Connect with us

Nyheter

Soros säljer sitt guld, en köpsignal?

Published

on

George Soros ändrar sin guldplacering

George Soros säljer guld-ETFGeorge Soros säljer guld-ETFGeorge Soros har sålt hälften av sitt guld baserat på den balansräkning som Soros Fund Management (SFM) har lämnat in till amerikanska myndigheter i form av en så kallad 13-F Filling. Innehavet av andelar i ETF-fonden SPDR Gold Trust (GLD) har minskat från 1.320.400 andelar till 600.000 andelar under det senaste kvartalet. Dessutom minskade SFM även sina positioner i många andra guldrelaterade värdepapper som till exempel GDX, NovaGold (NG), iShares Gold Trust (IAU), Kinross Gold (KGC) och Hecla Mining (HL).

Är det dags för en ännu större nedgång i guldmarknaden? Har GLD gjort sitt? Vi har redan tidigare skrivit om att många amerikanska investerare viktar om från just guld och ETF-fonden GLD till andra typer av råvarurelaterade investeringar. Guldet behöver behöver inte ha gjort sitt, men när en investerare som George Soros, känd för sin expertis på valutamarknaderna, omvärderar sin syn på en specifik tillgång kan det vara värt att uppmärksamma detta och ompröva anledningen till att en investering har gjorts i denna tillgång.

Är botten nådd på guldmarknaden?

I det här fallet kan det emellertid, tillsammans med en rad andra indikatorer, vara så att Soros försäljning visar på en botten av fallet på guldmarknaden. En annan signal är den stora korta (blankade) positionen guld hos förvaltare som finns att ta del av i den senaste COTS-rapporten. För en contrarian trader kan detta tyda på ett köpläge.

Skälet till detta är bland annat relaterat till tidpunkten för inlämnandet av dessa 13-F. Dessa 13-F visar hur positionerna såg ut vid utgången av det förra kvartalet, vilket betyder att försäljningarna redan har skett. Soros andelar i SPDR Gold Trust och de olika företagen är redan sålda, och både dessa och guldpriset har redan fallit – så är det verkligen dags att sälja nu?

Ett annat skäl, förmodligen det mest övertygande, är att detta inte är den första gången som Soros Fund Management kraftigt minskat sin exponering gentemot guldmarknaden för att se hur guldpriset ökat kraftigt i anslutning till att detta blivit känt.

Under 2011 framkom nästan exakt samma rubriker när SFM lämnade in sin 13-F till slutet av första kvartalet.

Soros Fund Management - GLD shares (guld-etf)

Vid en direkt jämförelse går det att se att den försäljning som SFM gjorde under Q1 2011 var betydligt större i fråga om både antal andelar och andel av fondens totala exponering. I själva verket var den 13-F-rapportering som Soros Fund Management gjorde under 2011 betydligt mer baissartad än den som nu gjorts. Efter 13-F-rapporteringen för Q1 2011 köpte sedan SFM över en miljon tvåhundratusen andelar i GLD vilket visar att Soros Fund Management kan ändra sin syn på guld över tiden.

Vad skedde med guldpriset efter Soros försäljning 2011?

I slutet av Q1 2011 låg guldpriset på drygt 1.400 USD per troy ounce efter att ha handlats i en kanal mellan 1.300 och 1.400 USD per troy ounce under hela kvartalet. Som de flesta som följer guldpriset vet så var det under det kommande kvartalet som guldpriset fick sitt utbrott och sedan noterades till sitt all-time-high på över 1.900 USD per troy ounce under Q3 2011. Att guldpriset steg med så pass mycket som 30 procent på bara ett halvår kan knappast ha gjort förvaltarna på SFM särskilt lyckliga.

Slutsats

Medias förklaringar med stora rubriker i vilka det framgår att guldets uppgång är över kan mycket väl komma att visa sig vara för tidiga. De 13-F-rapporter som har lämnats av Soros Fund Management och andra större investerare och förvaltare, vilka visar på minskade positioner i guld, är knappast ett tillförlitligt sätt att förutsäga det framtida guldpriset, särskilt inte eftersom dessa investerare och förvaltare många gånger har tvingats köpa tillbaka sitt guld till högre priser.

Det kan således vara en signal om att vi ser en i alla fall kortsiktig botten i guldpriset eftersom så pass många förvaltare sålt av sina innehav och försvunnit från marknaden. Dessutom bör en investerare komma ihåg att när en större fond säljer så sätts pengarna i arbete på en annan del av marknaden. Det är således fullt möjligt att dessa aktörer flyttat sina pengar från guldmarknaden till aktiemarknaden som rusat under årets första månader, men också att tidpunkten för när de åter går in på guldmarknaden närmar sig.

Ingen överraskning för den som följt Soros

I november 2012 kommunicerade George Soros sin syn på guldmarknaden och redan då framgick det att Soros hade en negativ syn på guld.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Nyheter

Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa

Published

on

Jomafjellet

Bluelake Mineral är ett bolag fokuserat på prospektering och gruvutveckling i Norden inom basmetaller, främst koppar, zink och nickel. Bolagets huvudprojekt utgörs av koppar-zink-projekten Stekenjokk-Levi och Joma, samt nickelprojektet Rönnbäcken. Bolagets målsättning på medellång sikt är att sätta minst en gruva i drift eller sälja motsvarande tillgång till en industriell köpare före gruvstart till ett värde som innebär en substantiell värdeökning för aktieägarna. Utöver detta strävar bolaget att bygga en bred portfölj med förstklassiga projekt inom basmetaller varav flera har potential att leda till igångsättning av gruvverksamhet.

Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa och är positionerat för att dra nytta av den gröna omställningen och regulatoriska medvindar.

Nedan är en video där VD Peter Hjorth presenterar verksamheten i samband med att bolaget just nu gör en företrädesemission på 26,5 miljoner kronor.

Continue Reading

Nyheter

Fortum och Outokumpu inleder samarbete kring SMR för att titta på möjligheterna att minska stålindustrins koldioxidutsläpp

Published

on

Fortum, som är ett ledande nordiskt företag inom fossilfri energi, och Outokumpu, som är en global aktör inom hållbart tillverkat rostfritt stål, har signerat ett samarbetsavtal om ny småskalig kärnkraft, SMR, i syfte att minska utsläppen av CO2 från Outokumpus ståltillverkning.

För en framgångsrik omställning är det nödvändigt att storskaligt fasa ur de fossila bränslena ur industri- och transportsektorn. Det är en central del av Fortums strategi. Det gör vi genom bland annat i samarbete med våra partners kring fossilfria lösningar. Syftet med samarbetsavtalet är att bedöma möjligheterna att bygga ny småskalig kärnkraft i Finland. En möjlig placering för SMR är nära Outokumpus största stålverk i Torneåregionen. I det första skedet är målsättningen att identifiera möjliga affärsmodeller och tekniska lösningar för den fortsatta utvecklingen. Eventuella investeringsbeslut fattas i ett senare skede.       

– Ska Europa klara utsläppsmålen måste industrins utsläpp reduceras kraftigt ned mot netto-noll, något som förutsätter stora mängder fossilfri el. Norden har goda förutsättningar med sin tillgång till fossilfri el och konkurrenskraftiga priser. Fortum är idag ett av få europeiska energiföretag som redan nu tillförlitligt kan leverera stora mängder fossilfri el till sina kunder. Behovet de kommande decennierna växa mycket och jag är glad för att vi tillsammans med Outokumpu, som är en föregångare inom stålindustrin, kan kartlägga möjligheterna för små modulär kärnkraft i Norden, säger Fortums VD och koncernchef Markus Rauramo.

– Vi ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Att titta på framväxande teknologier, såsom SMR, i vår energiförsörjning, är ett naturligt steg i vår ambition att minska CO2-utsläppen. Förutom vind-, sol- och vattenkraft behöver energiintensiva industrier och hela samhället en stabil och koldioxidfri elproduktion. Idag är kärnkraft det enda alternativet för detta. Därför är vi glada över att utforska möjligheterna som små modulära reaktorer erbjuder tillsammans med Fortum, som en del av vår hållbarhetsresa, säger Heikki Malinen, VD och koncernchef, Outokumpu.

Samarbetsavtalet är en del av Fortums förstudie gällande möjligheterna för ny kärnkraft i Norden. Förstudien inleddes i november 2022. Inom ramen för den tvååriga studien gör Fortum en omfattande undersökning av de ekonomiska, teknologiska, samhälleliga, politiska och lagstiftningsmässiga kriterierna för byggande av både småskaliga och större kärnanläggningar i Finland och Sverige. Fortum tittar även på olika former av nya partnerskap och affärsmodeller för att realisera ny kärnkraft. Som en del av förstudien har Fortum, utöver överenskommelsen med Outokumpu, även träffat samarbetsavtal med brittiska Rolls-Royce SMR, franska EDF, svenska Kärnfull Next och finländska kraft- och fjärrvärmebolaget Helen.

Continue Reading

Populära