Sällsynta veteförsäljningar till Asien minskar rädslan för överutbud

Vete i närbildDen senaste tidens veteförsäljningar till de asiatiska marknaderna har urholkat den oro som de brittiska spannmålshandlarna haft om ett veteberg. Effekterna av fallande fraktpriser och frågor kring riktigheten i den officiella statistiken har lett till att förhoppningarna höjts om att Storbritannien skall kunna avsluta säsongen utan ett berg av vete, trots en långsammare än förväntad exporttakt. Storbritannien, EU:s tredje största veteproducerande land, exporterade 224 881 ton vete i december enligt statistik från den brittiska tullen.

Ovanstående nämnda export var den högsta månatliga siffran på nästan tre år. Exporten var emellertid inte tillräckligt hög för att undvika att Storbritannien blev en nettoimportör av vete under perioden juli-december, den första halvan av regleringsåret 2014/2015. Den totala exporten av vete under denna period var 938 155 ton, vilket innebär att den understeg importen med 20 000 ton.

Storbritannien är vanligen en nettoexportör av vete, men landet känner fortfarande av 2012, det näst regnigaste året i landets historia. De stora mängderna nederbörd detta år skadade inte bara skörden 2012, men bidrog också till att hämma sådden 2014.

Den brittiska veteexporten denna säsong är en besvikelse bland spannmålshandlarna i Storbritannien. De brittiska myndigheterna spår kumulativa volymer som överträffar handlarnas egna prognoser med minst en miljon ton i slutet av december 2014. Rekordskörden 2014 som uppgick till 16,32 miljoner ton vete har gjort att Storbritannien enligt landets jordbruksdepartement DEFRA har ett överskott om 3,46 miljoner ton vete som kan exporteras till andra marknader. De låga fraktraterna kan göra detta möjligt genom att Storbritannien kan komma att kunna erbjuda sitt överskott till andra marknader än vad landet historiskt gjort.

Överskottet är lite lägre

DEFRA ser just nu över sina lageruppskattningar för att kunna redovisa en konsekvent spannmålsrapportering meddelar HGCA Crop Bureau, och flaggar för att jordbruksministeriets nuvarande lageruppskattning ligger cirka 380 000 till 400 000 ton för högt. Det finns redan en oro bland de europeiska spannmålshandlarna att förra säsongens lager har överskattats. Stämmer detta så finns det cirka 400 000 ton mindre spannmål att exportera från Storbritannien än vad DEFRA prognosticerat, vilket innebär att det brittiska veteberget är lägre än befarat.

Ovanliga köpare

En extra stimulans till de brittiska exportförhoppningarna är de lägre fraktraterna, något som återspeglas tydligt av nedgången i BDI, Baltic Dry Index, som nu är nere på samma låga nivåer som 1986, vilket gör att det nu är möjligt för de brittiska veteexportörerna att sälja till geografiskt mer avlägsna köpare. Under den senaste veckan har Storbritannien lastat Panamaxfrakter, mer än 50 000 ton, med vete för försäljning till Thailand och Japan.

Thailand som är en stor kycklingproducent för vilket fodervete är att föredra framför majs eftersom det inte färgar köttet – har inte köpt brittiska vete sedan september 2010. Japan, som importerar cirka sex miljoner ton vete per år, har inte köpt vete från Storbritannien sedan 1992 annat än i mycket marginell mängd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top