Följ oss

Nyheter

Soros köper guld igen

Publicerat

den

Rapporter om att John Paulson har behållit sitt guldinnehav det senaste kvartalet och att George Soros tog en lång position i guldaktier, via Market Vectors Gold Miners ETF (GDX), var positiva nyheter för amerikanska guldinvesterare. I augusti vägde dessa herrars beslut tungt. Om de är respresentativa för andra amerikanska guldinvesterare kan vi antagligen förvänta oss att utflödet från guldmarknaden kommer att upphöra.

Den stora nyheten för finansmarknaderna är att Janet Yellen bekräftade att hon kommer att fortsätta FEDs stimulansprogram så länge som den ekonomiska återhämtningen i USA visar fortsatta tecken på att vara bräcklig. Här kommer fokus fortsatt att vara på att expansion av penningmängden, som kommer att vara till nackdel för värdet på dollarn. Detta är positivt för guldet och kan förklara både Paulsons och Soros syn på guld.

Det kan emellertid vara värt att stå tillbaka och se vad som händer samt att ta i beaktande den räntesänkning som vi såg i Euroområdet förra veckan. Addera sedan tappet i den ekonomiska tillväxten i Japan där ekonomin har stimulerats massivt så framträder en bild av hur marknaden oroar sig för deflation. Flera av de aktörer vi talat med är av den åsikten att deflation kan utgöra det största hotet mot den utvecklade världens ekonomier eftersom dessa länder under de senaste åren valt att fokusera på ekonomisk tillväxt och inte tagit hotet om deflation i beaktande. Den som väljer att placera sitt kapital i guld har fördel av både inflation och av deflation.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära