Nyheter
Skapa din egen guldreserv

Av tradition har så har vi låtit banken ta hand om våra värdesaker i form av kontanter, men också i form av smycken, värdepapper, viktiga dokument och andra värdeföremål som ofta förvarats i bankfack. I takt med att antalet bankkontor minskar och ”effektiviseras”, bland annat genom att kontanthanteringen tas bort har även antalet bankfack minskat. Bankerna vill inte dras med dyra kostnader med att bygga bankfack då de flyttar. Bankfack finns numera endast i de stora bankerna. Eftersom antalet bankfack minskar leder detta till att fler och fler måste förvara värdesakerna i hemmet istället, i till exempel väggfasta vapen- eller kassaskåp.
Det är emellertid få av oss som har möjlighet att köpa ett kassaskåp och gjuta in det i väggen hemma i källaren även om det är en utmärkt lösning vid till exempel en semesterresa eftersom det kan vara riskabelt att förvara värdesaker hemma när man själv är bortrest eller på arbetet. Såväl inbrott som eldsvådor kan leda till stora problem för den som tidigare kunde förlita sig på banken.
Experterna säger att kontanter alltid skall sättas in på ett konto hos banken eftersom försäkringar sällan täcker högre belopp. Smycken bör värderas och fotograferas för att på detta sätt underlätta om olyckan är framme. Värdepapper finns knappt i fysisk form mer, utan förekommer oftast som digitala siffror på ett konto hos antingen banken eller hos Euroclear, det som förr hette VPC eller Värdepapperscentralen.
Bankfack inte längre något bra alternativ
Bankföreningen har sedan något år tillbaka förbjudit förvaring av kontanter i bankfack. Hur bullion-mynt uppfattas av bankerna är osäkert, men sådana är ju lagliga betalningsmedel i de länder som de har getts ut i. Att de sedan ytterst sällan används som sådana är en annan sak.
Nu visar det sig emellertid att detta med att förvara värdeföremål i sitt bankfack är ett problem. Flera banker har nämligen i tysthet infört restriktioner och begränsningar på hur pass värdefulla saker som får placeras i dessa bankfack.
En kund har av sin bank fått ett skriftligt besked avseende det maximala ersättningsbeloppet vid skada eller förlust av egendom i facket. Det visar sig ligga på 10 basbelopp, cirka 430.000 kronor vilket med dagens pris motsvarar cirka 1,2 kilogram guld. Allt över detta är således oförsäkrat.
Nedanstående rader kommer från ett avtal avseende bankfack som en av de större bankerna använder sig.
”Om föremål som förvaras i ett fack skadas eller förkommer på grund av brand, vatten, gas eller stöld förövad genom inbrott i facket, svarar banken för skadan, såvida den inte visar att den har vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra förlusten eller skadan.
Banken är inte skyldig att ersätta fackinnehavaren för en skada som beror av svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighets beslut eller åtgärd, krigshändelse, strejk, lockout, blockad, bojkott eller annan liknande omständighet. Detta gäller även om banken själv är föremål för eller vidtar åtgärd i samband med strejk, lockout, blockad eller bojkott.
Banken är inte skyldig att ersätta fackinnehavaren för en skada som uppkommit av annan orsak, om den förfarit med normal aktsamhet.
Banken är i intet fall ansvarig för indirekt skada.”
Sanningen är att innehållet i bankfacket i princip aldrig är försäkrat, då banken rimligtvis i de allra flesta fall kan hävda att den vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra skada eller förlust. Det går rimligtvis att komma runt detta genom att ha flera bankfack, i olika banker, men det är ännu en orsak till att leta efter andra alternativ.
Guldcentralen erbjuder en lösning
Guldcentralen har från och med april 2012 lanserat en ny tjänst! På sin hemsida har Guldcentralen aktiverat sin nya knapp Guldköp med förvaring.
Guldcentralen kan nu erbjuda guldköp med förvaring i Sverige hos tredje part. Guldet köps i jämna poster om 10 kilo fördelat på 10 x 1000 gram UBS nypräglade guldtackor. Posten förvaras sedan hos tredje part, LOOMIS Sverige AB.
Kontakta Michel Rufli på Guldcentralen AB för att ta del av villkor, prisbild och upplägg för denna produkt. Första årets förvaring ingår i priset när ni köper guldtackorna. Hör av er till Guldcentralen på 08-410 515 90 eller via mail, mr@guldcentralen.se för mer information.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys2 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld