Analys
SEB – Råvarukommentarer, 21 september 2012
Sammanfattning av rekommendationer
Summan av resultatet blev en liten förlust i veckan på -1%. Vi börjar bli något mer positiva till el jämfört med förra veckan. Efter rekylen i oljepriset är vi positiva till den också. Jordbruksprodukterna har successivt glidit över från köp- till neutral och nu sälj på majs. Möjligtvis kan det komma en rekyl upp på majs, vilket då blir ett säljtillfälle. För ädelmetaller är vi positiva. De gynnas på ett uppenbart sätt av monetär stimulans (“utan begränsning”) i USA, i Europa och i Japan.
Råolja – Brent
Brentkontraktet har, under en månads tid, fram till i måndags, handlats mellan 112 och 117 usd. Trots massiva stimulanser från FED och framgångarna i det europeiska arbetet mot en bankunion, har inte oljemarknaden lyckats bryta ur intervallet. Stundtals sökte sig priset ovan 117 men trycktes genast ned igen.
Vi har under en tid ansett att råoljan varit för högt prissatt. Det som mest drivit priset högre är utbudsstörningar i Nordsjön, stormen Isaac samt geopolitisk oro i Mellanöstern med sanktionerna mot Iran som största bidragare. Nu senast har ny oro tillkommit med de starka reaktionerna på Mohammed filmen. Samtidigt har Saudiarabien och bland annat Irak, producerat olja som mer än väl kompenserat bortfallet från Iran.
I förra veckan var all fokus på Federal Reserve, som också levererade, i linje med- eller mer än vad marknaden förväntat sig. Många tillgångsslag, inte minst metaller gick mycket starkt, både inför och efter FED beskedet. Oljan däremot var mer återhållen. Visserligen handlade man i en den övre delen av intervallet.
Därefter har dramatiken varit mycket stor. Det började med att amerikansk WTI olja på bara några minuter föll handlöst med 3-4 usd under extremt hög omsättning, se graf nedan. Teorierna kring vad som skedde är många, bland annat anges robothandel, ”fat fingers” och optionslösen som möjliga utlösande faktorer. Nymex ska ha inlett en undersökning. När den värsta röken lagt sig, så verkar det ändå som att även uttalanden och åtgärder från Saudiarabien, vilken länge agerat och argumenterat för lägre pris bidragit samt att marknaden, länge, faktiskt, negligerat negativ information. Kinesisk statistik visar bland annat på en svag utveckling i världens fabrik. I onsdags tilltog fallet då amerikansk oljelagerstatistik visade en mycket stor uppgång, +8.5 miljoner fat (mot förväntade +1.0) för råolja. Brent föll ned mot 107 men har sedan dess återhämtats och noteras senast på 109 usd.
I nuläget förhåller vi oss neutral men ser nivåer kring 105 USD som en mycket attraktiv nivå för en lång position.
Elektricitet
Elmarknaden har fortsatt nedåt och vi börjar närma oss nivåer för att börja bygga längd. Q1-13 terminen är senast omsatt på 40.70 EUR/MWh (tidigare kommunicerad target-nivå 40.00). Nedsidan börjar bli begränsad och vi står beredda på att köpa.
Väderprognoserna indikerar nu kallare och torrare väder och marginalkostnaden för koleldad elproduktion (MC kol), se graf nedan, vilken är en mycket viktig prisinput för de längre terminerna, har planat ut.
Just väderskifte och uppgång i MC kol är två viktiga ”triggers” för en prisuppgång. Q1-13 terminen på börsen har ännu inte stigit eller ens planat ut. Oftast brukar marknaden vara mycket snabb att ta till sig förändringar som dessa men än så länge är reaktionen väldigt försiktig. Vi räknar ändå med att uppsidan kan komma att bli explosiv, om än kanske kortvarig, varför en eventuell vinst bör tas hem relativt snabbt. En återgång till våtare/varmare väder kommer resultera i snabb korrektion ned igen. Brott av 40.00 nivån kan också öppna upp för större prisfall.
Vi håller fortsatt en neutral rekommendation men gör oss beredda att köpa.
Guld och Silver
Efter den initiala reaktionen efter FED har guld och silver inte orkat klättra vidare. Många aktörer som köpt på förväntningar om ytterligare stimulanser har legat beredda att ta hem vinster. Det gamla ordspråket ”buy the rumour and sell the fact” verkar gälla den har veckan. Undertonen är ändå stark och rekylerna endast marginella. Vi bedömer att priserna har fortsatt mer att ge med nivån $1800 inom räckhåll för guld (spot i London handlas kring $1862 i skrivandes stund). En tänkbar strategi (för den som inte redan köpt) är att bevaka den tidigare högsta nivån $1780 och agera på ett genombrott. Scenariot är likartat för silver med rekommenderad bevakning av förra veckans toppnivå på $35/oz ($34,50 i skrivandes stund).
Nedan ser vi kursdiagrammet för guld i dollar per troy ounce.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce.
Platina
Nyheten att Strejken vid Lonmins gruva i Sydafrika avblåstes i början av veckan ledde till en massiv våg av vinsthemtagningar i platina. Priset har rekylerat ner ca 6 % sen toppen i förra veckan – detta efter en oavbruten uppgång sen mitten av augusti med mer än 20 % över perioden. Vi bedömer dagens nivå, strax över $1600, som klart köpvärd. Oroligheterna i Sydafrika, som står för 75 % av världsutbudet, är inte över, och strejkhoten hänger över fler gruvor efter Lonmins uppgörelse. Gruvorna har redan lönsamhetsproblem (går med förlust) och risken för fortsatt minskat utbud i landet är stor. Vi ser den här rekylen som ett köptillfälle.
Nedan ser vi priset på guld dividerat med priset på platina. Vi ser att guld har utvecklats sämre än platina sedan mitten av augusti. Tekniskt ser den här trenden stark ut och har potential att gå från 1.05 till 1, dvs en outperformance på ytterligare 5% till platinas fördel. Det mesta av rörelsen från 1.15 är dock avklarad och platina har inte lång tid kvar att vara vår favorit bland ädelmetallerna.
Koppar
Effekten av FED:s penningpolitiska stimulanspaket slog igenom fullt ut förra fredagen med kraftiga prisuppgångar för både bas- och ädelmetaller. Veckan stängde på toppnivåer över hela linjen.
Efter en helg med eftertänksamhet och i viss mån ett uppvaknande med en industriell aktivitet globalt, som faktiskt är under avmattning, var stämningsläget mer avvaktande under denna vecka. Bank of Japan följde upp med ett paket natten mellan tisdag och onsdag, vilket ingav visst mod igen. Oljemarknaden har förbryllat många aktörer och går mot strömmen. Måndagskvällens något oförklarliga ras (oljan föll 4 % inom loppet av ett par minuter), följdes upp av ett kraftigt prisfall på onsdagskvällen, bl.a. efter större lagerökningar i USA än väntat. Oljefallet spred sig till metallerna som dessutom tappade mark efter en svag inköpschefsindex från Kina.
Priserna har nu överlag kommit tillbaka 1-4 % efter uppgångar i storleksordningen 10 % de senaste två veckorna. Undertonen är fortsatt stark med stöd av stimulanser. Nu måste den verkliga fysiska efterfrågan också komma ifatt. Än så länge är det lite tveksamt och marknaden kommer stå och väga för och emot de närmsta dagarna. Koppar är faktiskt upp sedan förra brevet och handlas idag torsdag till $8278 ($3,75(Lbs).
Toppnoteringen förra fredagen noterades till $8422. Marknaden har således endast fallit marginellt. Vi bedömer att finansiella aktörer som tidigare spekulerat i nedgång, nu har återköpt positioner. Tekniska fonder har börjat gå långa.
Industrin är än så länge avvaktande och brottas med en prisuppgång som inte riktigt speglar den
fundamentala situationen, och i många fall överstiger lagda budgetnivåer. Frågan är när (och om) industrin tvingas ”bita i det sura äpplet” och täcka in framtida behov. Centralbankerna visar att de menar allvar och stimulanserna fortsätter. Aktörerna väntar på mer från Kina. Mycket talar för en fortsatt stark trend i nästa vecka med test av nivåer upp mot $8500.
Vi väljer att på kort sikt rekommendera en lång position i koppar.
Kaffe
Kaffepriset har fortsatt att falla vilket till största del beror på att världens största kaffeproducent Brasilien har valt att gradvis sälja landets överskott av kaffe efter den senaste tidens prisuppgång. Som världens största kaffeodlande land står Brasilien för hela 25 procent av världens kaffeproduktion och ungefär 80 procent av landets produktion utgörs av arabicabönan.
Enligt Agriculture Ministry i Brasilien förväntas årets skörd motsvara 50,5 miljoner bags jämfört med 43,5 miljoner bags för samma period föregående år, en bag kaffe motsvarar cirka 60 kg. Skörden i Brasilien sträcker sig från april till september. En ökad export från Brasilien som en följd av försvagningen av landets valuta har bidragit till det lägre priset. Den ekonomiska osäkerhet som råder globalt väger också tungt på kaffemarknaden.
Socker
Priset på socker har fallit 3 procent under veckan som gått och handlar nu strax över 20 US cents per pound.
Som vi nämnt ovan så förväntas El Niño bli mild och således inte att medföra större produktionsstörningar i sockerproducerande länder. Terminskontrakt på socker i New York föll till tvåårslägsta efter att torrt väder och lagom mycket regn i Brasilien, världens största sockerproducent, gynnat utvinning av socker från sockerrör. Monsunregn i Indien, världens andra största sockerproducent, ökade förväntningarna på kommande skörd. Den förväntade utbudsökning har pressat ned priset på socker. Förra årets rekordhöga priser ledde till att Kina kraftigt ökade sockerproduktionen. Landet är världens största sockerimportör men kommer efter årets förväntade rekordskörd att minska importen och istället bli en nettoexportör. Sockerskörden i Kina inleds under oktober månad.
För 2012/13 spår International Sugar Organization ett globalt utbudsöverskott på 5,9 miljoner ton, något som begränsar uppsidepotentialen på socker.
Kakao
Kakaopriset fortsatte att falla efter förväntat regn i Elfenbenskusten och Ghana, världens största kakaoproducenter, vilket ökat förhoppningarna om skörden. Väderutsikterna i länderna de närmaste månaderna är avgörande för prisutvecklingen. Historiskt ser vi höga priser och stora investeringar har gjorts i Ghana vilket kan begränsa uppsidan.
Kakaomarknaden är en mycket oförutsägbar och känslig marknad där åtskilliga faktorer påverkar priset.
Flera av de kakaoproducerande länderna lider av inhemska oroligheter och det krävs stora investeringar och långsiktighet för att ett kakaoträd ska bära frukt. Produktionen är ofta kantad av protester och strejker om bättre arbetsförhållanden och träden är dessutom känsliga för sjukdomar.
Kakaopriset finner visst stöd från de diskussioner som förs mellan IMF och Elfenbenskustens Coffee and Cocoa Council, där det råder viss oenighet kring frakt av kakao. Exportörer som köpt kakao på landets elektroniska börs är inte säkra på att de verkligen får kakaon levererad.
Vi väljer att vara neutrala i kakao till nästa vecka.
Politik på agrimarknaden
Frankrike har kallat till ett krismöte med G20’s jordbruksministrar i mitten av oktober i Rom på för att diskutera hur man ska kunna bromsa de kraftiga prissvängningarna i spannmålsmarknaden, efter att årets torka och rekordhöga priser har skapat nya farhågor om en global matkris. Uttalandet kom efter samtal mellan Frankrikes president Francois Hollande och Jose Graziano da Silva, generaldirektör för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO). Flera förslag har lagts fram under de senaste dagarna, bland annat utveckling av strategiska lager och ett stopp i expanderingen av biobränsle som tillverkas av matgrödor.
För spannmål och övriga jordbruksprodukter hänvisas till gårdagens nyhetsbrev om jordruksprodukter.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: Tight here and now
Brent crude prices have risen by USD 2.75 per barrel (3.7%) since the start of the week, now trading at USD 74.5 per barrel. This price jump follows significant macroeconomic developments, most notably the Federal Reserve’s decision to implement a “larger” rate cut of 0.50 percentage points, bringing the target range to 4.75-5.00%. The move, driven by progress in managing inflation, reflects the Fed’s shift in focus towards supporting the labor market and the broader economy. Initially, the announcement led to market optimism, boosting stock prices and weakening the US dollar. However, equity markets quickly reversed as concerns grew that the aggressive cut might signal deeper economic issues.
In the oil market, the softer monetary policy outlook has fostered expectations of stronger future demand, supporting a more likely bullish outlook for crude prices further out. Despite this, speculative positions remain heavily short, particularly amid ongoing worries about China’s economic recovery, as highlighted in recent comments. Still, there are near-term signals of increased Chinese crude purchases, helping to mitigate some of the market’s demand-related concerns.
On the supply side, US commercial crude oil inventories decreased by 1.6 million barrels last week, defying the API’s forecast of a 2-million-barrel increase (see page 12 attached). Gasoline and distillate inventories saw minimal changes, underscoring the persistent market tightness. OPEC+, led by Saudi Arabia, continues to play a pivotal role in stabilizing prices through prolonged production cuts, maintaining discipline (so far) in the wake of uncertainty around global demand. Despite tightness in the short term, broader demand fears, especially regarding China, are limiting more significant price increases.
Beyond inventory draws and the Fed’s double rate cut, escalating tensions in the Middle East have also contributed to the recent uptick in the oil price. Israel’s defense minister declared a “new phase” in its regional conflict, sparking concerns of a broader confrontation that could potentially involve Iran, a key OPEC producer.
Despite the recent price gains, Brent crude is still on track for its largest quarterly loss of the year, driven by China’s slowdown and ample global supply. Data from the DOE highlighted weaker demand for diesel (down 0.9% year-on-year) and jet fuel (down 1.4% year-on-year), while gasoline demand saw a slight 1.1% uptick but remained below 9 million barrels per day. However, shrinking US inventories are expected to support further price increases. Crude inventories at the Cushing, Oklahoma, in particular, are well below (!!) the five-year seasonal average, nearing critical low levels.
Analys
Crude oil: It’s all about macro
Brent crude prices have surged by USD 4.5 per barrel, or 6.2%, from last week’s low, now trading at USD 73.2 per barrel. The U.S. two-year yield has dropped to its lowest level since September 2022, while the dollar has weakened significantly due to rising expectations of lower interest rates. Yesterday, the S&P rose by 0.3%, while the Nasdaq fell by 0.5%. A weaker dollar boosted Asian currencies this morning, and heightened expectations of a rate hike in Japan contributed to a 1.8% drop in the Nikkei, driven by a stronger yen.
The recent rally in crude prices is underpinned by several factors, with macroeconomic signals weighing heavily on demand outlooks. A key driver is speculation that the Federal Reserve may implement a double interest rate cut tomorrow. While the Fed’s guidance has been vague, most analysts anticipate a 25 basis points cut, but markets are leaning toward the possibility of a 50 basis points cut. Significant volatility in FX markets is expected. Regardless of the size of the cut, looser monetary policy could stimulate energy demand, leading to a more bullish outlook for oil further along the curve.
In addition, China is showing stronger indications of increasing crude oil and product purchases at current price levels. Net crude and product imports in China rose by 20% month-on-month in August, though they remain 2.2% lower year-on-year in barrels per day. While still below last year’s levels, this uptick has eased concerns of a sharp decline in Chinese demand. Supporting this trend, higher dirty freight rates from the Middle East to China suggest the country is buying more crude as prices have pulled back.
Despite this, bearish sentiment remains in the market, particularly due to record-high speculative short positions driven by concerns about long-term demand, especially from China. This dynamic has resulted in oil prices behaving more like equities, with market participants pricing in future demand fears. However, the market remains tight in the short term, as evidenced by low U.S. crude inventories and continued OPEC+ production cuts. OPEC+, led by Saudi Arabia, has maintained its cuts in response to lower prices, supporting oil prices below USD 75 per barrel.
U.S. crude inventories have consistently drawn down, and OPEC+ continues to withhold significant supply from the market. Under normal circumstances, this would support higher prices, but ongoing concerns about future demand are keeping prices suppressed for now.
Analys
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
Brent crude prices have risen by USD 2.8 per barrel as of yesterday and this morning, currently trading at USD 71.8 per barrel. This is despite U.S. inventory data showing a notable build in both commercial crude and product inventories, typically a bearish signal for the market (details below).
The recent price recovery is unlikely driven by these inventory figures. Instead, it appears to be a response to OPEC+ signaling its intention to intervene if Brent crude prices fall below USD 75 per barrel (take time for the market to fully react). This was made clear last week when the group adjusted its production plans, delaying increases. Such action offers substantial downside protection, limiting further declines.
Over the past few weeks, Brent crude experienced a sharp sell-off, hitting a low of USD 67.7 per barrel on Tuesday. This decline was largely driven by demand concerns stemming from weak economic data in both China and the U.S.
While macroeconomic data for both nations remains sluggish, U.S. consumer spending has held up. For instance, the U.S. ISM non-manufacturing PMI for August showed the services sector expanding for a second consecutive month, recording 51.5 versus the expected 51.3. Although the U.S. economy is clearly decelerating – contributing to bearish market sentiment – the most recent jobs report saw the unemployment rate fall back to 4.2%. As a result, the anticipated Federal Reserve rate cut next week is expected to be 25 basis points, rather than the widely discussed 50 basis points.
Fundamental concerns persist. A ”soft landing” for the U.S. economy seems increasingly plausible, and China’s oil imports appear to be rising as current price levels attract more buying interest. This is reflected in higher VLCC freight rates from the Middle East to China.
As such, there are supporting factors that may limit further price declines, with the potential for prices to recover from here. For more details, read yesterday’s crude oil comment.
U.S. commercial crude oil inventories (excluding the Strategic Petroleum Reserve) increased by 0.8 million barrels last week, bringing the total to 419.1 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year. This build occurred despite U.S. refineries processing 16.8 million barrels per day (bpd), a decrease of 141,000 bpd from the prior week. Refineries were operating at 92.8% capacity.
In addition, U.S. crude oil imports averaged 6.9 million bpd, an increase of 1.1 million bpd compared to the previous week. However, over the last four weeks, imports averaged 6.5 million bpd, down 7.3% from the same period last year.
For refined products, motor gasoline inventories increased by 2.3 million barrels, although they remain 1% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories also rose by 2.3 million barrels but are still 8% below the five-year average.
Overall, total commercial petroleum inventories increased by 9.0 million barrels last week.
On the demand side, total products supplied over the last four weeks averaged 20.5 million bpd, representing a 2.2% decrease compared to the same period last year. Motor gasoline product supplied averaged 9.0 million bpd, up 0.9% year-over-year, while distillate fuel product supplied averaged 3.7 million bpd, down 0.2%. Jet fuel demand fell by 2.3% compared to the same period last year.
Despite the increase in U.S. inventories, overall levels remain relatively low, which could become a key factor in shifting market sentiment and driving prices higher.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft