Följ oss

Nyheter

Skapa din egen guldreserv

Publicerat

den

Guldcentralen - Guld för investerare

Guldcentralen erbjuder fysiskt guld i valvAv tradition har så har vi låtit banken ta hand om våra värdesaker i form av kontanter, men också i form av smycken, värdepapper, viktiga dokument och andra värdeföremål som ofta förvarats i bankfack. I takt med att antalet bankkontor minskar och ”effektiviseras”, bland annat genom att kontanthanteringen tas bort har även antalet bankfack minskat. Bankerna vill inte dras med dyra kostnader med att bygga bankfack då de flyttar. Bankfack finns numera endast i de stora bankerna. Eftersom antalet bankfack minskar leder detta till att fler och fler måste förvara värdesakerna i hemmet istället, i till exempel väggfasta vapen- eller kassaskåp.

Det är emellertid få av oss som har möjlighet att köpa ett kassaskåp och gjuta in det i väggen hemma i källaren även om det är en utmärkt lösning vid till exempel en semesterresa eftersom det kan vara riskabelt att förvara värdesaker hemma när man själv är bortrest eller på arbetet. Såväl inbrott som eldsvådor kan leda till stora problem för den som tidigare kunde förlita sig på banken.

Experterna säger att kontanter alltid skall sättas in på ett konto hos banken eftersom försäkringar sällan täcker högre belopp. Smycken bör värderas och fotograferas för att på detta sätt underlätta om olyckan är framme. Värdepapper finns knappt i fysisk form mer, utan förekommer oftast som digitala siffror på ett konto hos antingen banken eller hos Euroclear, det som förr hette VPC eller Värdepapperscentralen.

Bankfack inte längre något bra alternativ

Bankföreningen har sedan något år tillbaka förbjudit förvaring av kontanter i bankfack. Hur bullion-mynt uppfattas av bankerna är osäkert, men sådana är ju lagliga betalningsmedel i de länder som de har getts ut i. Att de sedan ytterst sällan används som sådana är en annan sak.

Nu visar det sig emellertid att detta med att förvara värdeföremål i sitt bankfack är ett problem. Flera banker har nämligen i tysthet infört restriktioner och begränsningar på hur pass värdefulla saker som får placeras i dessa bankfack.

En kund har av sin bank fått ett skriftligt besked avseende det maximala ersättningsbeloppet vid skada eller förlust av egendom i facket. Det visar sig ligga på 10 basbelopp, cirka 430.000 kronor vilket med dagens pris motsvarar cirka 1,2 kilogram guld. Allt över detta är således oförsäkrat.
Nedanstående rader kommer från ett avtal avseende bankfack som en av de större bankerna använder sig.

”Om föremål som förvaras i ett fack skadas eller förkommer på grund av brand, vatten, gas eller stöld förövad genom inbrott i facket, svarar banken för skadan, såvida den inte visar att den har vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra förlusten eller skadan.

Banken är inte skyldig att ersätta fackinnehavaren för en skada som beror av svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighets beslut eller åtgärd, krigshändelse, strejk, lockout, blockad, bojkott eller annan liknande omständighet. Detta gäller även om banken själv är föremål för eller vidtar åtgärd i samband med strejk, lockout, blockad eller bojkott.

Banken är inte skyldig att ersätta fackinnehavaren för en skada som uppkommit av annan orsak, om den förfarit med normal aktsamhet.

Banken är i intet fall ansvarig för indirekt skada.”

Sanningen är att innehållet i bankfacket i princip aldrig är försäkrat, då banken rimligtvis i de allra flesta fall kan hävda att den vidtagit alla rimliga åtgärder för att förhindra skada eller förlust. Det går rimligtvis att komma runt detta genom att ha flera bankfack, i olika banker, men det är ännu en orsak till att leta efter andra alternativ.

Guldcentralen erbjuder en lösning

Guldcentralen har från och med april 2012 lanserat en ny tjänst! På sin hemsida har Guldcentralen aktiverat sin nya knapp Guldköp med förvaring.

Guldcentralen kan nu erbjuda guldköp med förvaring i Sverige hos tredje part. Guldet köps i jämna poster om 10 kilo fördelat på 10 x 1000 gram UBS nypräglade guldtackor. Posten förvaras sedan hos tredje part, LOOMIS Sverige AB.

Kontakta Michel Rufli på Guldcentralen AB för att ta del av villkor, prisbild och upplägg för denna produkt. Första årets förvaring ingår i priset när ni köper guldtackorna. Hör av er till Guldcentralen på 08-410 515 90 eller via mail, mr@guldcentralen.se för mer information.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära