Nyheter

Soros säljer sitt guld, en köpsignal?

Publicerat

den

George Soros har sålt hälften av sitt guld baserat på den balansräkning som Soros Fund Management (SFM) har lämnat in till amerikanska myndigheter i form av en så kallad 13-F Filling. Innehavet av andelar i ETF-fonden SPDR Gold Trust (GLD) har minskat från 1.320.400 andelar till 600.000 andelar under det senaste kvartalet. Dessutom minskade SFM även sina positioner i många andra guldrelaterade värdepapper som till exempel GDX, NovaGold (NG), iShares Gold Trust (IAU), Kinross Gold (KGC) och Hecla Mining (HL).

Är det dags för en ännu större nedgång i guldmarknaden? Har GLD gjort sitt? Vi har redan tidigare skrivit om att många amerikanska investerare viktar om från just guld och ETF-fonden GLD till andra typer av råvarurelaterade investeringar. Guldet behöver behöver inte ha gjort sitt, men när en investerare som George Soros, känd för sin expertis på valutamarknaderna, omvärderar sin syn på en specifik tillgång kan det vara värt att uppmärksamma detta och ompröva anledningen till att en investering har gjorts i denna tillgång.

Är botten nådd på guldmarknaden?

I det här fallet kan det emellertid, tillsammans med en rad andra indikatorer, vara så att Soros försäljning visar på en botten av fallet på guldmarknaden. En annan signal är den stora korta (blankade) positionen guld hos förvaltare som finns att ta del av i den senaste COTS-rapporten. För en contrarian trader kan detta tyda på ett köpläge.

Skälet till detta är bland annat relaterat till tidpunkten för inlämnandet av dessa 13-F. Dessa 13-F visar hur positionerna såg ut vid utgången av det förra kvartalet, vilket betyder att försäljningarna redan har skett. Soros andelar i SPDR Gold Trust och de olika företagen är redan sålda, och både dessa och guldpriset har redan fallit – så är det verkligen dags att sälja nu?

Ett annat skäl, förmodligen det mest övertygande, är att detta inte är den första gången som Soros Fund Management kraftigt minskat sin exponering gentemot guldmarknaden för att se hur guldpriset ökat kraftigt i anslutning till att detta blivit känt.

Under 2011 framkom nästan exakt samma rubriker när SFM lämnade in sin 13-F till slutet av första kvartalet.

Vid en direkt jämförelse går det att se att den försäljning som SFM gjorde under Q1 2011 var betydligt större i fråga om både antal andelar och andel av fondens totala exponering. I själva verket var den 13-F-rapportering som Soros Fund Management gjorde under 2011 betydligt mer baissartad än den som nu gjorts. Efter 13-F-rapporteringen för Q1 2011 köpte sedan SFM över en miljon tvåhundratusen andelar i GLD vilket visar att Soros Fund Management kan ändra sin syn på guld över tiden.

Vad skedde med guldpriset efter Soros försäljning 2011?

I slutet av Q1 2011 låg guldpriset på drygt 1.400 USD per troy ounce efter att ha handlats i en kanal mellan 1.300 och 1.400 USD per troy ounce under hela kvartalet. Som de flesta som följer guldpriset vet så var det under det kommande kvartalet som guldpriset fick sitt utbrott och sedan noterades till sitt all-time-high på över 1.900 USD per troy ounce under Q3 2011. Att guldpriset steg med så pass mycket som 30 procent på bara ett halvår kan knappast ha gjort förvaltarna på SFM särskilt lyckliga.

Slutsats

Medias förklaringar med stora rubriker i vilka det framgår att guldets uppgång är över kan mycket väl komma att visa sig vara för tidiga. De 13-F-rapporter som har lämnats av Soros Fund Management och andra större investerare och förvaltare, vilka visar på minskade positioner i guld, är knappast ett tillförlitligt sätt att förutsäga det framtida guldpriset, särskilt inte eftersom dessa investerare och förvaltare många gånger har tvingats köpa tillbaka sitt guld till högre priser.

Det kan således vara en signal om att vi ser en i alla fall kortsiktig botten i guldpriset eftersom så pass många förvaltare sålt av sina innehav och försvunnit från marknaden. Dessutom bör en investerare komma ihåg att när en större fond säljer så sätts pengarna i arbete på en annan del av marknaden. Det är således fullt möjligt att dessa aktörer flyttat sina pengar från guldmarknaden till aktiemarknaden som rusat under årets första månader, men också att tidpunkten för när de åter går in på guldmarknaden närmar sig.

Ingen överraskning för den som följt Soros

I november 2012 kommunicerade George Soros sin syn på guldmarknaden och redan då framgick det att Soros hade en negativ syn på guld.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version