Analys
SEB Jordbruksprodukter, 16 augusti 2012
Fredagens WASDE-rapport var ”OK” för vete och sojabönor, men USDA:s prognos för utbud och efterfrågan i majs visar rekordlåga lager och vi tror inte att man tagit hänsyn till de produktionsbortfall som kunnat tas hänsyn till. Priset måste ransonera konsumtionen mycket. Risken är på uppsidan. Att priset ändå inte gick upp ordentligt beror på att EPA/USDA efter WASDE-rapporten i fredags erkände att man ”tittar på” att minska etanolanvändningen. Regn under helgen fick också sojabönspriset att mjukna.
Ett politiskt beslut som leder till minskade stöd till etanolproduktion med majs skulle kunna få priserna att falla. Vi vet alldeles för lite än så länge om den här processen, men behåller tills vidare vår positiva vy på prisutvecklingen för majs, och därmed för vete och oljeväxter också.
Priset på potatis för ny skörd har på tre dagar stigit från 17 euro per dt till 20.70 euro. Potatishaussen är alltså det mest spännande vi har att berätta om den här veckan.
”The Duke brothers” som på 80-talet försökte klämma åt apelsinjuicemarknaden i filmen ”Ombytta roller” (Trading places), har nu fått en ny marknad. Idag är tredje dagen man kan handla frystkoncentrerad äppeljuice, på MGEX.
Nu har vi lagt till terminspris-tabeller för EUREX mjölkpulver och Amerikansk klass 3 flytande mjölk som handlas på CME, längst bak i det här brevet.
Odlingsväder
”Renewed development towards El Niño” skrev Australian Bureau of Meteorology den 14 augusti. De skriver att utvecklingen mot El Niño avtog under juli, men att utvecklingen har tagit ny fart de senaste två veckorna. Deras klimatmodeller indikerar nu att El Niño-förhållanden uppnås innan september är slut. Southern Oscillation Index (SOI) har återigen fallit och ligger nu på -8.1. Ett värde på mellan -8 och +8 indikerar neutrala ENSO-förhållanden, medan ett värde under -8 indikerar El Niño. Flera andra faktorer, såsom t ex högre temperatur vattnet i mellersta Stilla Havet pekar i samma riktning, en återkomst av El Niño. El Niño innebär generellt sett torrt och varmt väder i Australien och Sydostasien, och fuktigt väder i Sydamerika. Australien producerar mycket vete, medan Sydamerika producerar mindre vete, mindre i år än vanligt pga Kirschners konfiskatoriska skatt av argentiska veteodlare. Däremot producerar Sydamerika mycket sojabönor och mycket majs, och socker. För världen väger Sydamerikas fördelar mycket tyngre än Australiens nackdelar.
Vete
WASDE-rapporten i fredags visade precis som väntat lägre produktion. Produktionen var till och med lägre än väntat.
För USA och Kanada justerades produktionen upp något lite. Även Indien justerades upp. EU justerades ner en gnutta, liksom Argentina (på lägre areal). Ryssland justerades ner 6 mt, vilket antagligen INTE är tillräckligt, som vi skrev för ett par veckor sedan. Med 30% lägre hektarskörd, såsom siffrorna nått oss, innebär en total spannmålsskörd på 66 mt, inte 75 – 80 som Rysslands jordbruksministerium säger. Man lämnar Australiens förutspådda skörd oförändrad, förmodligen för att man inte visste något säkert om El Niño när man gjorde rapporten. Vi har sett ovan att det är mycket troligt att det kommer att vara El Niño innan slutet av september. USDA har justerat ner hektarskörden från förra året med 6% och då var förra årets hektarskörd långt över trenden. Det ligger alltså väldigt lite El Niño-effekt i siffrorna från USDA. Nedan ser vi förändringen i hektarskörd för vete i Australien från året innan, för de år då det varit El Niñoförhållanden den 30 september.
Jag har valt att identifiera El Niño med SOI < -8 per 30 september. Om vi nu tänker på att USDA endast har justerat ner förra årets hektarskörd med 6% för Australien, och vi tänker att det borde vara närmare genomsnittet de senaste 50 åren, -22%, så kan vi räkna lite. Skörden förra året i Australien var 29.5 mt. USDA har den till 26 mt i år. USDA räknar då med 6% lägre areal också. Låt oss anta att det är så och så sänker vi hektarskörden med 22% istället för 6%. Då hamnar vi på 21.5 mt. Det är alltså 4.5 mt lägre och alltså 4.5 mt lägre globala carry out stocks, eftersom detta skulle ha exporterats. Nedan ser vi USDA:s idé om carry out stocks:
Vi tror att utgående lager kommer att reduceras ytterligare. Lagren är inte akut låga i ett historiskt perspektiv. Problemet i världen är inte vete, utan majs. Nedan ser vi utgående lager enligt USDA:s prognos i förhållande till global konsumtion (i antal dagar av konsumtion).
Matifvetet med novemberleverans har fortfarande en ”bullish” triangel. Priset ”brukar” bryta upp vid sådana mönster.
Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Den tekniska bilden indikerar samma sak här, men antyder snarare att ytterligare trendlös ”sidledes” rörelse är mest sannolik.
Maltkorn
Novemberkontraktet på maltkorn ligger i en nedgångsfas som har stora likheter med vad som i efterhand ofta identifieras som en rekyl inför en ny, kraftig prisuppgång. Nedgången från förra veckan är 4 euro per ton.
Potatis
Potatispriset bröt intervallet när 17 euro bröts och det genererade en teknisk köpsignal. Säljarna klev bort från 17. Det fick priset att på tre dagar gå upp från 17 euro per dt till 21.80 som högst för att igår stänga på 20.70.
Majs
Nedanför ser vi USDA:s produktionsestimat. Sedan julirapporten har de justerat ner produktionen med 55 mt. Man har höjt produktionen med 6 mt för Brasilien + Argentina, vilket inte är orimligt om man tar hänsyn till El Niño (vilket de dock inte gjorde för veteproduktionen i Australien). Före detta Sovjetunionen har man antagligen sänkt för lite.
Nedan ser vi utgående lager. USDA har skurit bort 750 miljoner bushels i foderefterfrågan i USA. Dessutom har man sänkt åtgången till etanolproduktion med 400 mbu och 300 mbu i lägre export. Det tar ner utgående lager för USA från 30 till 16.5 mt.
I termer av USA:s konsumtion, är det den näst lägsta nivån på 50 år. 1996 var det en fraktion lägre. Ser vi dock USA som försörjaren av mat till världsmarknaden, och vi jämför utgående lager i USA med global konsumtion, så är det den lägsta lagernivån på 50 år (så långt bakåt vi har data). Vi ser ett diagram över detta nedan.
USA:s lager räcker till 6 dagar av global konsumtion. Som vi ser i diagrammet ovan ”slår” det 1995, då lagren räckte i 6.55 dagar. 1973 är ett annat lågvattenmärke. Då bottnade lagren på 12 dagar. 1973 är året för ”the Great Grain Robbery”, då Sovjetunionen råkade ut för torka och i hemlighet dammsög världsmarknaden på spannmål, innan missväxten blev känd. Det var så pass allvarligt att USDA ansåg sig behöva inrätta FAS. FAS är Foreign Agricultural Service. Det är tack vare FAS vi har så bra statistik på globalt utbud och efterfrågan som publiceras genom WASDE-rapporterna. Det lite skrämmande att inse att situationen just nu alltså är värre än 1973 när vi ser på det på det här sättet. Men det kanske inte är fullt lika illa, därför att Argentina och framförallt Brasilien har klivit in som stora producenter för världsmarknaden vid sidan av USA.
Globala utgående lager i termer av global konsumtion ser vi nedan. Det är lågt även där. Det mest väsentliga för världsmarknadspriset är emellertid inte vad som finns i t ex Kina, utan vad som kan komma ut på världsmarknaden. Störst relevans för världsmarknadspriset har situationen i USA.
Nedanför ser vi prisutvecklingen för spotkontrakten på sojabönor, vete och majs. Vi ser att världen inte egentligen har ett veteproblem, utan ett sojabönsproblem och framförallt ett majsproblem. Majs är ett mycket sämre spannmål än vete och kan inte gärna bli dyrare än vete, eftersom man då kommer att substituera majs med vete i foderblandningar. Därmed blir världens majsproblem ett veteproblem.
Måndagens crop ratings visade att majs i visade en ökning på 1% i kategorin very poor, till 26%. Förra året var det 5%. Good och Excellent var oförändrade på 20% och 3%. Priset på decembermajs har även den senaste veckan rört sig ”sidledes”, trots all ”action” i fredags vid WASDE-rapporten.
I fredags bekräftade EPA / USDA att man ”tittade på” etanolmandatet. Vi skrev för ett par veckor sedan om att Frankrike kallat in ett nytt G20-möte om matkrisen. Jag hade trott att de återigen skulle försöka anklaga ”investerare” eller ”spekulanter” för att ha drivit upp priset (i strid mot bättre vetande). Men det verkar som om fokus kommer att vara på etanolproduktion av spannmål. I en artikel i måndagens Financial Times rapporteras också om att FN vill att man på G20-mötet ska försöka begränsa produktionen av etanol med spannmål som råvara. För bara några få år sedan var det just samma FN som krävde mer etanolproduktion med spannmål.
Att majspriset hänger ihop med priset på etanol ser vi lätt i nedanstående diagram, där båda serierna börjar på 100 och anpassade med hedge-ratiot mellan etanol och majs.
Vad politikerna i USA och i G20 kommer fram till har klivit in på höstens scen som en central faktor för prisutvecklingen. Om de beslutar sig för att minska subventionerna för etanol och spara såväl pengar i sina skuldtyngda statsbudgetar, säkert lockande, och återigen ”rädda planeten”, kan de få spannmålspriset att falla kraftigt. Ironiskt nog håller EU nu på att reglera råvaruterminsmarknaden för att hindra spekulanter att orsaka volatilitet, en anklagelse som enhälligt avvisats av alla från IMF, OECD och FAO till akademia. Det är verklighetens ironi, att det nu är politikerna själva som orsakar volatiliteten på marknaden. Det är i och för sig inget ovanligt. Vi har tidigare visat hur exportstopp och prisregleringar införs av politiker när priset stiger. Genom detta får de priset på världsmarknaden att stiga ännu mer. Men hur troligt är det att Obama ett valår fattar ett politiskt beslut som ger redan bedrövade amerikanska bönder ett lägre pris på vad de nu lyckas skörda? Indiens foderindustri har begärt att exporten av majs ska förbjudas omedelbart pga den dåliga produktionen i spåren av den dåliga monsunen. Processen med exportstopp är definitivt startad nu. På en vecka har marknaden glömt frågan om Ryssland kommer att införa exportstopp. Den faktorn är trots allt alltjämt aktuell.
Priset ”borde” gå upp på den rekorddåliga skörden, men den politiska etanolfrågan vet vi för lite om än så länge. Med viss tvekan behåller vi vår köprekommendation.
Sojabönor
Väderleksprognosen för de närmaste tio dagarna innehåller en hel del regn och kallare temperaturer för relevanta sojabönsområden i USA. Men bönorna är å andra sidan ca 3 veckor tidiga i sin utveckling mot normalt. Enligt måndagens crop report sätter 83% av sojabönorna baljor nu, mot 64% förra året. Andelen i good / excellent condition ökade 1% till 30%. Produktionsestimaten i fredagens WASDE-rapport ser vi nedan.
Det är en stor sänkning för USA och en ökning för Brasilien. Enligt detta är Brasilien nu världens största producent av sojabönor. Argentina har just höjt exportskatten på biodiesel från 20% till 32%. Nedan ser vi utgående lager. USA ligger rekordlågt, liksom på majs.
Tack vare Brasilien ligger globala lager inte lågt i ett historiskt perspektiv, som vi ser i nedanstående diagram som visar utgående globala lager i termer av dagar av konsumtion. Argentina har också stora lager, men med den kortsiktiga och destruktiva jordbrukspolitik som landets president bedriver är det svårt att se hur Argentina ska kunna växa enligt sin potential.
Nedan ser vi kursdiagrammet på sojabönor med leverans i november. Sojabönor har rört sig sidledes precis som majs och vete. Om något pekar trenden fortsatt uppåt.
Raps
Priset på novemberterminen befinner sig alltjämt i en obruten uppåtgående trend. 500 som var ett starkt stöd, bröts för en vecka sedan, men köpare dök upp på 490 nivån. Trenden uppåt är intakt och det är möjligt att marknaden ska upp och testa toppen från juli igen.
Gris
Decemberkontraktet på lean hogs som bröt under stödet på 76 cent, rekylerade upp till detta (ett säljtillfälle) och har nu återtagit prisfallet.
Mjölk
Priset på mjölkpulver i Nordeuropa har fortsatt att stiga ännu en vecka. Priset har ökat 4% från 2450 euro per ton till 2538.
På den amerikanska börsen, har priset rört sig sidledes, liksom majsen och sojan. Trenden är dock uppåtriktad och 20 cent är en psykologiskt viktig ni pga att det är en så jämn siffra. Säkerligen ligger det en del ”take profit” / prissäkringsordrar där.
Socker
Priset på socker har, såsom vi har förutspått, fortsatt att sjunka. 20 cent är en psykologiskt viktig nivå. Möjligen kan det komma en rekyl på den nivån, men trenden på lite längre sikt är nedåtriktad.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oil comment: Stronger Saudi commitment
Brent crude prices have dropped by roughly USD 2 per barrel (2.5%) following Saudi Arabia’s shift towards prioritizing production volume over price. The Brent price initially tumbled by nearly USD 3 per barrel, reaching a low of USD 70.7 before recovering to USD 71.8. The market is reacting to reports suggesting that Saudi Arabia may abandon its unofficial USD 100 per barrel target to regain market share, aligning with plans to increase output by 2.2 million barrels per day starting in December 2024.
This move, while not yet officially confirmed, signals a stronger commitment from Saudi Arabia to boost supply, despite market expectations that they might delay the increase if prices remained below USD 80. If confirmed by the Saudi Energy Ministry, further downward pressure on prices is expected, as the market is already pricing in this potential increase.
For months, the market has been skeptical about whether Saudi Arabia would follow through with the production increase, but the recent rhetoric indicates that the Kingdom may act on its initial plan. The decision to increase production is likely motivated by a desire to regain market share, especially as OPEC+ continues to carefully manage output levels.
The latest US DOE report revealed a bullish drawdown of 4.5 million barrels in U.S. crude inventories, now 5% below the five-year average. Gasoline and distillate stocks also saw decreases of 1.5 million and 2.2 million barrels, respectively, both sitting significantly below seasonal averages. Total commercial petroleum inventories plummeted by 14.6 million barrels last week, signaling some continued tightness in the US here and now.
U.S. refinery inputs averaged 16.4 million bpd, a slight reduction from the previous week, with refineries operating at 90.9% capacity. Gasoline production rose to 9.8 million bpd, while distillate production dipped to 4.9 million bpd. Although crude imports rose to 6.5 million bpd, the four-week average remains 9.5% lower year-on-year, reflecting softer U.S. imports.
In terms of US demand, total products supplied averaged 20.3 million bpd over the past four weeks, a 1.4% decline year-over-year. Gasoline demand saw a slight uptick of 2.1%, while distillate and jet fuel demand remained relatively flat.
The easing of geopolitical tensions between Israel and Hezbollah has also contributed to the recent price dip, with hopes for a potential ceasefire easing regional risk concerns. Additionally, uncertainty persists around the impact of China’s monetary easing on future demand growth, adding further downward pressure on prices.
Analys
Crude oil comment: Tight here and now
Brent crude prices have risen by USD 2.75 per barrel (3.7%) since the start of the week, now trading at USD 74.5 per barrel. This price jump follows significant macroeconomic developments, most notably the Federal Reserve’s decision to implement a “larger” rate cut of 0.50 percentage points, bringing the target range to 4.75-5.00%. The move, driven by progress in managing inflation, reflects the Fed’s shift in focus towards supporting the labor market and the broader economy. Initially, the announcement led to market optimism, boosting stock prices and weakening the US dollar. However, equity markets quickly reversed as concerns grew that the aggressive cut might signal deeper economic issues.
In the oil market, the softer monetary policy outlook has fostered expectations of stronger future demand, supporting a more likely bullish outlook for crude prices further out. Despite this, speculative positions remain heavily short, particularly amid ongoing worries about China’s economic recovery, as highlighted in recent comments. Still, there are near-term signals of increased Chinese crude purchases, helping to mitigate some of the market’s demand-related concerns.
On the supply side, US commercial crude oil inventories decreased by 1.6 million barrels last week, defying the API’s forecast of a 2-million-barrel increase (see page 12 attached). Gasoline and distillate inventories saw minimal changes, underscoring the persistent market tightness. OPEC+, led by Saudi Arabia, continues to play a pivotal role in stabilizing prices through prolonged production cuts, maintaining discipline (so far) in the wake of uncertainty around global demand. Despite tightness in the short term, broader demand fears, especially regarding China, are limiting more significant price increases.
Beyond inventory draws and the Fed’s double rate cut, escalating tensions in the Middle East have also contributed to the recent uptick in the oil price. Israel’s defense minister declared a “new phase” in its regional conflict, sparking concerns of a broader confrontation that could potentially involve Iran, a key OPEC producer.
Despite the recent price gains, Brent crude is still on track for its largest quarterly loss of the year, driven by China’s slowdown and ample global supply. Data from the DOE highlighted weaker demand for diesel (down 0.9% year-on-year) and jet fuel (down 1.4% year-on-year), while gasoline demand saw a slight 1.1% uptick but remained below 9 million barrels per day. However, shrinking US inventories are expected to support further price increases. Crude inventories at the Cushing, Oklahoma, in particular, are well below (!!) the five-year seasonal average, nearing critical low levels.
Analys
Crude oil: It’s all about macro
Brent crude prices have surged by USD 4.5 per barrel, or 6.2%, from last week’s low, now trading at USD 73.2 per barrel. The U.S. two-year yield has dropped to its lowest level since September 2022, while the dollar has weakened significantly due to rising expectations of lower interest rates. Yesterday, the S&P rose by 0.3%, while the Nasdaq fell by 0.5%. A weaker dollar boosted Asian currencies this morning, and heightened expectations of a rate hike in Japan contributed to a 1.8% drop in the Nikkei, driven by a stronger yen.
The recent rally in crude prices is underpinned by several factors, with macroeconomic signals weighing heavily on demand outlooks. A key driver is speculation that the Federal Reserve may implement a double interest rate cut tomorrow. While the Fed’s guidance has been vague, most analysts anticipate a 25 basis points cut, but markets are leaning toward the possibility of a 50 basis points cut. Significant volatility in FX markets is expected. Regardless of the size of the cut, looser monetary policy could stimulate energy demand, leading to a more bullish outlook for oil further along the curve.
In addition, China is showing stronger indications of increasing crude oil and product purchases at current price levels. Net crude and product imports in China rose by 20% month-on-month in August, though they remain 2.2% lower year-on-year in barrels per day. While still below last year’s levels, this uptick has eased concerns of a sharp decline in Chinese demand. Supporting this trend, higher dirty freight rates from the Middle East to China suggest the country is buying more crude as prices have pulled back.
Despite this, bearish sentiment remains in the market, particularly due to record-high speculative short positions driven by concerns about long-term demand, especially from China. This dynamic has resulted in oil prices behaving more like equities, with market participants pricing in future demand fears. However, the market remains tight in the short term, as evidenced by low U.S. crude inventories and continued OPEC+ production cuts. OPEC+, led by Saudi Arabia, has maintained its cuts in response to lower prices, supporting oil prices below USD 75 per barrel.
U.S. crude inventories have consistently drawn down, and OPEC+ continues to withhold significant supply from the market. Under normal circumstances, this would support higher prices, but ongoing concerns about future demand are keeping prices suppressed for now.
-
Nyheter3 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter3 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys3 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Analys4 veckor sedan
Anticipated demand weakness sends chills
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan