspriserna under det kommande kvartalet.
Nervösa regeringar med djupa fickor
Enligt den prognosuppdatering som Rabobank har publicerat kommer majspriset att hålla sig över 7 USD per bushel en bit in på 2013, och banken väljer samtidigt att nedgradera prognoserna för den amerikanska majsskörden till 131 bushels per acre, vilket är 15 bushels lägre per acre än det amerikanska jordbruksverkets, USDAs, nuvarande prognos. Stämmer dessa siffrorna kommer USDA behöva minska sin prognos för den amerikanska majsskörden med 1,6 miljarder bushels vilket kommer att driva upp priset på majs och andra sädesslag ytterligare under kommande månader. Även exporten bedöms komma att driva upp priset eftersom efterfrågan på sädeslag drivs upp av nervösa regeringar i utvecklingsländerna.
Notabelt är att de öppna positionerna är lägre än tidigare år. Den 10 juli var detta 224.820 kontrakt vilket är under genomsnitt på 300.000 kontrakt under 2011, och långt under rekordet 458.457 kontrakt som nåddes i september 2010
Explosiv prissituation
För sojabönor finns en möjlighet att skörden kommer att kunna dra fördel av regn. Däremot är sannolikheten emellertid fortfarande hög för att den amerikanska skörden av denna råvara kommer att falla till sin lägsta nivå på nio år vilket gör att den kan komma att sjunka under 3 miljarder bushels. Sådana uppgifter kan komma att skicka signaler om betydligt högre priser till slutanvändarna av sojabönor, i alla fall under det kommande halvåret. Efter detta kommer de sydamerikanska skördarna att komma att fylla på lagren igen.
Det är emellertid priset på sojamjöl som varit i fokus under 2012 då detta under 2012 har stigit med närmare 80 procent, vilket gör detta till den råvara som utvecklats bäst under innevarande år. Data från den amerikanska marknaden visar att sojamjölskonsumtionen fortsätter att öka för tredje månaden i rad samtidigt som den utestående exportförsäljningen på 713.000 ton för 2012 till 2013 är den högsta sedan 2009 då torka slog ut de sydamerikanska skördarna.
Vete versus majs
Rabobank har även höjt sin prognos för priset på vete och förutser att Chicagopriset kommer att fortsätta att överstiga 8 USD per bushel en bra bit in på 2013 då de minskade skördarna av majs tvingar användarna att söka sig till andra sädesslag. Redan nu finns uppgifter om att mer än 450 miljoner bushels vete kommer att användas som djurfoder under den kommande tolvmånadersperioden, mer än dubbelt så högt som USDAs tidigare prognoser.
Även vetepriset i Paris förväntas vara fortsatt högt, sedan det inkommit uppgifter om att skördarna av Svarta Havsvetet bedöms komma in på 71 miljoner ton vilket gör att de europeiska skördarna kommer att svara för en betydligt större andel av den globala veteproduktionen än vad som tidigare har prognostiserats.
Nyheter
Ett samtal om uran med råvaruanalytikern Bob Brackett
Bob Brackett är en enormt kunnig råvaruanalytiker och arbetar idag på Bernstein Research där han bland annat är ansvarig för energi och energiövergång i USA. Han sitter här ned för ett samtal i Bloomberg-podden Odd Lots för att svara på frågor om råvaran uran. Det är en väldig bra start om man vill förstå grunderna om marknaden och vad som driver efterfrågan och utbud.
Bakgrunden är självklart att kärnkraft har fått en pånyttfödelse i världen och uran är råvaran som används i den formen av energiproduktion. Uran har ganska unika egenskaper, bland annat har råvaran till skillnad från många andrar råvaror bara ett användningsområde och till skillnad från andra former av energiproduktion så utgör inte själva råvaran någon större del av kostnaden för energiproduktionen.
Samtalet om uran är på strax under 30 minuter, sedan får vi även en uppdatering om litium, guld, silver, olja och andra råvaror.
Nyheter
Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika
En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.
Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.
Nyheter
Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara
Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.
Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.
”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.
En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter4 veckor sedan
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin