Connect with us

Nyheter

Kalifornien – En boom av skifferolja?

Published

on

Pengar i form av dollar-sedlar

Pengar i form av dollar-sedlarKalifornien är en av de största delstaterna i USA (tredje största till ytan och störst räknat i antal invånare), men också en delstat som balanserat på den ekonomiska ruinens brant.

Men nu börjar förhoppningarna att bubbla. Det kan nämligen finnas 15 miljarder fat av skifferolja (shale oil) i marken. Det är fyra gånger mer olja än i det enorma Bakken-fältet i USA.

Kalifornien har tidigare i historien upplevt en oljeboom. Men nu visar det sig att längre ner i marken, under den traditionella oljan, finns enorma reserver av skifferolja. Olja som kan kommas åt genom tekniker som fracking och horisontell borrning.

Intresset börjar nu ta fart. Licensrättigheterna för att prospektera på delstatens mark har stigit i pris, från 2 dollar per acre på 90-talet till 500 dollar nu. Men det är långt i från klart att det går att få upp oljan på ett ekonomiskt sätt. Kalifornien ligger där två av jordklotets tektoniska kontinentalplattor möts, vilket gjort att berggrunden på det djupet är veckad. Kaliforniens invånare förväntas också protestera mer mot utvinningen än befolkningen i andra delar av USA, vilket leder till ökad ekonomisk osäkerhet. Men de som är ansvariga för delstatens ekonomi har redan anledning att vara glada, även om produktion ligger i en osäker framtid så kommer pengar in i form av licensrättigheter och årliga avgifter på dessa.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Claes

  3 mars, 2013 at 01:10

  Roligt att den enorma mängd skifferolja man nu har hittat finns på samma ställe som den vanliga oljan fanns. Undrar om det är likadant på fler ställen i USA och världen.

 2. Anders

  2 maj, 2013 at 06:37

  Det finns dock de som synar hela grejen, ibland vet man inte vad man ska tro…

  Hittade tex denna blogg, killen verkar ha koll:
  http://peakenergi.wordpress.com/2013/04/24/13/
  http://peakenergi.wordpress.com/2013/04/25/skifferolja-eller-oljeskiffer/

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *